ΓΥΝΑΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

8 Συμβουλές για Υγιές και Λαμπερό Δέρμα τον Χειμώνα

8 Συμβουλές για Υγιές και Λαμπερό Δέρμα τον Χειμώνα

Ποιος είπε ότι μόνο ο ήλιος και η ξηρασία μπορούν να βλάψουν το δέρμα;

Το κρύο και ο ψυχρός αέρας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα, ερεθισμό ή ακόμη και σπασίματα στο δέρμα του προσώπου και του σώματος.

Και μιας και ο χειμώνας πλησιάζει, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και λαμπερό και τους κρύους μήνες του χρόνου.

H περιποίηση του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία του οργανισμού και δεν πρέπει να την αμελούμε.

 

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες, όπως:

Η αναπνοή, η αποβολή τοξινών, η παραγωγή βιταμίνης D, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και πολλές ακόμη.

Επομένως, η φροντίδα του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς ολόκληρου του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, όμως, η χαμηλή θερμοκρασία και ο ψυχρός αέρας μπορούν να βλάψουν το δέρμα, προκαλώντας σκασίματα, ξηρότητα και ερεθισμό.

Γι’ αυτό η σχολαστική φροντίδα και περιποίησή του είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα που η θερμοκρασία πέφτει.

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε εύκολα και αποτελεσματικά να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και λαμπερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου!

Συχνή ενυδάτωση

Η καθημερινή έκθεση στο κρύο μπορεί να είναι επιζήμια για το δέρμα, έτσι η συχνή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών.

Πολύ σημαντικό είναι να μην παραλείπετε την ενυδάτωση των άκρων, και ιδιαίτερα των χεριών, καθώς πρόκειται για ευαίσθητες περιοχές και η έκθεσή τους στο κρύο μπορεί να προκαλέσει σκασίματα και ξηρότητα.

Ένα ενισχυμένο lip balm θα δώσει τέλος στο πρόβλημα των σκασμένων χειλιών, ενώ μία πλούσια ενυδατική κρέμα για το πρόσωπο και το σώμα και ο περιορισμός της χρήσης προϊόντων που περιέχουν αλκοόλ είναι η απάντηση στην ξηρότητα που προκαλεί το κρύο της ατμόσφαιρας.

Λιγότερη απολέπιση

Παρότι η απολέπιση είναι μία αγαπημένη συνήθεια που αφήνει το δέρμα απαλό, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καλό είναι να γίνεται με μέτρο τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό διότι η εξωτερική στιβάδα του δέρματος είναι πιο ξηρή και ευαίσθητη λόγω του κρύου απ’ ότι τον υπόλοιπο χρόνο και ενδέχεται να τραυματιστεί.

Αντηλιακή προστασία

Η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί κίνδυνο για την επιδερμίδα, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μην αφήνετε τις γκρίζες χειμωνιάτικες ημέρες να σας ξεγελάσουν καθώς οι επικίνδυνες ακτινοβολίες διαπερνούν τα σύννεφα και βλάπτουν το δέρμα.

Για τον λόγο αυτό η καθημερινή χρήση αντηλιακών προϊόντων είναι απαραίτητη ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επομένως, πριν βγείτε από το σπίτι μην παραλείψετε τη χρήση αντηλιακού, τόσο στο πρόσωπο, όσο και σε όλες τις περιοχές του σώματος που είναι εκτεθειμένες.

Σύντομα ντους χωρίς πολύ καυτό νερό

Μπορεί ένα ζεστό μπάνιο με ατμούς να μοιάζει με όαση μέσα στο τσουχτερό χειμωνιάτικο κρύο, όμως κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι ιδανικό για το δέρμα.

Αντίθετα, ένα σύντομο ντους με όχι πολύ καυτό νερό είναι εξίσου αναζωογονητικό, αλλά λιγότερο επιβλαβές για το δέρμα, του οποίου η παρατεταμένη έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (όπως το καυτό νερό) μπορεί να προκαλέσει σκασίματα και ερυθρότητα.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στον χώρο σας

Μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα ζεστό σπιτικό.

Όμως οι συσκευές θέρμανσης ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, κάτι το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο και στο δέρμα.

Παράλληλα, η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας από έναν εσωτερικό σε έναν εξωτερικό χώρο επηρεάζει την επιδερμίδα και μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σε μία σταθερή θερμοκρασία, η οποία δεν θα υπερβαίνει κατά πολύ τους 25ο C, για να εξασφαλίσετε ένα υγιές δέρμα.

Διατηρήστε την υγρασία στον χώρο σας

Η συνεχόμενη χρήση συσκευών θέρμανσης δημιουργεί ξηρή ατμόσφαιρα στον χώρο, η οποία είναι επιβλαβής για όλο τον οργανισμό και φυσικά για την επιδερμίδα.

Μία καλή λύση είναι η χρήση ενός υγραντήρα στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας, καθώς θα επαναφέρει την υγρασία στην ατμόσφαιρα και θα βοηθήσει να παραμένει το δέρμα ενυδατωμένο.

Αποφύγετε την έκθεση στο κρύο με νωπό δέρμα

Πολύ συχνά συνηθίζουμε να βγαίνουμε από το σπίτι αμέσως αφού κάνουμε μπάνιο ή πλύνουμε τα χέρια μας.

Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να βλάψει το δέρμα, τους κρύους μήνες του χειμώνα, καθώς ο παγωμένος αέρας ενδέχεται να προκαλέσει σκασίματα στην επιφάνειά του δέρματος.

Οπότε, προτιμήστε να κάνετε μπάνιο τουλάχιστον μία ώρα πριν εκτεθείτε στο κρύο και αποφύγετε να βγαίνετε από το σπίτι με νωπή επιδερμίδα.

Σωστή διατροφή

Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενδείκνυται όλο τον χρόνο, εάν θέλετε να έχετε λαμπερό και υγιές δέρμα.

Ιδιαίτερα τον χειμώνα, μία τέτοια διατροφή θα βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε να πίνετε και αρκετό νερό και να χρησιμοποιείτε προϊόντα εξωτερικής ενυδάτωσης του σώματος και του προσώπου σας.

y-o.gr

Comment here