ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εγγύηση για δάνεια η πώληση ρεύματος από αγροτικά πάνελ

Εγγύηση για δάνεια η πώληση ρεύματος από αγροτικά πάνελ
∆ωρεάν ρεύµα από την πρώτη ηµέρα και ύστερα από 6-7 χρόνια µετά την απόσβεση ένα καλό έξτρα εισόδηµα, θα εξασφαλίσει η κατασκευή φωτοβολταϊκών στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκας.

Μιλώντας για ένα νέο σχέδιο αύξησης του ποσοστού των αγροτικών φωτοβολταϊκών στη συνολική παραγωγή ΑΠΕ, ο υφυπουργός από το βήµα της εκδήλωσης του Αγρότη της Χρονιάς, έδωσε παράλληλα πληροφορίες για το πώς µπορεί να λειτουργήσει πρακτικά η τροπολογία που δίνει την άδεια για πώληση του 75% από το παραγόµενο ρεύµα στις εκµεταλλεύσεις:

«Έχεις λογαριασµό 2.000 ευρώ το χρόνο, µπορείς να κατασκευάσεις ένα φωτοβολταϊκό που παράγει 8.000 ευρώ. Τα 2.000 ευρώ πάνε για την κάλυψη ρεύµτος και τα υπόλοιπα 6.000 ευρώ θα τα πουλάει στο σύστηµα. Αυτό το έσοδο µπορεί να είναι η εγγύηση στην τράπεζα για την κάλυψη του κόστους κατασκευής του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Αυξηµένες τιµές και ζήτηση στα σιτηρά καταγράφουν οι δείκτες του IGC
Την ίδια ώρα, για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, ετοιµάζεται η εκταµίευση 200 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα διοχετευθεί απευθείας από τις ελληνικές τράπεζες για δάνεια διάρκειας εως 15 χρόνια και 5 χρόνια χάριτος, µε χαµηλότερα επιτόκια, όπως τόνισε ο υφυπουργός.

Ωστόσο, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι για να γίνει σωστή αξιοποίηση των νέων ευκαιριών στα φωτοβολταϊκά, απαιτείται η αναβάθµιση των ηλεκτρικών δικτύων. Εδώ, ο υφυπουργός είπε, πως η ελληνική γεωργία δεν έχει τις αγροτικές υποδοµές που θα της διασφαλίσουν τη βιωσιµότητα στις επόµενες δεκαετίες, λόγω της κλιµατικής αλλαγής.

Παράλληλα, ο ίδιος έδωσε στοιχεία για την κατανάλωση νερού στην Ελλάδα που στον αγροτικό τοµέα είναι 3 φορές πάνω σε σχέση µε την Ισπανία, ενώ προέρχεται µάλιστα κατά πλειοψηφία από υπόγεια ύδατα. «Ο πρωθυπουργός το έχει εντοπίσει το θέµα, θα δώσουµε λύση µε µακροπρόθεσµο ορίζοντα», υποστήριξε ο κ. Σκρέκας, συµπληρώνοντας πως «αν θέλουµε να µιλάµε για γεωργία ακριβείας, πρέπε να λύσουµε βασικά ζητήµατα».

Πηγή

Απάντηση