ΑΡΘΡΑΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚΗΠΟΥΡΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

10 Φυτά για Όμορφους Φράχτες που θα Κρατήσουν Μακριά τα Αδιάκριτα Βλέμματα!

Όλοι μας θέλουμε τον προσωπικό μας χώρο και δεν μας αρέσει ούτε να μας χαζεύουν αδιάκριτοι  γείτονες, ούτε να εισβάλλουν ζωάκια από το πουθενά στον κήπο μας. Γι’ αυτό, χτίζουμε φράχτες και μάλιστα προτιμάμε συνήθως τους παραδοσιακούς φράχτες.

Για σκεφτείτε όμως τη λύση ενός φυσικού φράχτη! Είναι μια μοναδική λύση που  έχει και πολλά οφέλη ακόμη και για την υγεία, καθώς η δουλειά που χρειάζεται ένας φυσικός φράχτης είναι σκληρή και είναι μια καλή άσκηση για μας! Για τους φυσικούς φράκτες, θα πρέπει να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένα φυτά, γι΄αυτό και σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας δώσει τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να κρατήσετε την ιδιωτικότητά σας με φυσικό τρόπο.

1. Πυξάρι!

Το πυξάρι έγινε δημοφιλές τον 19ο αιώνα. Σήμερα χρησιμοποιείται ως φράχτης για να ομορφαίνει τους κήπους. Το πυξάρι έχει γλυκό άρωμα, το οποίο μαγεύει την ατμόσφαιρα και είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ως φυσική περίφραξη. Υπάρχουν περίπου 90 είδη και περισσότερες από 365 ποικιλίες με βάση το σχήμα και το μέγεθος του φύλλου που ομορφαίνουν τη φυσική ομορφιά του κήπου σας. Εάν αναπτύσσεται ελεύθερα, φτάνει μέχρι το ύψος των 6 μέτρων.

2. Λιγούστρο!

Τα λιγούστρα φτάνουν σε ύψος τα 1,5 έως 3 μέτρα με πλάτος από 1,5 έως 2.5 μέτρα. Είναι ταχέως αναπτυσσόμενοι θάμνοι, τα οποία βγάζουν λευκά μικρά λουλουδάκια στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού σε κωνική ταξιανθία. Όλο τον χειμώνα και πριν ανθίσουν ξανά έχουν μικρούς μωβ και μαύρους καρπούς που μοιάζουν με μούρα. Το λιγούστρο ανοίκει στυην ίδια οικογένεια φυτών που ανήκει και η ελιά και είναι φυτό εγγενές στη Βορειοανατολική Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία. Τα λιγούστρα χρησιμοποιούνται συνήθως ως φράκτες και ομορφαίνουν τους κήπους. Η ποικιλία των φυτών εξαρτάται από την περιοχή στην οποία ζείτε. Αυτά τα φυτά μπορεί να είναι αειθαλή, ημι-αειθαλή, ή εποχιακά.

3. Bamboo

Ο φράχτης μπαμπού που ως ιδέα αναπτύχθηκε από αγρότες και χρησιμοποιήθηκε για να σώσει καλλιέργειες κατά την αρχαιότητα, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται ως ένας γοητευτικός φράχτης και είναι μια πολύ οικονομική λύση. Το μπαμπού είναι πολύ ελαφρύ, ανθεκτικό στο κρύο και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, μερικές φτάνουν σε 17 μέτρων, γι ‘αυτό χρησιμοποιήστε το ως πρότυπο, καθώς μας δίνει έναν πολύ όμορφο φράκτη.

Ελέγξτε τα είδη κατά τη διάρκεια της περιφράξεως, επειδή μερικά είναι πολύ επιθετικά στην ανάπτυξή τους. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πυκνό φράκτη, τότε τοποθετήστε το σε απόσταση 1,5 έως 2.5 μέτρων, ενώ σε περίπτωση που θέλετε να δημιουργήσετε έναν πυκνό και πιο στενό φράκτη, θα πρέπει η απόσταση να είναι πιο κοντινή.

4. Κάκτοι!

Αν και οι κάκτοι δεν προτιμώνται, ως φράχτες δίνουν μια μοντέρνα οπτική στον κήπο που θυμίζει γλυπτά. Ο κάκτος χρησιμοποιείται από τους μεξικανούς ιδιοκτήτες γης για να διαχωρίσουν τα κτήματά τους. Εάν κατοικείτε σε ζεστό και ξηρό κλίμα, τότε οι κάκτοι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Για περιφράξεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάκτους, που αναπτύσσονται σε μήκος κάθετα προς τα πάνω. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κάκτοι δεν απαιτούν συνεχή συντήρηση και πολύ φροντίδα.

5. Τούγιες!

Η τούγια, είναι αειθαλές φυτό και τα φύλλα της μοιάζουν με λέπια, γι΄αυτό πολλοί την προτιμούν ως φράχτη. Λόγω της εντοπισμένης και ευθυτενούς της ανάπτυξης, είναι πολύ δημοφιλές ως λύση για περίφραξη. Η τούγια χρησιμοποιείται και για σημείο εστίασης σε ένα κήπο μια διάφορα άνθη και λουλούδια. Το πιο διαδεδομένο είδος αναπτύσσεται σε ύψος έως 12-18 μέτρα με αργούς ρυθμούς φυσικά χρόνο με το χρόνο και τα φύλλα τους έχουν ευχάριστη υφή. Είναι ανθεκτικές για φύτευση σε κάθε έδαφος.

6. Κυπαρίσσι Λέιλαντ!

Τα κυπαρίσσια λέιλαντ φυτεύονται πιο αραιά και είναι ταχέως αναπτυσσόμενα, ενώ φτιάχνουν έναν υπέροχο φράχτη που τον βλέπουμε σε πολλά σπίτια. Τα φύλλα του απλώνονται πλευρικά και το ύψος του φτάνει μέχρι τα 18 μέτρα, αλλά τα δέντρα αναπτύσσονται ανάλογα με την ατμόσφαιρα και το κλίμα. Δεν πρέπει να σας εκπλήξει εάν δείτε διακυμάνσεις στην ανάπτυξη. Ορισμένα είδη αναπτύσσονται σε πλάτος και όχι σε ύψος.

7. Πικροδάφνη!

Αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν μοναδικό φυσικό φράχτη η πικροδάφνη είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς εκτός από όμορφες, οι πικροδάφνες είναι και ανθεκτικά φυτά. Λειτουργούν ως περίφραξη, αλλά δεν κλείνουν εντελώς το χώρο (μπορεί κάποιος να περάσει ανάμεσά τους). Είναι συνηθισμένο να φυτεύονται μπροστά από μια περίφραξη προσέχοντας την απόσταση από αυτήν. Συνήθως η πικροδάφνη αναπτύσσετε σε οβάλ σχήμα και ομορφαίνει αρκετά τον χώρο σας. Οι πικροδάφνες είναι πολύ δημοφιλείς ως φράχτες, καθώς γίνονται πολύ πυκνές και χαρίζουν ιδιωτικότητα.

8. Ευώνυμο!

Το ευώνυμο είναι ένας αειθαλής θάμνος, αναπτύσσεται εύκολα και το χρώμα του είναι χρυσοπράσινο. Η ιδιαιτερότητα του είναι ότι μπορεί να κλαδευτεί σε σχήματα. Το ευώνυμο είναι ανθεκτικό και σε εδάφη που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και για κάθε κλίμα, λόγω του ότι εγκλιματίζεται εύκολα σε κάθε έδαφος. Φτάνει το 1.5 μ. σε ύψος και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλους φράχτες ή μονοπάτια παράλληλα με το ευώνυμο.

9. Άρκευθος ιουνίπερος (Αγριοκυπάρισσο)

Ο άρκευθος δημιουργεί έναν αδιαπέραστο φράχτη, παχύ και γεμάτο. Ο άρκευθος ως φράχτης είναι εξαίρετα ελκυστικός και προσφέρει ιδιωτικότητα. Είναι πολυετές φυτό και αποτελεί ιδανικό για την αρχιτεκτνική του κήπου σε συνδυασμό με τη φύτευση λουλουδιών γύρω του, ενώ τα Χριστούγεννα μπορούμε να τον στολίσουμε στον κήπο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα κομψά μπλε και πράσινα χρώματα του αρκεύθου προσελκύουν το βλέμμα και τα ασημί φύλλα του βλαστάνουν κάθε εποχή του χρόνου.

10. Κόκκινες φωτίνιες!

Η κόκκινη φωτίνια είναι αειθαλής θάμνος χρησιμοποιείται ευρέως ως φράχτης. Εάν δεν κλαδευτεί, γίνεται δέντρο. Τα νεαρά φύλλα του είναι κόκκινα, ενώ πρασινίζουν όσο περνάει ο καιρός. Την άνοιξη, αυτός ο θάμνος δίνει λευκά ανθάκια, αν δεν κλαδευτεί. Η επιστημονική του ονομασία είναι η Photinia X Fraseri. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για το όμορφο χρώμα της και την αντίθεση που σχηματίζει με το πράσινο του κήπου.

ΠΗΓΗ: SHARE24.GR

Απάντηση