ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο ιδιοκτήτης των Εκκοκιστηρίων Θράκης Σταμάτης Καρούδης στο ΡΑΔΙΟ AVENA 97,7:Η τιμή βάμβακος κυμάνθηκε από 50-69 λεπτά το κιλό (βίντεο)

Το πρωί της Δευτέρας 10/12 στην εκπομπή ”ΓΗ ΕΙΔΑ” του ΡΑΔΙΟ AVENA 97,7 με τον Νίκο Λιολιόπουλο και Τάσο Καμπάνη, φιλοξενήθηκε ο ιδιοκτήτης των Εκκοκιστηρίων Θράκης Σταμάτης Κουρούδης,με αφορμή τις τιμές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε Ημαθία και Πέλλα και είπε.

Η Βαμβακοπαραγωγή τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει μπει σε μία διαδικασία υποβάθμισης εξαιτίας του γεγονότος ότι η δυναμικότητα των εκκοκκιστηρίων είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή και έτσι υπάρχει ανταγωνισμός που οδηγεί στην υποβάθμιση του προϊόντος.

Διαβλέποντας έγκαιρα αυτόν τον κίνδυνο η εταιρεία μας προχώρησε στη δημιουργία ποιοτικού βαμβακιού με την ονομασία cotton plus στην οποία μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι αγρότες που σημαίνει καλύτερο βαμβάκι καλύτερη συγκομιδή καλύτεροι σπόροι και φυσικά καλύτερη τιμή αφού αυτό είναι και το κίνητρο.. Από νωρίς διαλέγουμε τις ποικιλίες, πιστοποιούμε και δημιουργούμε ποιοτικό τελικό προϊόν, ο αγρότης γνωρίζει από την πρώτη στιγμή την τιμή.

Ο Έλληνας παραγωγός θα πρέπει να έχει τα εργαλεία που έχουν οι δυτικές χώρες με τις οποίες θα πρέπει να συγκρινόμαστε και όχι με τις τριτοκοσμικές, τα εργαλεία αυτά είναι κυρίως σταθερή τιμή σε όλο το χρόνο μέσω του προγράμματος cotton plus ο αγρότης μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει την τιμή από τον Ιανουάριο της χρονιάς συγκομιδής έως τον Ιούνιο της άλλης χρονιάς.

Η τιμή εδώ κυμάνθηκε από 50 έως 69 λεπτά ανάλογα τις περιπτώσεις, ενώ το 40% του προϊόντος η τιμή κλείστηκε από τον περασμένο Ιανουάριο.  Φέτος η συμφωνημένη τιμή ήταν στα 57 λεπτά!!

Οι διακυμάνσεις των τιμών διεθνώς επηρεάζονται από πάρα πολλούς παράγοντες όπως οι εμπορικές σχέσεις Αμερικής Κίνας. Οι διεθνείς τιμές αυτή τη στιγμή είναι στα ύψη και θα δικαιολογούσαν πολύ καλές τιμές και για τον παραγωγό υπάρχουν όμως κάποιες αρνητικές συγκυρίες όπως η κατάσταση στην Τουρκία, η χαμηλή τιμή του βαμβακόσπορου και πολλοί ακόμη αστάθμητοι παράγοντες.

Υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουν αρκετά οι πληρωμές σε αρκετά εκκοκηστήρια σε όσα έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης. Έχουν μείνει τρεις-τέσσερις σοβαρές μεγάλες εταιρείες από κει και πέρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

 

Απάντηση