ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Είναι αρκετό το 1,5 μέτρο να μας προστατέψει από τον κορωνοϊό;

Αν και πολλά πράγματα όπως μάσκες και γάντια μπορούν να σας βοηθήσουν, ο μόνος πραγματικά σίγουρος τρόπος για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να μολυνθεί είναι να μείνετε σε κλειστούς χώρους και μακριά από άλλους ανθρώπους

Μέχρι σήμερα, έχουμε ακούσει ότι για να μειωθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού θα πρέπει οι άνθρωποι να πάρουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του να μένουμε τουλάχιστον ενάμιση μέτρο σε απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Από που όμως έχει προκύψει αυτός ο αριθμός, και με ποιον τρόπο θα πρέπει οι πολίτες να εφαρμόζουν αυτό το μέτρο.

Ο λόγος που πρέπει να διατηρούμε αυτή την απόσταση είναι λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Ο ιός μπορεί θεωρητικά να παραμείνει ενεργός στον αέρα για 3 ώρες, μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων επιφανειών και εύκολα εξαπλώνεται με βήχα και φτάρνισμα.

Το ενάμιση μέτρο απόστασης έχει σχεδιαστεί για να τοποθετηθεί ένα οδόφραγμα στη μετάδοση μέσω σταγονιδίων του αέρα.

«Αυτό το μέτρο θεωρείται καλύτερα ως κομμάτι πρόληψης και όχι κάτι που έτσι και εφαρμοστεί είμαστε τελείως προστατευμένοι από τον σχολίασε ο Κρις Τζόνσον, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Temple.

Ένας άλλος ειδικός υποστήριξε στο Live Science ότι αυτή η απόσταση πιθανόν να μην είναι αρκετή για να προστατευθεί κάποιος από τον ιό.

«Είναι καλό να γίνεται χρήση του social distancing για τις δουλειές εκτός σπιτιού, ενώ για μέσα στο σπίτι ειναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο κόσμος» πρόσθεσε.

Το ενάμιση μέτρο είναι η μέση απόσταση όπου τα σταγονίδια της αναπνοής μπορούν να φτάσουν σε περίπτωση φταρνίσματος ή βήχα.

«Έχω δει εκτιμήσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση που φτάνουν τα τρία μέτρα και βασίζονται στις περιπτώσει που κάποιος φτερνίστει δυνατά ή δεν καλύπτει το φτέρνισμα του» πρόσθεσε.

«Ωστόσο από τη στιγμή που δεν είναι ο άλλος άρρωστος, νομίζω ότι το ενάμιση μέτρο αρκεί» είπε.

Η κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση, σύμφωνα με τον Τζόνσον, δεν είναι απλώς να τηρείς τις αποστάσεις αλλά να σκέφτεσαι πως αυτές οι αποστάσεις επηρεάζουν τους τριγύρω σου.

«Καλό θα ήταν ο κόσμος να προσπαθεί να διατηρεί αποστάσεις ακόμα και όταν βαδίζει με κάποιον στο πεζοδρόμιο. Η άποψη μου είναι να δίνουμε χώρο στους γύρω μας, και να κάνουμε γρήγορα τα ψώνια μας για να έρθει η σειρά του επόμενου» είπε.

Ακόμα και σε συναντήσεις φίλων στο πάρκο, η απόσταση αυτή «είναι ιδανική» καθώς τα σταγονίδια δεν θα φτάνουν πάνω μας αλλά θα καταλήγουν στο έδαφος.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι σίγουροι ότι το μέτρο αυτό είναι αρκετό για τους μη αρρώστους σε εξωτερικές συνθήκες.

Αυτό συμβαίνει καθώς ακόμη και μεγάλα σταγονίδια μπορούν να ταξιδεύουν με τον άνεμο πιο μακριά από το ενάμιση μέτρο, σύμφωνα με το wired.com

«Η απόσταση αυτή πιθανών να μην ειναι τόσο ασφαλής», δήλωσε στο Live Science η Raina MacIntyre, καθηγήτρια παγκόσμιας ασφάλειας και επικεφαλής του Προγράμματος Βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Kirby της Αυστραλίας. «Ο κανόνας των του social distancing βασίζεται σε έρευνες του 1930 και 1940, οι οποίες από τότε έχει αποδειχθεί ότι ειναι λανθασμένες» πρόσθεσε.

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας είναι να παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.

Βγείτε όσο χρειάζεται για τη συλλογή τροφίμων και φαρμάκων αλλά με λίγο κόσμο κάθε φορά. Αν και πολλά πράγματα όπως μάσκες και γάντια μπορούν να σας βοηθήσουν, ο μόνος πραγματικά σίγουρος τρόπος για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να μολυνθεί είναι να μείνετε σε κλειστούς χώρους και μακριά από άλλους ανθρώπους. Αυτό ισχύει είτε βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον ή στο Κάνσας, είτε οπουδήποτε αλλού.

Απάντηση