ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Kορονοϊος: Τα “ήπια” συμπτώματα ίσως δεν είναι όπως τα φαντάζεστε – Τι δείχνουν οι μελέτες

Οι άνθρωποι που παίρνουν “ήπιες” όπως χαρακτηρίζονται περιπτώσεις κορονοϊού συχνά αντιμετωπίζουν μια σειρά από δυσάρεστα, ακόμη και οδυνηρά συμπτώματα.

Οι υποθέσεις γενικά κατηγοριοποιούνται ως “ασυμπτωματικές”, “ήπιες”, “σοβαρές” ή “κρίσιμες”. Όπως αναφέρει το Business Insider ,ελέτες έχουν διαπιστώσει ότι περίπου το 80% των περιπτώσεων είναι ήπιες, αλλά απλά αναφέρονται σε άτομα που δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί επίσης να αναπτυχθούν σε σοβαρές περιπτώσεις, εάν οι ιογενείς λοιμώξεις επιδεινωθούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα ήπια περιστατικά COVID-19 είναι συχνά χειρότερα από ένα κρύωμα ή γρίπη – συνήθως χαρακτηρίζονται από πυρετό και ξηρό βήχα. Λιγότερο κοινά αλλά επίσης πιθανά είναι άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένου του υγρού στους πνεύμονες, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους, μυϊκός πόνος, κόπωση και γαστρεντερικά συμπτώματα.

Kορονοϊος: Τα "ήπια" συμπτώματα ίσως δεν είναι όπως τα φαντάζεστε - Τι δείχνουν οι μελέτες

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο η περίοδος επώασης του ιού είναι περίπου πέντε ημέρες. Σχεδόν 98% των ασθενών αναπτύσσουν συμπτώματα εντός 11,5 ημερών, αν και περίπου το 1% αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά από 14 ημέρες.

Εδώ είναι η πορεία ημέρα με την ημέρα των συμπτωμάτων μεταξύ τυπικών ασθενών, σύμφωνα με το κινεζικό CDC:

Ημέρα 1 (μετά την περίοδο επώασης): Οι ασθενείς τρέχουν πυρετό. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κόπωση, μυϊκό πόνο και ξηρό βήχα. Μία μικρή μειονότητα μπορεί να είχε διάρροια ή ναυτία μία έως δύο ημέρες πριν.

Ημέρα 5: Οι ασθενείς μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή – ειδικά αν είναι μεγαλύτεροι ή έχουν προϋπάρχουσα κατάσταση υγείας.

Ημέρα 8: Σε αυτό το σημείο, οι ασθενείς με σοβαρές περιπτώσεις (15%, σύμφωνα με μια μελέτη του κινεζικού CDC) μπορεί να αναπτύξουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, μια ασθένεια που συμβαίνει όταν το υγρό συσσωρεύει τους πνεύμονες. Το ARDS είναι συχνά θανατηφόρο.

Ημέρα 10: Εάν οι ασθενείς έχουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, αυτή είναι η χρονική στιγμή της εξέλιξης της νόσου όταν είναι πιθανότερο να γίνουν δεκτοί στη ΜΕΘ. Αυτοί οι ασθενείς πιθανώς έχουν περισσότερους κοιλιακούς πόρους και απώλεια όρεξης από τους ασθενείς με ηπιότερες περιπτώσεις.

Ημέρα 17: Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που αναρρώνουν από τον ιό αποβάλλονται από το νοσοκομείο μετά από 2,5 εβδομάδες.

Πηγή: Business Insider

Φωτογραφία: Reuters

Απάντηση