ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Πέτσας: Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι- Δεν θα πάμε στα χωριά μας – Σε 870 αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ

Σε δηλώσεις του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε σαφές οτι τα μέτρα περιορισμού της κίνησης θα ισχύσουν και το Πάσχα.

“Φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στα χωριά και στις Εκκλησίες, ούτε θα σουβλίσουμε το παραδοσιακό αρνί στις αυλές. Φέτος θα κάτσουμε σπίτι. Έχουμε χρόνια να γιορτάσουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε το 4ο πακέτο οικονομικών μέτρων για εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις.

Αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε 870 -4.200 εγκρίσεις για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στις 870 έχουν φτάσει, πλέον, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, οι 815 κλίνες της περασμένης εβδομάδα αυξήθηκαν σε 870, δηλαδή, 54% περισσότερες από τις 565 πριν την κρίση.

Παράλληλα,ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι οι εγκρίσεις για πρόσληψη ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού έχουν φτάσει, πλέον, τις 4.200, εκ των οποίων περίπου 2.000 έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία, ενώ οι υπόλοιποι, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα αναλάβουν τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι μετά την διακοπή των πτήσεων προς και από χώρες υψηλού κινδύνου, δεν θα γίνει γενικός επαναπατρισμός Ελλήνων.

“Σήμερα διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για την προμήθεια υγειονομικού υλικού. Δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή. Εμείς επειδή κινηθήκαμε νωρίς εξασφαλίσαμε σημαντικές ποσότητες” σημείωσε ο κ. Πέτσας αναφέροντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες 3 πτήσεις από τους δωρητές υγειονομικού υλικού προς την Ελλάδα ενώ το υπουργείο Υγείας θα έχει όσες πιστώσεις χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία.’

“Μπροστά στην μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πρωθυπουργός ενώνει τη φωνή του με τους ηγέτες που πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα” ανέφερε σημειώνοντας για την κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει από τους βουλευτές της Ν.Δ. και τους υπουργούς να δώσουν το 50% των αποδοχών τους: “Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια συμβολική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ να καταθέσουν το 50% του μισθού τους στη μάχη κατά του κορονοϊού”

Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα και το “μαξιλάρι” των 37 δις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς σχετικά:

“Στο δημοσιονομικό επίπεδο έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ. Όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα, έχουμε 36,6 δισεκατομμύρια διαθέσιμα. Εκ των οποίων, τα 15,7 δισεκατομμύρια ήταν το μαξιλάρι, λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας και την πρόσβαση στις αγορές. Έκτοτε έχουμε βγει δύο φορές στις αγορές, έχουμε αντλήσει τέσσερα δισεκατομμύρια. Εάν δεν είχαμε ανακτήσει αξιοπιστία τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειώνονταν. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα 36 δισεκατομμύρια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αλόγιστοι. Πρέπει να υπάρξει σύνεση. Να τα διαχειριστούμε και να τα διαφυλάξουμε”.

Για ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο, ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

“Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόταση, θα δείχνει ότι έχουμε φύγει πολύ πέρα του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται τίποτα”, δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Απάντηση