ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Η «αστυνομία των μπαλκονιών» – Το νέο φαινόμενο που έφερε η πανδημία στις κοινωνίες μας

Η «αστυνομία των μπαλκονιών» – Το νέο φαινόμενο που έφερε η πανδημία στις κοινωνίες μας

Οι πρωτοβουλίες ορισμένων πολιτών να επιτηρούν την τήρηση των μέτρων από τα μπαλκόνια τους και να παρεμβαίνουν όποτε κρίνουν αναγκαίο, τείνει  να βγει εκτός ελέγχου σε ορισμένες περιπτώσεις – Αναφορές για επιθέσεις σε υπαλλήλους σούπερ μάρκετ ή ακόμα και νοσηλευτές

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στην περιοχή των Ελληνορώσων δυσανασχετούσε από το μπαλκόνι του, για τον συνωστισμό που παρουσίαζε ο απέναντι δρόμος που είχε στηθεί η λαϊκή. «Κοίτα μία παρεούλα εκεί». Τρία άτομα τί κάνουν μαζί;» «Ε, να τις κλείσουν να ησυχάσουμε». Τα σχόλιά τους βρήκαν ανταπόκριση και στους υπόλοιπες γείτονες που είχαν επίσης κατασκηνώσει στις βεράντες τους και πριν περάσει αρκετή ώρα όλοι μετατράπηκαν σε όχλο που φώναζε αποδοκιμαστικά σχόλια σε όσους επέστρεφαν με τους σακούλες, δίχως να φορούν μάσκες ή γάντια και μην τηρώντας τις ενδεδειγμένες αποστάσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι κάτοικοι δεν διστάζουν να αναλάβουν και ρόλο αστυνομίας, παρατηρώντας αν κάποιος παραβιάζει τους κανόνες. Στην περιοχή του Βύρωνα υπήρξαν καταγγελίες για πιτσιρικάδες που κάθονταν συντροφιά σε παγκάκια ο ένας δίπλα και πάνω στον άλλον.

Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Στην Ισπανία και στην Ιταλία έχει αναγκαστεί να παρέμβει η αστυνομία για τη δράση εκείνων που το τελευταίο διάστημα έχουν κερδίσει το προσωνύμιο «αστυνομία των μπαλκονιών». Όταν στη Μαδρίτη μία μητέρα με τον μικρό της γιό βγήκε έξω να αγοράσει ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, κατήγγειλε ότι δέχθηκε λεκτική επίθεση από τους γείτονές της. Την έβριζαν χυδαία, την… έφτυναν και της πέταγαν βρεγμένα χαρτιά.

Η κατάσταση φάνηκε ότι είχε εκτροχιαστεί όταν ένας 52χρονος άνδρας έβγαλε βόλτα τον αυτιστικό ενήλικο γιό του. Εξαιτίας της πάθησής του πρέπει καθημερινά να τον συνοδεύει στον περίπατό του. Γειτονικά μπαλκόνια άρχισαν να τους πετάνε νεράντζια, με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Λίγες ώρες αργότερα οι αρχές προχώρησαν σε ανακοίνωση: «Δεν ανήκει στις αρμοδιότητες των πολιτών να ελέγχουν τις κινήσεις των γειτόνων τους». Με αφορμή παρόμοια περιστατικά, προτάθηκε, σε όσους συνοδεύουν είτε ηλικιωμένους, είτε άτομα με ειδικές παθήσεις να φορούν μία χαρακτηριστική μπλε κορδέλα. Κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από τους ενδιαφερόμενους ως «ρατσιστικό».

Από τις επιθέσεις αυτές δεν έχουν εξαιρεθεί ούτε υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, αλλά ούτε και νοσηλευτές που φορούν τα πανωφόρια τους, με αποτέλεσμα να μην είναι διακριτή η στολή εργασίας τους.

πηγή

 

Απάντηση