ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στο ακέραιο, αλλά το καλοκαίρι, θα δοθεί το δώρο του Πάσχα

Στο ακέραιο, αλλά το καλοκαίρι, θα δοθεί το δώρο του Πάσχα 

Μετάθεση μέχρι τον Ιούνιο για 3 εκατομμύρια μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα

Για δύο μήνες αργότερα, δηλαδή τον Ιούνιο αντί της Μεγάλης Τετάρτης 15 Απριλίου, θα μεταθέσουν σύμφωνα με πληροφορίες  τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, την καταληκτική διορία πληρωμής του δώρου Πάσχα. Την σχετική εξαγγελία έκανε χθες στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός λέγοντας πως θα το δώρο θα καταβληθεί «στο ακέραιο όπως ακριβώς το δικαιούνται» και όχι σε δόσεις όπως είχε ακουστεί. Αλλά «ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Στο υπουργείο Οικονομικών εξηγούν τα εξής:

  • βάσει νόμου το δώρο καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου. Ωστόσο πολλοί εργοδότες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν λόγω διακοπής εργασιών ή κάθετης πτώσης των εισπράξεων

  • όποιος αδυνατεί να πληρώσει ως τη Μεγάλη Τετάρτη το δώρο στους εργαζομένους τους, θα μπορεί να το κάνει το καλοκαίρι. Ως πιθανότερη διορία θεωρείται η 15η Ιουνίου.

  • το μέτρο θα ισχύσει οριζόντια για όλη την αγορά. Προαιρετικά αν μια επιχείρηση έχει έσοδα τζίρους και κέρδη παρά την κρίση (πχ σουπερ μάρκετ) θα επιτρέπεται να πληρώσει το δώρο.

Το μέτρο λαμβάνεται με το εξής σκεπτικό, σύμφωνα με τους εμπνευστές του μέτρου:

  1.       Οι κλειστές επιχειρήσεις δεν έχουν προσωπικό για να «τρέξουν» τις πληρωμές

  2.       Μικρές επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και θα μοιραστούν τα άτυπα δάνεια 1 δισ. ευρώ  («επιστρεπτέα προκαταβολή») για να πληρώσουν υποχρεώσεις και προμηθευτές, θα έχαναν την ρευστότητα αυτή αν τη διοχέτευαν όλη τώρα στα δώρα του προσωπικού.

  3.       Αν 2,5 εκατομμύρια μισθωτοί δαπανήσουν το δώρο στα μέσα Απριλίου όπου θα είναι ανοικτά μόνον τα σούπερ μάρκετ, θα τα στερηθούν καταστήματα ρούχων, παιχνιδιών , υποδημάτων κλπ που είναι κλειστά αλλά περιμένουν αυτές τις ημέρες κάθε χρόνο για να δουλέψουν και να επιβιώσουν.

Με βάση τα παραπάνω, δεν αναμένεται να απαγορευθεί η έγκαιρη πληρωμή του δώρου. Ωστόσο «θα ήταν στρέβλωση της αγοράς» λένε στο υπουργείο Οικονομικών και, με το σκεπτικό αυτό, προκρίθηκε η λύση να μετατεθεί η πληρωμή του Δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι, τότε που θα έχουν ανοίξει ξανά  τα καταστήματα που έχουν κλείσει, ώστε να μοιραστεί ο τζίρος.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται σήμερα, με τις κοινές δηλώσεις Σταϊκούρα, Βρούτση, Γεωργιάδη. Παρόλα αυτά ανακύπουν και ορισμένα προβλήματα:

–          Tο δώρο στερούνται και εργαζόμενοι που εργάζονται απλήρωτοι και ανέμεναν «δια νόμου» να πληρωθούν τη Μεγάλη Τετάρτη.

–          Στο δώρο προσέβλεπαν  τα νοικοκυριά για να καλύψουν κάποιες “έξτρα” ανάγκες τους (πχ λαπτοπ για τηλεμαθήματα και τηλεργασία στο σπίτι)

–          Στερούνται τον τζίρο επιχειρήσεις που λειτουργούν σαν eshop και προσφέρουν υπηρεσίες couries και χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση

–          Αν και εφόσον οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της διάταξης επειδή πλήττονται,  ανοίξουν και λειτουργήσουν κανονικά τον Ιούνιο, τότε θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και το δώρο Πάσχα από τον Απρίλιο, και το επίδομα αδείας, και τις ασφαλιστικές εισφορές ή τους φόρους του Μαρτίου και επόμενων μηνών που μετατίθενται, καθώς και τις δόσεις τραπεζικών οφειλών που αναστέλλονται για 3 μήνες κλπ.

Ως τότε βέβαια η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να προβεί σε διορθωτική παρέμβαση για να διευκολύνει και πάλι στην επίλυση κάθε τυχόν προβλήματος.

Απάντηση