ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Ποια είναι τα οφέλη του νερού και της ενυδάτωσης για τον οργανισμό μας;

Ποια είναι τα οφέλη του νερού και της ενυδάτωσης για τον οργανισμό μας;

Αναμφισβήτητα το νερό αποτελεί απαραίτητο συστατικό όλων των ζωντανών οργανισμών. Η σημασία του γίνεται ακόμη πιο εύκολα αντιληπτή αν αναλογιστούμε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60% νερό!

Ως εκ τούτου, έχει χαρακτηριστεί ως λίκνο της ζωής, διότι είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας. Πάμε μαζί να δούμε μερικές από αυτές.

Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό:

  • να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος
  • να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος
  • να αποβάλλει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού
  • να επιτελεί καλύτερα την πέψη τον τροφών
  • να διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων

Κι αν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις επακριβώς την κάθε λειτουργία που σου περιγράφω παραπάνω, αρκεί να θυμάσαι ότι αποτελεί συστατικό «κλειδί» για να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά!

Νερό & Απώλεια Βάρους

Αυξάνοντας την κατανάλωση του νερού μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το νερό λίγο πριν τα γεύματα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς μπορεί να προάγει τα συναισθήματα της πληρότητας και να μειώσει την όρεξη.

Μια μελέτη σε 24 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500 ml νερού πριν από το πρωινό μείωσε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώθηκαν κατά 13%

Συμβουλή:

να καταναλώνετε και την επαρκή ποσότητα φυτικών ινών στα γεύματα σας και τα σνακ για να βοηθήσει η κατανάλωση του νερού στην πληρότητα, οπότε ΝΑΙ στα τρόφιμα ολικής άλεσης (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης κα.) και στις σαλάτες.

Νερό & Υγεία του Δέρματος

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις το δέρμα σου εύκαμπτο και λείο.

Για παράδειγμα, μια μελέτη με διάρκεια ενός μήνα σε 49 άτομα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού κατά 2 λίτρα την ημέρα, βελτίωσε την ενυδάτωση του δέρματος, ειδικά σε εκείνους που έπιναν συνήθως κάτω από 3,2 λίτρα νερού ημερησίως.

Μία επισκόπηση έξι μελετών διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού μείωσε την ξηρότητα και την τραχύτητα, αύξησε την ελαστικότητα του δέρματος και την ενυδάτωση.

Άλλα οφέλη

Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη.

Αυξημένη κανονικότητα

Πολλές μελέτες συσχετίζουν τη χαμηλή πρόσληψη νερού με μεγαλύτερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση περισσότερων υδάτων μπορεί να προάγει τις κινήσεις του εντέρου.

Πρόληψη πέτρας των νεφρών

Μια ανασκόπηση των εννέα μελετών έδεσε την υψηλότερη πρόσληψη υγρών σε χαμηλότερο κίνδυνο πετρών στα νεφρά.

Ανακούφιση κεφαλαλγίας

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερου ύδατος μπορεί να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από την αφυδάτωση ή την απώλεια υγρών.

Βελτίωση της διάθεσης

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να βοηθήσει τόσο τη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και τη διάθεση, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους ενήλικες.

Ενισχυμένη αθλητική ικανότητα

Ενώ η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την απόδοση της άσκησης, η αναπλήρωση των υγρών μετά τη σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει την αντοχή και να μειώσει την επαγόμενη από άσκηση βλάβη του DNA.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά του νερού;

Όπως ήδη γνωρίζεις το νερό δεν περιέχει μακροθρεπτικά συστατικά, άρα δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες. Ωστόσο, περιέχει κάποια μικροθρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα ένα ποτήρι νερό 240ml περιέχει:

  • 24mg ασβεστίου
  • 5mg μαγνησίου και
  • 5mg καλίου

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις;

Σημαντική ερώτηση, της οποίας η απάντηση έχει αρκετές παραμέτρους!

Ίσως έχεις ακούσει ότι στόχος είναι η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Πόσο πραγματικά πρέπει να πίνεις, είναι πιο εξατομικευμένο από όσο νομίζεις.

Συστάσεις νερού

Ενώ ο κανόνας των οκτώ ποτηριών είναι ένα καλό ξεκίνημα, δεν βασίζεται σε σταθερές, καλά ερευνημένες πληροφορίες.

Το σωματικό βάρος αποτελείται από 60% νερό. Κάθε σύστημα στο σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει. Η συνιστώμενη πρόσληψη βασίζεται σε παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και άλλα, όπως η εγκυμοσύνη έγκυος ή ο θηλασμός.

πηγή

Απάντηση