ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η αύξηση 70% στις εξαγωγές βάμβακος το 1ο εξάμηνο του 2019 ισχυροποιεί τη διεκδίκηση τιμών στο βαμβάκι

Θεαματική αύξηση δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) στη ζήτηση για ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι διεθνώς, την ώρα που οι βαμβακοκαλλιεργητές αναζητούν τρόπους αντίδρασης στο σκληρό σχέδιο των εκκοκιστών για τις φετινές τιμές στο σύσπορο βαμβάκι, τουλάχιστον όπως αυτό ξεδιπλώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της διεπαγγελματικής (ΔΟΒ).

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι εξαγωγές βαμβακιού της Ελλάδος σημείωσαν αύξηση 70%. Η αύξηση αυτή σημαίνει πως το βαμβάκι που εξήχθη μόνο το 1ο εξάμηνο του έτους είχε αξία 279 εκατ. ευρώ.

Φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, θέλουν τον μεγάλο αγοραστή ελληνικού βαμβακιού Τουρκία, που αγόραζε φθηνά καθώς δεν την ενδιέφερε πολύ η ποιότητα, να ζητά πλέον λιγότερο προϊόν, παράλληλα με αύξηση της ζήτησης από άλλες χώρες που πληρώνουν για να βρουν ποιότητα και εκεί θα μπορούσε να οφείλεται η τόσο μεγαλύτερη αξία στις εξαγωγές χωρίς να έχει ανέβει θεαματικά η έκταση καλλιέργειας στη χώρα.

Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Cotton Farsala για συνεργασία με στρατηγικό εμπορικό συνεργάτη δείχνουν πως υπάρχει χώρος στη διεθνή αγορά για ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι με τιμές που ανταποκρίνονται στην αξία του προϊόντος. Όπως έχει γραφεί επανειλημμένα στο AgroNews, αυτός που χρειάζεται καλό βαμβάκι θα το πληρώσει.

Ήδη καταγράφεται μια ανοδική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια, με τη Νέα Υόρκη να πιάνει τα 62-63 σεντς η λίμπρα, κάτι που επιτρέπει υπολογισμούς με πρόσημο το 4 για το σύσπορο. Το θέμα όμως δεν είναι το ελληνικό βαμβάκι να κινηθεί αυστηρά με βάση τη διεθνή τιμή. Το θέμα είναι να εισπράξει την πραγματική του αξία και τα ανταλλάγματα της πολύ καλής ποιότητας (micronair, μήκος ίνας, λευκότητα κα) καθώς και της ομοιογένειας που παρουσιάζει φέτος. Σε αυτό ιδιαίτερο ρόλο μπορούν να έχουν οι λεγόμενοι μεγάλοι παραγωγοί που συνήθως αρκούνται στο κάτι παραπάνω χωρίς να διαπραγματευόνται σοβαρά και οργανωμένα με τους εκκοκκιστές.

Μπορεί η χρηματιστηριακή τιμή διεθνώς να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, με τις κατώτερες ποιοτικά σοδειές από χώρες με μεγάλη παραγωγή να κυριαρχούν, υπάρχει όμως το αγοραστικό κοινό που ψάχνει το προϊόν που θέλει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, το βρίσκει και το πληρώνει και όπως φαίνεται, το πληρώνει και στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο μια σύνδεση με την ποιότητα θα μετέφερε κέρδος από την μεγαλύτερη αξία πώλησης και στον παραγωγό, κάτι που δε φαίνεται να γίνεται όμως με το κέρδος της ποιότητας να ετοιμάζονται να το καρπωθούν πάλι οι υπόλοιποι κρίκοι.

Με δεδομένο ότι ο καιρός φέτος δείχνει να πηγαίνει καλά και τα βαμβάκια να μαζεύονται στεγνά και χωρίς υγρασία φέτος η ποιότητα αναμένεται καλύτερη και από πέρυσι.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Αντισυσπείρωση παραγωγών στα σχέδια των εκκοκκιστών για τις τιμές στο βαμβάκι, μικρή ανάσα από την άνοδο της διεθνούς τιμής

Του Γιάννη Πανάγου

Τρόπους αντίδρασης στο σκληρό σχέδιο Μάρκου για τις φετινές τιμές στο σύσπορο βαμβάκι, τουλάχιστον όπως αυτό ξεδιπλώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της δδιεπαγγελματικής (ΔΟΒ), αναζητούν οι βαμβακοκαλλιεργητές.

Παράλληλα με τις κινήσεις οι οποίες γίνονται από τις οργανώσεις των παραγωγών (Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, Ομάδα Παραγωγών – Cotton Farsala, Συνεταιρισμός Λαρισαίων, Ομάδα Παραγωγών Ορχομενού, Ομάδα Παραγωγών Φοτολόβος κα) πολλά θα εξαρτηθούν αυτή τη φορά και από τη στάση που τηρήσει εις εκάστων των παραγωγών στη διαπραγμάτευση με το εκκοκκιστήριο και ειδικά κατά την παράδοση του προϊόντος.

Με δεδομένο ότι ο καιρός φέτος δείχνει να πηγαίνει καλά και τα βαμβάκια να μαζεύονται στεγνά και χωρίς υγρασία, αυτό είναι ένα ακόμη όπλο στα χέρια των παραγωγών που μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερη τιμή.

Άλλωστε, ήδη καταγράφεται μια ανοδική κίνηση στα διεθνή χρηματιστήρια, με τη Νέα Υόρκη να πιάνει τα 62-63 σεντς η λίμπρα, κάτι που επιτρέπει υπολογισμούς με πρόσημο το 4 για το σύσπορο. Το θέμα όμως δεν είναι το ελληνικό βαμβάκι να κινηθεί αυστηρά με βάση τη διεθνή τιμή. Το θέμα είναι να εισπράξει την πραγματική του αξία και τα ανταλλάγματα της πολύ καλής ποιότητας (micronair, μήκος ίνας, λευκότητα κα) καθώς και της ομοιογένειας που παρουσιάζει φέτος. Σε αυτό ιδιαίτερο ρόλο μπορούν να έχουν οι λεγόμενοι μεγάλοι παραγωγοί που συνήθως αρκούνται στο κάτι παραπάνω χωρίς να διαπραγματεύονται σοβαρά και οργανωμένα με τους εκκοκκιστές.

Απάντηση