ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αναβίωσαν «Γουρουνοχαρά» και «Ρουγκάτσια» στο Μακροχώρι από τον Λαογραφικό Σύλλογο Ντόπιων Μακροχωρίου (βίντεο+φωτο)

Με τα παραδοσιακά «Ρογκάτσια» συνεχίστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Μακροχώρι Ημαθίας.Το έθιμο των Ρουγκατσάρηδων αναβίωσε για ακόμα μία χρονιά στο Μακροχώρι καθώς νέοι και παιδιά της περιοχής, ντυμένοι με φουστανέλες, και υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων, κρατώντας σπαθιά, περάσαν από τα σπίτια των κατοίκων του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση οι ρουγκατσάρηδες κατά την διάρκεια των γιορτών, αστυνόμευαν τα χωριά, από τις επιθέσεις των ληστών. Αφετηρία η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σήμερα,με τους Ρουγκατσάρηδες να παίρνουν την ευχή του πάτερ Αντώνιου και να ξεκινούν το έθιμο με προορισμό την πλατεία παλαιού Ηρώου για το έθιμο της γουρουνοχαράς.

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν φέτος βοήθησαν στο να απολαύσουν όλοι τόσο τα εδέσματα όσο και τα χορευτικά ενώ η συμμετοχή του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επισκέπτες γεύτηκαν το ντόπιο κρέας,διασκέδασαν  και “διώξαν το κακό” συντροφιά με τα μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Ντόπιων Μακροχωρίου που ήταν και διοργανωτές της γιορτής, ώστε να υποδεχτούν στη συνέχεια, κατά το έθιμο, τη νέα χρονιά με ευχές χορό και τραγούδια.

Η Γουρουνοχαρά είναι βασισμένη στο πολύ παλιό έθιμο των κατοίκων να σφάζουν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων τα οικόσιτα γουρούνια τους και να στήνουν οικογενειακά γλέντια. Ταυτόχρονα παρασκεύαζαν μια σειρά από προϊόντα όπως τσιγαρίδες, πλευραμιές, λουκάνικα, παστό τα οποία και αποθήκευαν για να περάσουν το χειμώνα!

Το γουρούνι ήταν για τους κατοίκους ο “κάδος ανακύκλωσης” του νοικοκυριού τους, καθώς εκεί κατέληγαν τα υπολείμματα των τροφών, του μπαξέ αλλά και της παραγωγής (σιτάρι, καλαμπόκι κ.ά.) και αυτό με τη σειρά του τούς απέδιδε το νοστιμότατο κρέας και τα παράγωγά του. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αγροτικής οικιακής οικονομίας!

Έτσι κάθε χρόνο, ο Σύλλογός , αναβιώνει αυτό το έθιμο, έτσι ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι τις παραδόσεις του τόπου μας!

Στην εκδήλωση έδωσε  το παρόν ο Δήμαρχος κ.Κώστας Βοργιαζίδης στηρίζοντας με την παρουσία του την προσπάθεια του συλλόγου ενώ σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση της γιορτής έπαιξε και ο πρόεδρος του Μακροχωρίου,κ.Βαλάντης Κεχαίδης που βρίσκεται κοντά σε κάθε υγιή προσπάθεια που γίνεται  στο Μακροχώρι.

Με την σειρά μας να δώσουμε συγχαρητήρια στην πρόεδρο του Συλόγγου κ.Μαρία Γάτου και στο Δ.Σ για την άψογη γιορτή και αναβίωση των εθίμων.

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια:Μανώλης Πεχλιβανίδης

Βίντεο:

Φωτορεπορτάζ:

 

 

Απάντηση