ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Τι μπορεί να καταστρέψει την ακοή μου;

Side profile of a male doctor checking a woman’s ear with an otoscope

Τι μπορεί να καταστρέψει την ακοή μου;
Ξέρετε ότι και το πιστολάκι των μαλλιών επηρεάζει την ακοή; Τι να προσέχετε για να τη διαφυλάξετε.

Κάποιες καταστάσεις που σχετίζονται με το αίμα
Ο διαβήτης τύπου 1 και 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη επηρεάζουν σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος – συμπεριλαμβανομένων και των αυτιών. Οι κραδασμοί από τα τριχοειδή κύτταρα στα αυτιά σας στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο σας σχετικά με το τι ακούτε, αλλά αυτά τα κύτταρα χρειάζονται και τη σωστή ροή αίματος. “Όλα αυτά τα τριχοειδή κύτταρα τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά από μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία”, λέει ο Craig A. Kasper, AuD, FAAA, επικεφαλής ακτινολόγος της New York Hearing Doctors. “Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη ροή του αίματος, δεν πρόκειται αυτά τα τριχοειδή κύτταρα να αναπτυχθούν.” Οι διαβητικοί, για παράδειγμα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν απώλεια ακοής από ό, τι ο υπόλοιπος πληθυσμός, λέει.

Το πιστολάκι μαλλιών

Το πιστολάκι μαλλιών δίπλα από το κεφάλι σας μπορεί να βγάζει 85 ή περισσότερα ντεσιμπέλ θορύβου – το σημείο που λένε τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ότι θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο για απώλεια ακοής. Δυστυχώς δεν μπορείτε να αποφύγετε το στέγνωμα των μαλλιών, αυτό όμως θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της ακοής, λέει ο Kit Frank, AuD, ελεγκτής ακτινολόγος στο NYU Langone Medical Center. «Όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε, τόσο πιο πιθανό είναι πάθουν ζημιά τα αυτιά σας”, λέει. “Μπορεί να μην σας προκαλέσει άμεση βλάβη, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα το κάνει. Αποφύγετε να το χρησιμοποιείτε στην υψηλότερη ένταση.»

Συναυλίες
Το βούισμα στα αυτιά σας μετά από μια συναυλία είναι τρανταχτό σημάδι ότι η μουσική ήταν πολύ δυνατή, αν και οι συναυλίες δεν είναι ο μόνος ένοχος. Ακόμη και οι μελωδίες που προέρχονται από τα ακουστικά σας θα μπορούσαν να βλάψουν τα αυτιά σας. Τα ακουστικά είναι συνήθως πιο καταστροφικά για το αυτί, επειδή βρίσκονται βαθύτερα στο ακουστικό σας κανάλι, λέει ο Δρ. Frank. Και αν δυναμώσετε την ένταση για να μην ακούτε τον θόρυβο γύρω σας, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα, λέει ο Δρ. Kasper. «Συνήθως πρέπει να δυναμώσετε τη μουσική περισσότερο από τον περιβαλλοντικό θόρυβο για να ακούσετε», λέει. «Αυτό είναι επικίνδυνο. Αν κρατάτε την ένταση κάτω από το 60% θα κρατήσετε τα ντεσιμπέλ σε ένα ασφαλές επίπεδο, λέει. Αν δεν μπορείτε να ακούσετε σε αυτή την ένταση, αγοράστε ακουστικά που περιορίζουν τον εξωτερικό θόρυβο.

Αποφεύγετε το τσεκ απ
Οι περισσότερες απώλειες ακοής προέρχονται από τη σταδιακή βλάβη του εσωτερικού του αυτιού σας, αλλά κάποιες καταστάσεις του αυτιού θεραπεύονται εύκολα. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψής σας, ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγξει το εσωτερικό των αυτιών σας για συσσώρευση κυψελίδας. Αν αποφύγετε αυτήν την εξέταση θα καταλήξετε με φραγμένο ακουστικό πόρο, λέει ο Δρ. Φρανκ. Ωστόσο, μπορεί τα αυτιά να «μπλοκάρουν» μετά από ένα γεγονός. Θα μπορούσε ο υπαίτιος να είναι μία λοίμωξη ή αλλεργίες, ή απλώς μπορεί να ταξιδέψατε με το αεροπλάνο και να σας ενόχλησε η πίεση», λέει. Πρέπει να προσέχετε όταν καθαρίζετε τα αυτιά σας και να μη βάζετε τη μπατονέτα στον ακουστικό σας πόρο.

Τα φάρμακα που παίρνετε
Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι και κάποια παρενέργεια του φαρμάκου σας. Μερικά διουρητικά για τις καρδιακές παθήσεις, χημειοθεραπείες και αντιβιοτικά (ειδικά γενταμικίνη, νεομυκίνη και άλλα στην οικογένεια -μυκίνης) θα μπορούσαν να βλάψουν τα αυτιά σας. Η αγωγή είναι ίσως η πρώτη σας προτεραιότητα, αλλά αξίζει να μιλήσετε στον γιατρό σας εάν η δόση είναι αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσει βλάβη. «Οι υψηλές δόσεις οποιουδήποτε αντιβιοτικού μπορεί να είναι επικίνδυνες», λέει ο Δρ. Φρανκ. «Συνήθως χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα σε υψηλές δόσεις». Ενημερωθείτε για τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας και τις συμβουλές που πρέπει να σας δώσει πριν πάρετε αντιβιοτικά.

Ο υψηλός πυρετός
Σαν να μην έφτανε ο υψηλός πυρετός, η αυξημένη θερμοκρασία στον οργανισμό θα μπορούσε επίσης να βλάψει τα νεύρα στο εσωτερικό του αυτιού σας, είτε λόγω φλεγμονής είτε λόγω έλλειψης οξυγόνου. «Εάν δεν περνάει αρκετό οξυγόνο στα νεύρα, θα σπάσουν και δεν θα λειτουργούν όπως θα έπρεπε», λέει ο Δρ. Frank.

Πηγή

Απάντηση