ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Άγνοια για την πάθηση του γλαυκώματος,που αυτή οδηγεί σε τύφλωση,έχει ένας στους δύο Έλληνες 

Άγνοια για την πάθηση του γλαυκώματος,που αυτή οδηγεί σε τύφλωση,έχει ένας στους δύο Έλληνες 

Ελλιπή ενημέρωση, ανεξάρτητα της μόρφωσης του, έχει ένας στους δυο Έλληνες σχετικά με την πρόληψη των ματιών από την πάθηση του γλαυκώματος, αλλά και ότι η πάθηση αυτή οδηγεί σε τύφλωση!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιστημονική μελέτη, η οποία έγινε την περασμένη Άνοιξη στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών -Ιατρική Απεικόνιση στην Οφθαλμολογία-  και διοργανώθηκε από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ  του Τμήμα Ιατρικής  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Σκοπός της μελέτης, σύμφωνα με το  χειρουργό οφθαλμίατρο,  καθηγητή Οφθαλμολογίας του ΔΠΘ  κ Βασίλη Κοζομπόλη, που είχε την επίβλεψη μαζί με την Κατερίνα Καστανιώτη, Αναπλ Καθηγήτρια Διοίκησης ΥΥ, Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου , ήταν η διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων των πολιτών ηλικίας 18 χρόνων και άνω σχετικά με την πρόληψη της πάθησης του γλαυκώματος. Βασικό κίνητρο για τη συγγραφή της αποτέλεσε η ανάγκη καταπολέμησης της άγνοιας των πολιτών ως προς την πάθηση αυτή».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ  ΜΕΛΕΤΗ

Για τη διεξαγωγή της επιστημονικής μελέτης, πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτική έρευνα, μέσω ερωτηματολογίου, η οποία διήρκησε από τα μέσα Μάρτη μέχρι τα τέλη του Μαΐου του 2019.

Μοιράστηκαν συνολικά 140 ερωτηματολόγια, σε άντρες και σε γυναίκες, ηλικίας άνω των 18 μέχρι 70 χρόνων, εκ των οποίων τα 90 επιλέχθηκαν με την μέθοδο απλής τυχαίας δειγματοληψίας με την προϋπόθεση να είναι πλήρως συμπληρωμένα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Το ερωτηματολόγιο συμπεριελάμβανε συνολικά 20 ερωτήσεις, οι οποίες επιλέχθηκαν βάσει των Ευρωπαϊκών Κατευθυντήριων Οδηγιών για το γλαύκωμα, σε συνδυασμό με την βιβλιογραφική ανασκόπηση που υλοποιήθηκε στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας.

Το ερωτηματολόγιο, αποτελούνταν από δυο μέρη, το πρώτο στο οποίο επισημαίνονταν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του κάθε πολίτη και το δεύτερο, στο οποίο εξετάζονταν οι γνώσεις και οι αντιλήψεις των πολιτών για το γλαύκωμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία  στη μελέτη συμμετείχαν 41 άνδρες και 49 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 40 χρόνια. Ανύπαντροι με ποσοστό 53,3% και παντρεμένοι με ποσοστό 37,8%, ενώ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι διαζευγμένοι (6,7%) και οι χήροι (5,6%). Το 71,1% των ερωτηθέντων επιπρόσθετα, κατοικεί σε πόλεις της Ελλάδας με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων, ενώ το 20% κατοικεί σε κωμοπόλεις.

Σχεδόν το μισό δείγμα των συμμετεχόντων κατείχε  Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ), ενώ ακολουθούν οι ερωτηθέντες που κατέχουν Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. οι απόφοιτοι λυκείου, οι απόφοιτοι ΙΕΚ και οι κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Στην ερώτηση αν το γλαύκωμα οδηγεί σε τύφλωσηαποδείχθηκε ότι λιγότερο από το μισό δείγμαμε ποσοστό 48,9% γνώριζε την δυσμενή αυτή εξέλιξη της πάθησης.

Επίσης μόνο το 43,3%, γνώριζε ότι το γλαύκωμα προκαλεί αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο καθώς και σε ποσοστό 53,3% ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί μέρος της χαμένης όρασης.

Τέλος, το 55,6% των ατόμων που συμπεριλήφθηκε στην έρευνα, πιστεύει ότι το γλαύκωμα εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 χρόνων.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι το 63,3% του συνόλου των συμμετεχόντων ανέφερε ότι γνωρίζει ότι η βασική αιτία του γλαυκώματος είναι η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, ενώ ένα επίσης υψηλό ποσοστό (53,3%) επισήμανε την κληρονομική αιτία της εν λόγω πάθησης.

Το 44,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ηλικία επηρεάζει την εκδήλωση του γλαυκώματος, όπως και ο σακχαρώδης διαβήτης με αντίστοιχο ποσοστό 43,3%. Επιπρόσθετα, το 23,3% του δείγματος δήλωσε ότι το βασικό αίτιο της εν λόγω πάθησης είναι η λανθασμένη χορήγηση φαρμάκων, καθώς και τα αγγειακά προβλήματα.

Ακόμη το 13,3% του δείγματος ισχυρίστηκε ότι η μυωπία και η θυροειδοπάθεια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση τηςπάθησηςαυτής.

 

Σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα:

Το οικογενειακό εισόδημα, είναι  καθοριστικός παράγοντας για τον βαθμό που απασχολεί τους ανθρώπους, η κατάσταση της όρασής τους,
Η εκπαίδευση δεν αποτέλεσε παράγοντα που να ωθεί τους ανθρώπους να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο συχνότερα,
Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και εκείνοι που έχουν αντιμετωπίσει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα ανησυχούν και ενδιαφέρονται περισσότερο για την κατάσταση των οφθαλμών τους,
Όσον αφορά την γνώση για το γλαύκωμα ως πάθηση κληρονομική, μόνον τα μισά άτομα απάντησαν θετικά και φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών πρόκειται για ανθρώπους επίσης μεγαλύτερης ηλικίας,
Αναφορικά με τις μεθόδους διάγνωσης οι νεοι φάνηκε να επιλέγουν την ψηφιακή απεικόνιση του οπτικού νεύρου ως την καλύτερη του γλαυκώματος. Γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα, αφού τα άτομα αυτά έρχονται καθημερινά σε επαφή με την τεχνολογία,
Το δείγμα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και μορφωτικού επιπέδου δεν γνώριζε ότι το γλαύκωμα είναι μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως.
«Μέσα από τη διεξαγωγή της παρούσας μελέτης ,την  οποία πραγματοποίησε η Οπτικός – Οπτομέτρης κυρία Γεωργία Καραβά-Τσελέπη , διαπιστώθηκε το ουσιαστικό ενδιαφέρον των ανθρώπων να πληροφορηθούν για την πάθηση του γλαυκώματος, γεγονός που δείχνει την επιτατική ανάγκη για την ουσιαστική ενημέρωσή τους για θέματα υγείας που ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον» ανέφερε ο κ Κοζομπόλης.

Απάντηση