ΕΛΛΑΔΑΙΣΤΟΡΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ανέκδοτες φωτογραφίες: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την Αμαλία Μεγαπάνου στο Παρίσι -Κυριακή των Βαΐων του 1966

Ανέκδοτες φωτογραφίες: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την Αμαλία Μεγαπάνου στο Παρίσι -Κυριακή των Βαΐων του 1966

Από φωτογραφίες (ανέκδοτες μέχρι σήμερα) που τράβηξε ο Σίμος Τσαπνίδης, έχουμε εικόνα για το πώς εόρτασαν οι Έλληνες την Κυριακή των Βαΐων του 1966 στο Παρίσι.

Στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, βλέπουμε τον αυτοεξόριστο τότε Κωνσταντίνο Καραμανλή με τη σύζυγό του Αμαλία Μεγαπάνου. Εκκλησιάζονται, μαζί με άλλους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους, που ζούσαν τότε στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Εντύπωση κάνει μια φωτογραφία, έξω από τον Ιερό Ναό, όπου ο Δημοσθένης Βεργής πουλάει ελληνικές εφημερίδες. Σαν πάγκο χρησιμοποιεί παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ενώ μία εφημερίδα αγοράζει ο Νέστορας Μάτσας.


O Δημοσθένης Βεργής πουλάει ελληνικές εφημερίδες. Σαν πάγκο χρησιμοποιεί παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ενώ μία εφημερίδα αγοράζει ο Νέστορας Μάτσας.

Ο αείμνηστος συγγραφέας και σκηνοθέτης Νέστορας Μάτσας, βρισκόταν στο Παρίσι, για σπουδές Θεάτρου και Κινηματογράφου, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης.

Ο Δημοσθένης Βεργής, σημερινός Πρόεδρος των Ελλήνων Οικολόγων, ορφανός (δεν έχει γνωρίσει γονείς) και πάμφτωχος, ζούσε στην Πόλη του Φωτός, κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά, για να ζήσει. Στάθηκε τυχερός, όταν γνώρισε τον Παρασκευά Χριστοδουλόπουλο, ιδιοκτήτη του Πρακτορείου Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου. Ο Χριστοδουλόπουλος, συμπόνεσε τον Βεργή, τόσο ώστε προσφέρθηκε να του στέλνει καθημερινά, δωρεάν, δέματα με εφημερίδες από την Ελλάδα, για να τις πουλά ο Βεργής στους Έλληνες στο Παρίσι. Με ένα όρο όμως: Ένα φύλλο από κάθε εφημερίδα να πηγαίνει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και έτσι και έγινε. Ο Δημοσθένης Βεργής, πήγαινε κάθε πρωί στο αεροδρόμιο του Ορλύ και παρελάμβανε τα δέματα με τις εφημερίδες.

Ο ίδιος, μας είπε :

«Πουλούσα τις εφημερίδες και κρατούσα τα λεφτά, αλλά πήγαινα και από ένα αντίτυπο στον Καραμανλή, όπως είχα συμφωνήσει με τον Χριστοδουλόπουλο.

Ο Καραμανλής, φώναζε τον μάγειρά του τον Θόδωρο, και του έλεγε «Βάλε στον Δημοσθένη να φάει». Και ο Καραμανλής και ο Χριστοδουλόπουλος, με ευεργέτησαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια και δεν τους ξεχνάω ποτέ».

Σε μία φωτογραφία, βλέπουμε, τον Μητροπολίτη Γαλλίας, Μελέτιο, να περνά Μεγαλόσταυρο στον λαιμό του Αναστασίου Λεβέντη. Γιατί άραγε αυτή η βράβευση, την ημέρα των Βαγιών, μέσα στην εκκλησία;


O Μητροπολίτης Γαλλίας, Μελέτιος, περνά Μεγαλόσταυρο στον λαιμό του Αναστασίου Λεβέντη

Διότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας Αναστάσιος Λεβέντης, σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσαν Έλληνες που έζησαν εκείνα τα χρόνια στη Γαλλία, είχε προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη Μητρόπολη και γενικότερα στη ελληνική κοινότητα. Αυτός ο πάμπλουτος άνθρωπος, δεν ξεχνούσε τον πόνο του κάθε φτωχού έλληνα και συμπαραστεκόταν. Για τον λόγο αυτό, ο Μητροπολίτης Μελέτιος (ο οποίος ήταν θείος του Προκόπη Παυλόπουλου, αδελφός της μητέρας του και η αφορμή για να σπουδάσει στο Παρίσι ο τέως ΠτΔ) του πρόσφερε τον Μεγαλόσταυρο.


Την τελετή, παρακολουθεί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχοντας στο πλάι του την σύζυγό του Αμαλία Μεγαπάνου και τον Ευάγγελο Τυπάλδο Μπασιά, Μέγας Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως
Την τελετή, φαίνεται να παρακολουθεί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχοντας στο πλάι του την σύζυγό του Αμαλία Μεγαπάνου.

Δεξιά του, στέκεται ο Ανδρέας Μεντζελόπουλος, Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι.


Ο Μεντζελόπουλος, μεγαλοεπιχειρηματίας και αυτός, είχε αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων στο Παρίσι, τη Felix Potin, καθώς και άλλες επιχειρήσεις. Η αγορά του φημισμένου Chateau Margaux και των αμπελώνων του, ήταν επίσης μία από τις οικονομικές του δραστηριότητες. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι, για την προσφορά του στην οικονομία της Γαλλίας, η γαλλική Κυβέρνηση τον τίμησε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.


Φύλλα δάφνης στο πάτωμα της εκκλησίας

Ο φωτογράφος Σίμος Τσαπνίδης, τραβά και μία φωτογραφία, του δαπέδου της εκκλησίας. Βλέπουμε σκορπισμένα, νικηφόρα φύλλα δάφνης, λόγω της ημέρας.


Έλληνες που είχαν πάει στο Παρίσι για να δουλέψουν στο εργοστάσιο της CITROEN βγαίνουν από την εκκλησία με κλωνάρια δάφνης.

Μικρόκλαδα δάφνης, βλέπουμε να κρατούν και όσοι βγαίνουν από την πύλη του ναού, μετά το σχόλασμα της λειτουργίας. Οι περισσότεροι είναι Έλληνες που είχαν πάει στο Παρίσι για να δουλέψουν στο εργοστάσιο της CITROEN.


Ο γλύπτης Κώστας Βαλσάμης με την σύζυγό του κρατούν κλωνάρια δάφνης

Στην τελευταία φωτογραφία, τραβηγμένη λίγο πιο πέρα από την εκκλησιά, βλέπουμε τον μεγάλο μας γλύπτη Κώστα Βαλσάμη. Είναι πιθανώς με τη γυναίκα του. Και οι δύο κρατούν κλωνάρια δάφνης.

Credits – Όλες οι φωτογραφίες Σίμος Τσαπνίδης, Παρίσι, 1966. © Μ.Νταλούκας.

Πηγή

 

 

Απάντηση