ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Τι κάνω αν διαγνωστώ με τον ιό;

Δυστυχώς, παρά τη διαρκή πληροφόρηση για όλα όσα αφορούν στη νόσο COVID-19, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει βασικές πληροφορίες σχετικό με το τί πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που διαγνωστούν με τη νόσο. H Δρ. Lisa Maragakis, M.D., M.P.H., FSHEA, FIDSA, επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, υπεύθυνη Πρόληψης Λοιμώξεων στο σύστημα υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου απαντά σε πέντε καίρια ερωτήματα:

Υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την COVID-19;

Όχι. Αρκετά φάρμακα βρίσκονται υπό πειραματική δοκιμή αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Και το όποιο εμβόλιο προκύψει δυστυχώς δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο νωρίτερα από 12 μήνες από σημερα, βάσει όσων γνωρίζουμε.

Συνήθως ο ιός πώς εισβάλλει στο σώμα;

Τα ιογενή σωματίδια μεταδίδονται από τον φορέα σε άλλα άτομα δια του φτερνίσματος ή του βήχα και εισβάλλουν στις ρινικές κοιλότητες, στα μάτια και το στόμα, όπως και οι λοιποί ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Ακόμα κι αν κάποιος δεν φτερνιστεί ή βήξει κατά πάνω σας, μπορείτε να κολλήσετε αν αγγίξετε μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα αγγίξετε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Από εκεί «ταξιδεύει» μέσω των ρινικών διόδων στον βλενογόννο του λαιμού. Κι έτσι ξεκινά η εκδήλωση των συμπτωμάτων: ξηρός βήχας και πονόλαιμος. Έπειτα ο ιός εξαπλώνεται στους αεραγωγούς των πνευμόνων. Όταν πια δημιουργηθεί φλεγμονή στους πνεύμονες, δυσχαιρένει η αναπνευστική λειτουργία και δημιουργείται το πεδίο για την εκδήλωση πνευμονίας. Επιπρόσθετα, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία ή δυσπεψία αν μολύνει κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος. Φυσικά στις σοβαρές περιπτώσεις νόσησης η COVID-19 προκαλεί οργανική ανεπάρκεια και θάνατο.

Σε πόσο χρόνο εκδηλώνονται τα συμπτώματα μετά την έκθεση στον ιό;

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται εντός δύο ημερών από την έκθεση στον SARS-CoV-2 αλλά και έως 14 ημέρες αργότερα. Βάσει μελέτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ο μέσος χρόνος εκδήλωσης των συμπτωμάτων είναι οι 5 ημέρες. Γι’ αυτό και συστήνεται η καραντίνα των 14 ημερών για όσους πιθανόν να έχουν εκτεθεί στο νέο κορωνοϊό.

Αν αρρωστήσω από COVID-19, σε πόσο χρόνο θα γίνω καλά;

Όσοι έχουν ήπια νόσο θα αναρρώσουν σε μια με δύο εβδομάδες. Οι σοβαρές περιπτώσεις θα χρειαστούν έξι εβδομάδες ή και περισσότερο. Περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού που θα νοσήσει βαριά θα καταλήξει να πεθάνει.

Αφού αναρρώσω, πότε μπορώ με ασφάλεια να επανέλθω στην κοινωνική και επαγγελματική μου ζωή;

Ιικό φορτίο έχει ανιχνευθεί σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει. Γι΄αυτό και συστήνεται η λήψη μέτρων προφύλαξης και μετά την ανάρρωση, δηλαδή το πέρας των 14 ημερών. Έτσι, μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην κανονικότητα το νωρίτερο σε επτά ημέρες μετά την πλήρη εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Απάντηση