ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Να μην έρθουν εκδρομείς του Πάσχα στα νησιά ζητούν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου

Επέκταση των περιορισμών στις μετακινήσεις προς και μεταξύ των νησιών και διαφύλαξη της ελληνικής ακτοπλοΐας ζητούν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Συγκεκριμένα, απέστειλαν σήμερα κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νικόλαο Χαρδαλιά, με την οποία καταθέτουν δύο “απολύτως αναγκαίες” προτάσεις στη μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό:

  • Περαιτέρω περιορισμούς στις μετακινήσεις πολιτών προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών και για τους ίδιους τους νησιώτες.

  • Διαφύλαξη της ελληνικής ακτοπλοΐας μέσω ναύλωσης ή επιδότησης ενός ελάχιστου δικτύου εγγυημένων δρομολογίων.

Στο πλαίσιο διαφύλαξης του έως σήμερα θετικού σημείου και ενόψει της περιόδου του Πάσχα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδο επισημαίνουν ως εξαιρετικά απαραίτητο τον περιορισμό μετακινήσεων προς τα νησιά στις απολύτως αναγκαίες, αφού διαφορετικά η “χαλάρωση” απειλεί να διακινδυνεύσει “όσα έχουμε με τόσο ανθρώπινο, κοινωνικό, εργασιακό και οικονομικό κόστος, έως τώρα κατορθώσει”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους. Μάλιστα, το μέτρο κρίνεται αναγκαίο για τις μετακινήσεις μεταξύ των νησιών και για τους ίδιους τους νησιώτες προς αποφυγή ομαδικών πασχαλινών αποδράσεων, που θα έθεταν εαυτούς και αλλήλους σε μεγάλο κίνδυνο, ενώ προβλέπουν ως αποδεκτή εξαίρεση τις μετακινήσεις για επείγουσα ιατρική ανάγκη.

Επιπλέον, ακολούθως τής από 15ης Μαρτίου κοινής επιστολής του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και δημάρχου Ρόδου, επανυποβάλλουν το κρίσιμο ζήτημα της διαφύλαξης της ελληνικής ακτοπλοΐας, μέσω ναύλωσης και επιδότησης δικτύου απαραίτητων εγγυημένων δρομολογίων. Καθώς τα σημερινά δεδομένα προδίδουν ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, οι κ. Χατζημάρκος και ο κ. Καμπουράκης κάνουν ακόμα μία φορά σαφές προς τους υπουργούς ότι η ζωή των νησιών είναι αμιγώς συνυφασμένη με την επιβίωση της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Τέλος, τονίζουν, στην κοινή επιστολή τους, την αναγκαιότητα των δύο αιτημάτων τους προς την κυβέρνηση: “Τα μέτρα που έχουν έως και σήμερα ληφθεί έχουν φέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Ταυτόχρονα, όμως, καλούμαστε να επιδείξουμε ιδιαίτερη επιπλέον προσοχή, χωρίς να επιτρέπεται ουδεμία χαλάρωση ή επανάπαυση”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση