ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Ο πιο κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

Μήνυμα ότι η μάχη κατά του κορονοϊού συνεχίζεται, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και “αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε”.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν είμαστε στην αρχή του τέλος, αλλά στο τέλος της αρχής και μίλησε για ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Απολογισμός 30 ημερών
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι κάνει έναν πρώτο απολογισμό όσων έχουν γίνει αλλά και μια ανακοίνωση όσων θα ακολουθήσουν. Τόνισε ότι “ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον” και μίλησε για τα πρώτα “συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα” αλλά και για το ότι “όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη”.

Ταυτόχρονα επεσήμανε: “Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό” επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. “Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας”, είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν “πολύ νωρίς” σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

“Προσέρχομαι στη Βουλή για να καταθέσω τον απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας. Όσα έρχονται, απαιτούν προσήλωση στο στόχο, σχεδιασμό και πειθαρχία. Και, πάνω από όλα, ενότητα και αλληλεγγύη. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στην απειλή”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι εθνική η αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. “Ο συντονισμός και η ταχύτητα δεν είναι θέμα οικονομικής δυνατότητας. Σήμερα η Ολλανδία έχει περισσότερους από δεκαπλάσιους ασθενείς. Είναι αλήθεια ότι εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη, θυμάμαι όταν προσωρήσαμε στην ακύρωση το καρναβαλιού στην Πάτρα το κάναμε πριν υπάρξει το πρώτο κρούσμα, μια απόφαση με οικονομικό κόστος. Τα σχολεία έκλεισαν πριν υπάρξει απώλεια. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ, όχι χωρίς μεγάλο κόστος. Πήραμε μέτρα πρωτόγνωρα στην καθημερινότητα των πολιτών και με επιβαρύνσεις στην οικονομία. Η κοινωνία στήριξε τα μέτρα και θέλω να ευχαριστήσω την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών”.

Είμαστε στο τέλος της αρχής, όχι στην αρχή του τέλους
“Είμαστε στο τέλος της αρχής, όχι στην αρχή του τέλους. Θέλαμε να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Και το πετυχαίνουμε. Αντιλαμβάνομαι την κόπωση και την αγωνία των πολιτών και επαινώ την ωριμότητα των Ελλήνων. Ευγνωμονούμε και το νοσηλευτικό προσωπικό και τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να συνεχίσουμε.Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε”.

“Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του”, τόνισε ο πρωθυπουργός. “Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό. Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας”.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε πως θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές.

Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες να παραμείνουν υγιείς και όρθιοι
“Τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες και οι απόντες. Όπου κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται”, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “με την ευκαιρία αυτή αξίζει να σημειωθεί η σημαντική προσφορά της Βουλής”, μνημονεύοντας τη δωρεά της Βουλής για τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου “Σωτηρία” δυναμικότητας 50 κλινών.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: “Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ”.

Για τα οικονομικά μέτρα
“Το κύριο μέλημά μας ήταν και παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια μέριμνα. Επιλέξαμε μια οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ η οποία απλώθηκε σχεδόν σε όλους τους εργαζιομένους και εκείνοι που ζημειώνονται λιγότερο είναι τα χαμηλά εισοδήματα. Οι απολύσεις έχουν απαγορευθεί”, είπε και αναφέρθηκε στα μέτρα ανακούφισης εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων.

Μήνυμα προς την Ευρώπη
“Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και καλοί, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015. Αυτό που ζούμε είναι ένα συμμετρικό σοκ που χτυπά την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις οικονομίες. Ανεξάρτητα με τις διαφωνίες που υπήρξαν στη Σύνοδο Κορυφής, είμαι σίγουρος ότι μια λύση σαν αυτή που υποσηρίζουμε θα έρθει. Μόνο να μην είναι αργά”.

Απάντηση