ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Τσιόδρας για κορονοϊό: 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, συνολικά 695 – Εκτιμήσεις για 8.000-10.000

Κικίλας: Οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είναι συνολικά 2.058
Ανακοινώσεις για τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει ήδη το υπουργείο, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- ότι από τον Ιανουάριο έχουν γίνει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία, ενώ έγιναν προσλήψεις στα εργαστήρια, τα νοσοκομεία και τις μονάδες ιχνηλάτησης και θα γίνουν ακόμα όσες χρειαστούν.

Επίσης, πολλές κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

“Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και μάλιστα πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες” τόνισε. Όπως είπε, οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είναι συνολικά 2.058, ενώ υπογράμμισε ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν.

Τι δήλωσε ο κ. Τσιόδρας:
Από τη μεριά του ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή 358.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο και 15.000 επιβεβαιωμένοι θάνατοι.

Ανακοίνωσε δε 71 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 695. 56% είναι άνδρες και ανω των 65 είναι 21% των περιπτώσεων. 114 νοσηλεύονται. 35 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Το 74% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενα νοσήματα. Υπάρχουν 17 οι νεκροί, όλοι ηλικιωμένοι ή με υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, 8.000 με 10.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. “Xωρίς μέτρα ελέγχου, ο αριθμός θα αυξηθεί δραστικά μέχρι να μολυνθεί το 50% του πληθυσμού” είπε χαρακτηριστικά. Μια πανδημία δεν υποχωρεί από μόνη της. Υπάρχουν δύο δρόμοι: τα αυστηρά μέτρα ή ένα υπερφορτωμένο σύστημα υγειας που στο τέλος δεν θα αντέξει, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, δεδομένα, θεραπείες και ένα εμβόλιο που δυστυχως αργεί, ανέφερε, ενώ είπε πως για κάποιους η κριτική είναι εύκολη και εξ αποστάσεως. “Δεν υπαρχει χρόνος για να δείχνουμε με το δάκτυλο ο ένας τον άλλο. Εχουμε έναν κοινό εχθρο, τον ιό” είπε. και κατέληξε: “Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε εντός των προβλέψεων. Ο αγώνας συνεχίζεται. Είναι η μάχη των πολλών”.

“Χαίρομαι που δεν βλέπω αυτήν την εκθετική δραματική αύξηση. Σίγουρα αγοράσαμε χρόνο, μακάρι να αγοράσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο. Δεν μπορώ να πω ότι η καμπύλη έχει μειωθεί αλλά ούτε και έχει αυξηθεί” ανέφερε.

Τι δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς
“Η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας” ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ότι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο ίδιος διευκρίνισε:

  • Το Δημόσιο θα δέχεται σε κατεπείγουσες περιπτώσεις κάτι που θα πιστοποιείται με email

  • Εργαζόμενος που δεν οδηγεί, τον οδηγό θα πιστοποιεί ο εργοδότης

  • Για δημοσιογράφους απαιτείται σχετική κάρτα και βεβαίωση του εργοδότη. Αντί των ωρών θα αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ.

  • Για τα φορτηγά τροφοδοσίας απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη και δελτίο αποστολής ή κίνησης

  • Για mini bus απαιτείται δελτίο κίνησης και πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των οχημάτων

  • Οι κούριερ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότηση και λίστα αποστολής

  • Στα Ταξί επιτρέπεται άλλος ένα άτομο. Αν υπάρχει ασθενείς μπορεί να υπάρχει και άλλος επιβάτης αλλά απαιτείται σχετική βεβαίωση.

  • Σε σχέση με τα Ι.Χ. υπάρχει εξαίρεση στα ανήλικα παιδιά (ένας γονέας και δυο ανήλικα τέκνα)

  • Οδηγοί μετρό ή λεωφορείων χρειάζονται βεβαίωση ωραρίου

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από σήμερα στις 12 διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασλιληεο και το πρωί διακόπηκαν όλες οι συνδέσεις με την Τουρκία.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στους ελέγχους. Έγιναν 34 έλεγχοι σε ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και ειναι σε καραντίνα, ευτυχώς βρέθηκαν και οι 34 στην οικία τους. Σε αλλους 176 που είχαν έρθει σε επαφή με κρούσματα , 4 βρέθηκαν εκτός σπίτιου και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Τα χρήματα θα διατεθούν στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος, έστειλε μήνυμα σε όσους δεν διστάζουν να παραπληροφορούν και να παίζουν παιχνίδια πάνω σε ανθρώπους που φεύγουν. Παιχνιδια που ακόμη και συγγενείς τυος διαψεύδουν. Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Απάντηση