ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Πάθος με τη γη, πάθος με τη δουλειά μου»: Αγρότες & γεωπόνοι στο facebook

Διαδικτυακή αγροτική παρέα ή κάτι παραπάνω;Αγρότες και γεωπόνοι, με πάθος για τη γη τους και τη δουλειά τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια αγροτική ομάδα στο facebook, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, εδώ και αρκετά χρόνια, διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, προσφέροντας θετικά, αλλά και αρνητικά παράγωγα χρήσης. Ένα από τα θετικά σημεία ενασχόλησης με αυτά τα μέσα είναι και η συμμετοχή (όποιος το επιθυμεί φυσικά) σε διαδικτυακές ομάδες.

Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα σε μια ομάδα αγροτών, που αγαπούν τον τόπο τους και έχουν πάθος με τη γη, να δημιουργήσουν μία αγροτική ομάδα, μέσα από την οποία θα ανταλλάσσουν πληροφορίες γύρω από τις καλλιεργητικές φροντίδες των προϊόντων τους, αλλά και θα αναπτύσσουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και υποστήριξης όσων έχουν επείγουσα ανάγκη. Η διαδικτυακή αγροτική παρέα δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου και η ονομασία της ήταν αναμενόμενη: «Πάθος με τη γη, πάθος με τη δουλειά μου». Μέχρι τώρα, η ομάδα αριθμεί πάνω από 35.000 μέλη, αριθμός που αυξάνεται σε καθημερινή βάση.

Ο Λαρισαίος συντονιστής

Συντονιστής της ενδιαφέρουσας αυτής διαδικτυακής ομάδας είναι ο Λαρισαίος γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Κατσαντώνης, ο οποίος μας μίλησε κατ’ αρχάς για το πώς βρέθηκε να κατέχει θέση συντονιστή. «Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα ως ενεργό μέλος στην αγροτική ομάδα «Πάθος με τη γη, πάθος με τη δουλειά μου», όντας απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και έχοντας εργαστεί ως γεωπόνος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, το ερέθισμά μου για τα αγροτικής φύσεως θέματα της ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο, ώστε να αποδεχθώ με μεγάλη μου τιμή το κάλεσμα στην πρόταση του ιδρυτή και συνάμα διαχειριστή της ομάδας Άρη Αρσενίου, για ανάληψη συντονιστικής θέσης στην ομάδα. Συζητήσεις, προβληματισμοί, σκέψεις, απορίες, ενημέρωση αγροτικής θεματολογίας, με τη μορφή δημοσιεύσεων, λαμβάνουν μέρος στην καθημερινή ροή της ομάδας. Εικόνες και βίντεο με προέλευση από κινητά τηλέφωνα, όπου απαθανατίζονται αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά, αμπέλι, βιομηχανικά και ενεργειακά φυτά, ψυχανθή, όσπρια, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, γεωργικοί ελκυστήρες και γεωργικά παρελκόμενα, καθώς και μέθοδοι φυτοπροστασίας, λίπανσης, άρδευσης, εδαφοανάλυσης, φυλλοδιαγνωστικής και πολλά άλλα, όλα μαζί συντάσσουν ένα διαδικτυακό «πανεπιστήμιο». Συμμετέχοντες είναι Έλληνες αγρότες και παραγωγοί από όλα τα μέρη της ελληνικής υπαίθρου, με κοινό γνώμονα μόνο έναν, την ελληνική μητέρα γη».

Το επιτελείο

Όσον αφορά συνολικά το επιτελείο της διαδικτυακής ομάδας, διαχειριστική δράση κατέχουν οι Άρης Αρσενίου (Λάρισα), Κων/νος Τζαβάρας (Αττική) και Χάρης Κόκκαλης (Μαγνησία). Στη θέση του συντονιστή αντίστοιχα συναντάμε τους Αναστάσιο Ευθυμιόπουλο (Νομός Φθιώτιδας), Θάνο Πανταζή (Νομός Βοιωτίας) και Λουκά Σδώνα (Νομός Βοιωτίας). Υπεύθυνος ηλεκτρονικών μέσων και πλατφόρμας της ομάδας έχει αναλάβει ο Αριστείδης Μπούστρας (Νομός Βοιωτίας).

Έμπειροι αγρότες και παραγωγοί, επαγγελματίες πολλά χρόνια διευθύνοντας άπταιστα τις αγροτικές τους επιχειρήσεις, με πληθώρα γνώσεων πάνω στον αγροτικό βίο, σε συνδυασμό με τις γεωπονικές γνώσεις του Γ. Κατσαντώνη, κατάφεραν η ομάδα «Πάθος με τη γη, πάθος με τη δουλειά μου» να έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική και ολοένα αναπτυσσόμενη αγροτική ομάδα, η οποία έχει καταστεί καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους.

Και πώληση προϊόντων

Η καινοτόμος δράση της ομάδας έκανε την εμφάνισή της, με μεγάλη αποδοχή συμπαράστασης και από άλλες διαδικτυακές ομάδες αγροτοκτηνοτροφικού περιεχομένου, όταν παρουσίασε στα μέλη της ένα μοντέλο πλατφόρμας ηλεκτρονικής πώλησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων από παραγωγό σε παραγωγό ή από παραγωγό σε καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσαντώνη, «κάθε αγρότης-παραγωγός έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει μια φόρμα υποβολής πώλησης αγροτικών προϊόντων, ώστε το παραγόμενο προϊόν του να προστεθεί στην πορεία της διαδικασίας στην αντίστοιχη ηλεκτρονική λίστα προσφοράς αγροτικών προϊόντων, όπου είναι δυνατή η θέαση προσφερόμενων προς πώληση αγροτικών προϊόντων. Απώτερος σκοπός της ομάδας με τη συγκεκριμένη γέννηση ιδέας και εφαρμογή της εντός ομάδας είναι ο αποφασιστικός ρόλος που θέλει να προσθέσει και να διαδραματίσει στην απευθείας πώληση αγροτικών προϊόντων, καθώς και στη μετέπειτα συνεργασία των μελών της.

Άλλες πρωτοβουλίες

Επίσης, η ομάδα έχει πραγματοποιήσει κρούση στον εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για άμεση συνεργασία. Επίσης, έχει διοργανώσει διάφορες αλληλέγγυες δράσεις, ενισχύοντας μέλη της που χρειάζονται οικονομική και κάθε άλλη βοήθεια.

Εν κατακλείδι, πρόκειται, τελικά, για μια διαδικτυακή αγροτική παρέα ή κάτι παραπάνω; Ο χρόνος θα δείξει…

ΠΗΓΗ: YPAITHROS.GR

Απάντηση