ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Εγκεφαλικό επεισόδιο: τι πρέπει να προσέχουμε

Εγκεφαλικό επεισόδιο: τι πρέπει να προσέχουμε

To εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο που θα μπορούσε να αποφευχθεί, σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς ορισμένες καταστάσεις μεγιστοποιούν τις πιθανότητες να κινδυνεύσει κάποιος.

Δείτε με προσοχή ποιες είναι αυτές οι καταστάσεις που βάζουν την εγκεφαλική λειτουργία σε κίνδυνο και λάβετε τα μέτρα σας:

Μεγάλη προσοχή στην υπέρταση

Ο εγκέφαλος βλάπτεται πάντα από την υπέρταση σύμφωνα με τους ειδικούς. Ένας υπερτασικός κινδυνεύει κατά 70% από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά 30% από έμφραγμα του μυοκαρδίου!

Αν η υπέρταση είναι μια μόνιμη κατάσταση που μένει αρρύθμιστη, τότε προκαλεί σκλήρυνση των αγγείων (δηλ. τα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους). Επιπλέον η υπέρταση προκαλεί μικροαγγειοπάθειες, βλάπτει δηλαδή τα μικρά τριχοειδή αγγεία. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως η αδυναμία συγκέντρωσης, η δυσκολία στην εστίαση της προσοχής και οι ήπιες διαταραχές μνήμης.

Η κατάλληλη διατροφή και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την υπέρταση, όπου κρίνεται απαραίτητο, είναι οι δυο απαραίτητες κινήσεις για να διαφυλάξετε την καλή εγκεφαλική σας λειτουργία.

Μείωση της LDL χοληστερόλης

Η αυξημένη χοληστερόλη (υπερλιπιδαιμία) απειλεί όλα τα αγγεία καθώς η χοληστερόλη εναποτίθεται και προκαλεί στένωση σε όλα τα αγγεία του λεγόμενου αγγειακού δέντρου – συμπεριλαμβανομένων και των αγγείων του εγκεφάλου. Επομένως η κατάσταση αυτή είναι απειλητική και πολύ επικίνδυνη για τον εγκέφαλο.

Για τον έλεγχο της χοληστερόλης συνιστάται η αραιή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπών εν γένει, η φυσική δραστηριότητα και η διακοπή του καπνίσματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς ,το όριο της «κακής» χοληστερίνης (LDL) για όσους έχουν τουλάχιστον δυο παράγοντες κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, αυξημένο βάρος, υπέρταση, αυξημένο σάκχαρο, οικογενειακό ιστορικό) είναι 130mg/dl. Το όριο αυτό φτάνει στα 160mg/dL για εκείνους που δεν έχουν κανένα παράγοντα κινδύνου ή έχουν μόνο ένα, ενώ για τους ήδη πάσχοντες από στεφανιαία νόσο ή άλλη ισοδύναμη περιφερική αγγειοπάθεια το ανώτατο όριο της LDL είναι το 100mg/dL.

Έλεγχος του σακχάρου

Έχει αποδειχθεί πως οι πάσχοντες από διαβήτη κινδυνεύουν από εγκεφαλικό 3-4 φορές περισσότερο σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Το 70-75% των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη αφορούν σοβαρά προβλήματα των αγγείων – κυρίως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σακχαρώδης διαβήτης βλάπτει τα αγγεία, ιδιαίτερα τα μικρά τριχοειδή αγγεία, προκαλώντας μικροαγγειοπάθειες.

Όσοι ήδη πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν πιστά την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, να ελέγχουν την πίεσή τους σε περίπτωση υπέρτασης και φυσικά να προσέχουν τη διατροφή τους και το σωματικό βάρος.

Ενημερωθείτε για το μεταβολικό σύνδρομο

Οι ειδικοί περιγράφουν με αυτό τον όρο κάποιον που παρουσιάζει πολλές αλλά ήπιες διαταραχές όπως ελαφρά υπέρταση (π.χ. 135mmHg η μεγάλη και 85- 90mmHg η μικρή), ελαφρώς αυξημένα τριγλυκερίδια (γύρω στο 150-170mg/dL), ελαφρώς αυξημένο σάκχαρο (πχ. 120-130mg/dL), ελαφρώς μειωμένη καλή χοληστερίνη (HDL) κάτω από 40 mg/dL για τους άνδρες και κάτω από 50 mg/dL για τις γυναίκες και αυξημένο βάρος όπου η περιφέρεια μέσης είναι άνω των 102εκ για τους άνδρες και άνω των 88εκ για τις γυναίκες.

Δεν πρόκειται για νόσο αλλά για τη συνύπαρξη όλων αυτών των καταστάσεων που απειλούν την υγεία γενικότερα. Oι ειδικοί συνιστούν σε όλους να ρυθμίσουν την πίεση, όπου χρειάζεται, να ασκούνται και να χάσουν τα περιττά κιλά ενώ συνιστούν και την άμεση διακοπή του καπνίσματος.

 

Απάντηση