ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Σε ούτε 1 ούτε 2 αλλά 26 χρόνιες παθήσεις βοηθάει η άσκηση

Σε ούτε 1 ούτε 2 αλλά 26 χρόνιες παθήσεις βοηθάει η άσκηση

Βασικός στόχος της θεραπευτικής άσκησης είναι η βελτίωση της σωματικής,αλλά και της ψυχικής υγείας του ασκούμενου,καθώς και η γενικότερη λειτουργικότητα του, μέσα στην καθημερινότητα, εξαιτίας σε κάποιες χρόνιες παθήσεις.

Η διαφορά ανάμεσα στη Θεραπευτική άσκηση και τον όρο γενική άσκηση,βρίσκεται στο ότι, στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για συγκεκριμένη δοσολογία,ένταση,συχνότητα,χρόνο και είδος ασκήσεων, για την κάθε πάθηση ξεχωριστά.

Στη σημερινή εποχή,έχουμε στη διάθεσή μας,ένα τεράστιο όγκο επιστημονικής αρθρογραφίας και έρευνας, που μας δείχνει πως, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας,σχετίζεται με την παρουσία χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων,καθώς επίσης,ότι η άσκηση στη ¨σωστή δοσολογία¨( όπως είπαμε ) ,συμβάλει σημαντικά ως θεραπεία ή/και ως συμπληρωματική θεραπεία ή/και ώς μέσο πρόληψης.

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πόσο σημαντική είναι η άσκηση,ας δούμε με τη σειρά,ποιες είναι οι νόσοι,στις οποίες η έρευνα παρέχει επιστημονικά επιβεβαιωμένα και βασισμένα σε ενδείξεις οφέλη υγείας,τόσο σε επίπεδο πρόληψης,όσο και σε επίπεδο συμβολής στη θεραπεία τους:

Καρδιαγγειακές νόσοι

Διαλείπουσα χωλότητα
Εγκεφαλική αποπληξία (εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο)
Καρδιακή ανεπάρκεια
Στεφανιαία νόσος
Υπέρταση
Μεταβολικές νόσοι

Μεταβολικό σύνδρομο
Παχυσαρκία
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 & 2
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Υπερλιπιδαιμία
Mυοσκελετικές νόσοι

Γηριατρικό σύνδρομο ευπάθειας
Οστεοαρθρίτιδα
Οστεοπόρωση,
Οσφυαλγία
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Νευρολογικές νόσοι

Άνοια
Νόσος του Parkinson
Πολλαπλή σκλήρυνση
Πνευμονικές νόσοι

Άσθμα
Κυστική ίνωση
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Ψυχιατρικές νόσοι

Αγχώδης διαταραχή
Κατάθλιψη
Σχιζοφρένεια
Stress
Καρκίνος

Βλέπουμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας,ένα από τα ισχυρότερα,φθηνότερα και με τις λιγότερες παρενέργειες φάρμακα και γι΄ αυτό τον λόγο, η συνταγογράφηση της άσκησης πρέπει να γίνεται σε όλους μα όλους τους ασθενείς στην κατάλληλη πάντα δοσολογία!

Κλείνοντας θέλω να τονίσω σε εσάς που θα διαβάσετε αυτό το άρθρο,να μη φοβάστε την λέξη άσκηση, να ρωτάτε πάντα τι άσκηση να κάνετε (*καθώς υπάρχουν απεριόριστες παραλλαγές και ασκήσεις ακίνδυνες) και όχι αν πρέπει και αν μπορείτε να κάνετε!

πηγή

 

Απάντηση