ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη συναντήθηκε ο βουλευτής Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας

Στη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, με αφορμή και την πρόσφατη θεομηνία, που έπληξε το Νομό μας, του έθεσα, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω ζητήματα:
• Έλλειψη γεωπόνων του ΕΛΓΑ με συνέπεια τους πολύ αργούς ρυθμούς στις καταγραφές των ζημιών.
• Αίτημα των αγροτών για συμψηφισμό οφειλών από εισφορές στον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεων, ώστε κανείς αγρότης να μην μείνει εκτός της διαδικασίας αποζημιώσεων επειδή δεν μπόρεσε να καλύψει τις εισφορές του, λόγω της γενικότερης δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.
• Ένταξη των αποζημιώσεων για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο απευθείας στον ΕΛΓΑ και όχι στα ΠΣΕΑ, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις και όχι μετά από 3 έως 5 χρόνια.
• Ανάγκη για ορθή εφαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ όσον αφορά στις αποζημιώσεις και το χρόνο που αυτές καταβάλλονται, ώστε να καταβάλλονται άμεσα και δίκαια οι αποζημιώσεις και όχι μετά από ένα χρόνο.
• Ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων για τις δραματικές συνέπειες που είχε στην αγροτική οικονομία το ρωσικό εμπάργκο,
• Ανάγκη μείωσης του κόστους του αγροτικού πετρελαίου και των αγροτικών εφοδίων, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής που βαραίνει τους αγρότες, αλλά δεν μετακυλίεται στα κέρδη τους.

Ο Υπουργός συμφώνησε πως όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι σημαντικά και δεσμεύτηκε ότι μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο θα δρομολογηθούν άμεσα ή σταδιακά όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές, για το καλό των αγροτών.

Είναι θετικό ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθούν δίκαιες λύσεις. Κοινή μας πεποίθηση ότι ο αγροτικός τομέας χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα, το κόστος παραγωγής θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τις γειτονικές και άλλες χώρες που παράγουν ίδια προϊόντα και ότι θα πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική στην αγροτική οικονομία.

Απάντηση