ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Δεν αγαπάει τα δάκρυα

Κορωνοϊός: Δεν αγαπάει τα δάκρυα

Μάθαμε να βήχουμε στον αγκώνα καθώς τα σταγονίδια μεταδίδουν τον Covid-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο – Μπορούμε όμως να κλάψουμε ελεύθερα; Η επιστήμη λέει – μέχρι στιγμής – ναι

O SARS-CoV-2 είναι γνωστό ότι μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, όμως σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι πάσχοντες από αυτόν τον ιό είναι απίθανο να τον διασπείρουν μέσα από τα δάκρυα τους.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Σιγκαπούρη δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα δάκρυα που ελήφθησαν από πάσχοντες από κορονοϊό COVID-19- σε διάφορα στάδια της νόσου . Έτσι λοιπόν το συμπέρασμα είναι ότι η πιθανότητα να μεταδίδει ο κορονοϊός μέσω δακρύων ειναι ελάχιστη σύμφωνα με τον Rupesh Agrawal, MD, οφθαλμίατρο που συμμετείχε στη μελέτη.

Ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο για Λοιμώδη Νοσήματα της Σιγκαπούρης συνέλεξαν δείγματα από 17 ασθενείς του νοσηλεύονταν με COVID-19 στο νοσοκομείο Τακ Τοκ Σενγκ από τότε που εκδήλωσαν την νόσο μέχρι την ανάρρωση τους που είναι συνήθως η 20η ημέρα.

Τα δείγματα εξετάσθηκαν με χρήση του Schirmer’s test. Όλοι οι ασθενείς εκτός από από έναν που παρουσίασε επιπεφυκίτιδα δεν εκδήλωσαν συμπτώματα από τα μάτια κατά την διαρκεία της λοίμωξης από COVID-19.

Όλα τα τεστ ήταν αρνητικά για SARS-CoV-2 με χρήση RT-PCR. Από την άλλη ιικό φορτίο ανιχνεύθηκε στο ρινικά και φαρυγγικά δείγματα . Επιπλέον μελέτες ίσως χρειαστεί να γίνουν προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι τα δάκρυα δεν αποτελέσουν δυνητικό μέσω μετάδοσης του ιού είπε ο , Agrawal .

Απάντηση