ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Τσιόδρας για τον κορονοϊό: Στους 20 οι νεκροί – 48 νέα κρούσματα, συνολικά 743

48 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τα 743 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως ανέφερε, 134 άτομα νοσηλεύονται. Από αυτούς το 60% είναι άνδρες. 45 νοσηλευονται σε ΜΕΘ με μέση ηλικία τα 68 έτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνδρες και με υποκείμενο νόσημα. Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αριθμός των θανάτων ανήλθε συνολικά σήμερα στους 20.

“Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα νέα” είπε και πρόσθεσε: “Δύο μερες έχουμε μειωνένη καταγραφή νοσούντων και θανάτων στην Ιταλία. Στην Κίνα αρχίζουν και σταματούν οι περιορισμοί. Η διάρκεια των μέτρων είναι σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό του ιού. Εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρξουν ότι δεν έχει νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού”.

Όπως τόνισε, χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τη συμπτωματολογία του ιού και όσο περισσότερο τον μελετούμε τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε. Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη. Η πόλη της Ν. Υόρκης αρχίζει να γίνεται σημαντικό κεντρο μετάδοσης του ιού, σημείωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι και εμφανίζουν συμπτώματα. “Να δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και πότε είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό. Ο ιός δεν σέβεται ηλικία” είπε και σε διευκρινιστική ερώτηση σημείωσε: “Λίγα λεπτά πριν με ενημέρωσαν για μια νεαρή συμπολίτσσα επαρχιακής πόλης, έμεινε σπίτι και διαγνώστηκε μετά θάνατον με τον ιό. Μου είπαν ότι υπήρχε χρόνιο πρόβλημα υγείας. Θεωρώ ότι για όσους μένουν σπίτι πρέπει να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό έτσι ώστε αν υπάρξει επιδείνωση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Δεν αλλάζει το μήνυμα “μείνε σπίτι” αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση για όσους εμφανίζονται επιδείνωση συμπτωμάτων.

“Δεν είναι έκπληξη να έχουμε δεκάδες υγειονομικούς που έχουν εκτεθεί στον ιό. Και αυτοί ακολουθούν οδηγίες όπως όλοι οι άλλοι. Δεν μας ενοχλεί αυτό, ούτε έχουμε πρόβλημα μέχρι στιγμής. Ενδεχομένως σε μια μεγάλη αύξηση του ιού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα” σημείωσε σε άλλο σημείο, ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ιού στην Ελλάδα: “Οι αριθμοί που έχουμε είναι αναλογικά καλύτεροι από τις άλλες χώρες, όσοι πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για όλους μας”.

Από τη μεριά του, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από χθες στις 6 μέχρι σήμερα στις 6, 1.300.000 επιτυχημένα sms διεκπεραιώθηκαν.

Διευκρίνισε ότι σχετικά με βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένου, η φόρμα Α πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη, ενώ ανακοίνωσε και το νέο ωράριο για τα σούπερ μάρκετ: Δευτέρα εως Παρασκευή 7-9, Σάββατο 7-8, Κυριακές κλειστά.

Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε και για τους ελέγχους σε όσους έχουν κριθεί high risk: σε 161 ελέγχους, 8 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Τέλος, αναφέρεθηκε και στους επαναπατρισμένους από την Ισπανία και τα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες: ” 21 από τα 263 επιβάτες χαρακτηρίστηκαν θετικοί, στην πτήση από βαρκελώνη 14 άτομα, και από μαδρίτη 7. Συνολικά 21 νοσούντες. Φανταστείτε να μην παίρναμε αυτά τα μέτρα”.

Απάντηση