ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Βασικά αλλεργιογόνα τροφίμων

Αλλεργία χαρακτηρίζεται ως μια ανώμαλη και υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού σε ουσίες όπου σε φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι επικίνδυνες ή βλαβερές για τον οργανισμό όπως, γύρεις δένδρων και φυτών, συστατικά τροφίμων κ.α.

Για αυτό το λόγο είναι υποχρεωτική η επισήμανση των αλλεργιογόνων που περιέχονται στα τρόφιμα στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων αλλά και σε σημεία όπου τρόφιμα διατίθενται ασυσκεύαστα όπως επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, φούρνοι, catering κ.α. με σκοπό ο καταναλωτής να είναι πλήρως ενημερωμένος.

Ειδικότερα στις βιομηχανίες τροφίμων είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλίζεται ότι τα παραγόμενα προϊόντα περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερες αλλεργιογόνες ουσίες που μπορεί να οφείλονται είτε στα συστατικά των τροφίμων είτε σε διασταυρούμενες επιμολύνσεις , για αυτό και θεωρείται αναγκαία η εφαρμογή και τήρηση του HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) και των ορθών πρακτικών παρασκευής προϊόντων.
Παρ ’όλο που υπάρχουν πολλά συστατικά τροφίμων ή και τρόφιμα στα οποία μπορεί κάποιος να εμφανίσει αλλεργία, τα πιο συχνά συστατικά τροφίμων που προκαλούν αλλεργίες είναι τα εξής 14:

1)Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη
2)Καρκινοειδή (θαλασσινά με κέλυφος π.χ. καβούρια, γαρίδες , αστακοί)
3)Αραχίδες
4)Σόγια
5)Γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης)
6)Καρποί με κέλυφος (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα κ.τ.λ.)
7)Αυγά
8)Ψάρια
9)Σέλινο
10)Μουστάρδα (σινάπι)
11)Σπόροι σουσαμιού
12)Διοξείδιο του θείου και θειώδεις ενώσεις (SO2)
13)Λούπινο
14)Μαλάκια

ΠΗΓΗ: QUALITYAWARD.GR

Απάντηση