ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άλλα ντ’ άλλων: Γ.Κουμουτσάκος: «Να επαναφέρουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» – Κ.Μητσοτάκης: «Η συμφωνία είναι νεκρή»

Άλλα ντ’ άλλων: Γ.Κουμουτσάκος: «Να επαναφέρουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» – Κ.Μητσοτάκης: «Η συμφωνία είναι νεκρή»

Τι μπορούμε να αναφέρουμε παρά άλλα ντ’άλλων μεταξύ της κυβέρνησης καθώς την στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας είναι νεκρή σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο Γ.Κουμουτσάκος δηλώνει ότι πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία για να συζητήσουν για την πορεία της!

Την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά και να επιστρέψουν η Ελλάδα και η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επαναφέροντας ταυτόχρονα και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εκφράζει σε συνέντευξή στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στη συνέντευξή του ο κ. Κουμουτσάκος υπενθυμίζει τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα από τον περασμένο Ιούλιο και έπειτα, και επισημαίνει ότι «έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει όλους τους συνομιλητές μου σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον επικείμενο κίνδυνο». «Πιστεύω ότι η αντίδραση της ΕΕ στην κατάσταση θα ήταν ισχυρότερη και πιο συγκεκριμένη αν μας είχαν ακούσει πιο προσεκτικά και θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία. Θα έπρεπε να είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εκβιαστεί. Αυτό δεν συνέβη και τώρα ο Ερντογάν πραγματοποίησε τις απειλές του», προσθέτει.

Σημειώνει, πάντως, πως το γεγονός ότι οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ήρθαν στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία «ήταν ένα ισχυρό μήνυμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα ζητάει μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, ουσιαστικά τα σύνορά μας είναι τα σύνορα ολόκληρης της ΕΕ», ενώ εκφράζει την ανησυχία του ότι μετά το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων οι ροές θα κατευθυνθούν προς τα νησιά. «Πρέπει να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό μας και επιθυμούμε περισσότερη στήριξη από τη Frontex και γενικά περισσότερη ευρωπαϊκή παρουσία στα νησιά», συμπληρώνει.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτηρίζει fake news τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα από την Τουρκία, ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν αλλοδαπούς στα σύνορα και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό στα σύνορα και τονίζει ότι «η Τουρκία διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο και το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια». Επίσης, σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να στείλει 1.000 στρατιώτες στα σύνορά της, ο αναπληρωτής υπουργός απαντά ότι «αυτή η απόφαση είναι πολύ επικίνδυνη, είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση» και συνεχίζει: «Με αυτό, η Τουρκία δεν εκμεταλλεύεται πλέον μόνο τους απελπισμένους, αλλά τους χρησιμοποιεί ως όπλα. Η Άγκυρα κάνει ό, τι μπορεί για να πάρει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ και να στηρίξει τη σύγκρουση στη Συρία», ενώ προσθέτει ότι η ενέργεια αυτή της Τουρκίας «θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, προσθέτει ότι: «Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει πια να εκβιάζει εμάς και την Ευρώπη. Πρέπει να επιστρέψουμε στην τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επαναφέρουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία η ‘Αγκυρα παραβιάζει αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το δικαίωμα υποβολής ασύλου στους νεοεισερχόμενους ο κ. Κουμουτσάκος εξηγεί ότι «ήταν μια ασυνήθιστη απόφαση γιατί έχουμε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» και σημειώνει ότι «το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει έκτακτη ανάγκη. Και την έχουμε. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις».
Για όσους μετανάστες έχουν φτάσει στο ελληνικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κουμουτσάκος εξηγεί ότι «κρατούνται σε στρατόπεδα επειδή έχουν περάσει παράνομα τα σύνορά μας». Τονίζει ότι «τελικά οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους» και σε ερώτηση για το αν είναι δύσκολο να πειστούν οι χώρες προέλευσης να δεχτούν επιστροφές, απαντά ότι «υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές, όπως για παράδειγμα η επιλογή της οικειοθελούς επιστροφής. Αυτή τη στιγμή, εξετάζουμε όλες τις επιλογές».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός καταδικάζει τις επιθέσεις σε αλλοδαπούς και δημοσιογράφους στη Λέσβο, τις οποίες χαρακτηρίζει «μεμονωμένες περιπτώσεις» και κάνει λόγο για «μεταναστευτική κόπωση» στα νησιά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κ.Μητσοτάκης: “Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι νεκρή”

Η συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ είναι νεκρή με ευθύνη της Τουρκίας, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN και στον δημοσιογράφο Richard Quest που έδωσε στις 6/3 ο Πρωθυπουργός.

«Είναι νεκρή επειδή η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει πλήρως τη συμφωνία, εξαιτίας αυτού που συνέβη στη Συρία. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο»,  τονίζει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

«Η Ευρώπη δε μπορεί να εκβιασθεί με αυτό το πρόβλημα από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να πάψει να είναι ο υποκινητής ψευδών ειδήσεων», επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει ότι «η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει:  να προστατέψει τα σύνορά της για κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός ζητά αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης», επισημαίνει.

πηγή

Comment here