ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έως 42 λεπτά οι πρώτες τιμές που ακούγονται για τα βαμβάκια, προβληματισμός στους αγρότες

Έως 42 λεπτά οι πρώτες τιμές που ακούγονται για τα βαμβάκια, προβληματισμός στους αγρότες

Εδώ και τρεις περίπου ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή βάμβακος σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Η συγκομιδή τώρα αφορά κυρίως ξηρικά χωράφια και κάποιες πρώιμες ποικιλίες βάμβακος.

Όσον αφορά στις τιμές που είναι και το βασικό ζητούμενο για τους παραγωγούς φαίνεται πως θα «παίξουν» μεταξύ 38 και 42 λεπτών το κιλό, γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές, παρά το γεγονός μάλιστα ότι αναμένονται υψηλές ποιότητες και αποδόσεις σε όλες σχεδόν της περιοχές. Τις ανησυχίες των παραγωγών επιτείνει το γεγονός ότι η διεθνής τιμή βάμβακος από την οποία και εξαρτάται η πρόσοδός τους σε μεγάλο βαθμό, δεν έχει ξεπεράσει τα 62 σεντς ανά λίμπρα, αλλά και το γεγονός ότι αναμένεται μια πρόσθετη απώλεια στο εισόδημά τους λόγω μείωσης της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, η οποία όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα κρατηθεί πάνω από τα 65 ευρώ, δεδομένου ότι εσπάρησαν γύρω στα 2,9 εκ. στρέμματα το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, τώρα, δειλά – δειλά έχει ξεκινήσει στη Θράκη η συγκομιδή βαμβακιού στα ξηρικά χωράφια κυρίως, όπως μας είπε ο Σταμάτης Κουρούδης από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια. Η μεγάλη μάζα των παραγωγών δεν έχει μπει για μάζεμα, κάτι που αναμένεται να γίνει τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου. Την Πέμπτη και την Παρασκευή σημειώθηκαν βροχοπτώσεις στη Θράκη, αλλά ευτυχώς δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, καθώς τα φαινόμενα ήταν ήπια. Βέβαια όπως μας εξήγησε ο κ. Κουρούδης παραγωγοί που συνεργάζονται με την εταιρεία είχαν προγραμματίσει ψεκασμό, ο οποίος πάει τώρα λίγο πιο πίσω λόγω της βροχής. Σε σχέση με τις τιμές τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια θα τις ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα. Έως τότε οι παραγωγοί μπορούν να δίνουν με ανοιχτή επί της ουσίας τιμή, την οποία όμως σύμφωνα με το σύστημα των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων μπορεί να κλείνουν όποτε επιθυμούν και το νέο έτος ακόμα.

Στο νομό Καρδίτσας σύμφωνα με όσα μας είπαν παραγωγοί από την περιοχή του Παλαμά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η συγκομιδή. Ο καιρός που επικράτησε έως σήμερα είναι ευνοϊκός και ευτυχώς δεν σημειώθηκαν ζημιές σε βαμβακοχώραφα από την χθεσινή κακοκαιρία που χτύπησε αντίστοιχες εκτάσεις με βαμβάκια στα γειτονικά Τρίκαλα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Φανερωμένης. Στην Καρδίτσα, μας είπαν παραγωγοί από τον Παλαμά οι τιμές που ακούγονται είναι στα 38-40 λεπτά το κιλό, γεγονός που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο και το αγροτικό κίνημα της περιοχής, που πραγματοποιεί σε Λάρισα και Καρδίτσα συγκεντρώσεις για να καθορίσει την στάση του.

Στο νομό Φθιώτιδας η συγκομιδή ξεκίνησε εδώ και τρεις ημέρες περίπου. Σύμφωνα με την κα Ολυμπία Κυροδήμου, υπεύθυνη από το τμήμα βάμβακος της ΕΑΣ Λαμίας «παραλαμβάνουμε εδώ και τρεις ημέρες βαμβάκι αλλά οι ποσότητες των 200 τόνων που έχουμε συγκεντρώσει είναι λίγες ακόμα για να γίνει πώληση εκκοκκισμένου από τον συνεταιρισμό μας και να βγει τιμή παραγωγού». Πέρσι η Ένωση Λαμίας συγκέντρωσε 5.500 τόνους βαμβάκι. Σημειωτέον ότι η κακοκαιρία της Πέμπτης δεν έχει δημιουργήσει θέματα στα βαμβάκια της περιοχής, αν και σήμερα δεν αποκλείεται να βρέξει.

Ανακοινώνει τιμή σύντομα η ΕΑΣ Τρικάλων, η οποία μάλλον θα είναι γύρω στα 40 με 42 λεπτά
Στο νομό Τρικάλων ήδη μαζεύονται ορισμένες ποικιλίες βάμβακος και έχει ξεκινήσει παραλαβές η Ένωση Τρικάλων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εκκοκκιστηρίου, κ. Αντώνη Κουτελέκο σε φουλ μάζεμα μπαίνει η περιοχή σε δέκα περίπου ημέρες. Όσον αφορά στην τιμή, η Ένωση θα την ανακοινώσει άμεσα και θα είναι κλειστή, γύρω στα 40 με 42 λεπτά το κιλό, όπως εκτιμά ο ίδιος. Σημειωτέον ότι αρκετά βαμβακοχώραφα κόντά στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, όπου βρίσκεται το συνεταιριστικό εκκοκκιστήριο υπέστησαν ζημιές από την χθεσινή νεροποντή, με τον Τρικαλινό υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα να δίνει μάλιστα εντολή στον ΕΛΓΑ ώστα να ξεκινήσουν άμεσα καταγραφές και να κινηθεί διαδικασία αποζημιώσεων.

Στο νομό Σερρών, όπως μας ανέφερε ο Στέργιος Λίτος παραγωγός από τη Νιγρίτα «μέχρι ώρας η καλλιέργεια πάει πολύ καλά. Δεν έχουμε προβλήματα φέτος, εκτός κι αν συνεχίσουν κι άλλο οι τωρινές βροχοπτώσεις. Ως εκ τούτου πάμε για συγκομιδή στα πρώτα, έπειτα από δέκα ημέρες περίπου. Αναφορικά με τις τιμές εκτιμώ ότι θα φτάσουν τα 45 λεπτά το κιλό».

«Οι τιμές που ακούγονται στην αγορά σε συνδυασμό και με τη διεθνή συγκυρία, που δεν είναι ευνοϊκή εμπορικά για τον παραγωγό, τους κάνουν να ανησυχούν όσον αφορά στις τιμές. Ταμείο θα γίνει το Νοέμβριο και τότε θα φανεί ότι μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν όσοι αγρότες έχουν πάρει κεφάλαιο κίνησης από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, μην έχοντας άλλη εναλλακτική διέξοδο ρευστότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος από τη Λάρισα, όπου χθες έβρεξε αρκετά.

Το πλαίσιο της Διεπαγγελματικής για τη φετινή σεζόν

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ένα πλαίσιο συναλλαγών για τις αγοραπωλησίες σύσπορου βάμβακος έδωσε στην δημοσιότητα η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ). Το πλαίσιο προβλέπει διαβαθμίσεις (σκάλες) ως προς την τιμή που θα πληρώνεται ο παραγωγός, αναλόγως της περιεκτικότητας σε υγρασία του εισκομιζόμενου προϊόντος.

Η ανακοίνωση της ΔΟΒ έχει ως εξής:

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, στη συνεδρίαση της Γενικής της Συνέλευσης στις 11 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε και προτείνει στα μέλη της, Παραγωγούς και Εκκοκκιστές, το παρακάτω πλαίσιο συναλλαγών για την αγοραπωλησία του Σύσπορου Βάμβακος:

-H αναρτημένη καθημερινά τιμή αγοράς στα εκκοκκιστήρια να αφορά παραλαβή του Σύσπορου βάμβακος με υγρασία 13%-15% (Να μην γίνεται διαφοροποίηση της τιμής παραλαβής Σύσπορου Βάμβακος εάν η υγρασία του Σύσπορου είναι μεταξύ 13% και 15%).

-Σε περίπτωση που η Μέση Υγρασία Σύσπορου Βάμβακος είναι κάτω του 13% να αυξάνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την διαφορά κάτω του 13% (η αύξηση τιμής θα υπολογίζεται επί τις καθημερινής τιμής παραλαβής εκάστης Εκκοκκιστικής Μονάδος).

-Σε περίπτωση που η Μέση Υγρασία Σύσπορου Βάμβακος είναι πάνω από 15% να μειώνεται η τιμή του προϊόντος σε ίσο ποσοστό με την υπέρβαση πάνω του 15% (η μείωση τιμής θα υπολογίζεται επί τις καθημερινής τιμής παραλαβής εκάστης Εκκοκκιστικής Μονάδος).

-Τα ανωτέρω προτείνονται όταν επικρατούν φυσιολογικές / κανονικές συνθήκες συγκομιδής. -Στόχος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος είναι η διαύγεια και η ισοτιμία των συναλλαγών και η επιβράβευση της ποιότητας του Σύσπορου Βάμβακος.
Μπίκας Αλέξανδρος

Απάντηση