ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ασθένειες πυρηνοκάρπων και μηλοειδών. Εποχή για καλλιεργητικά μέτρα και ψεκασμούς

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του AVENA.GRKAI AVENA FM 97.7, πιστοί στο ραντεβού μας (όποτε το κρίνουμε αναγκαίο) για την ενημέρωσή σας σε θέματα καλλιεργητικών εργασιών και ψεκασμών, είμαστε και πάλι κοντά σας με ένα νέο άρθρο*.

Ετσι λοιπόν, αυτή την εποχή (περίοδο μετά τη συγκομιδή και μέχρι τον λήθαργο των δέντρων) στις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων συνιστώνται να εφαρμόζονται μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων με στόχο τη μείωση εχθρών και ασθενειών ώστε με τον τρόπο αυτό την επόμενη βλαστική περίοδο να γίνεται περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική η καταπολέμησή τους.

ΕΞΩΑΣΚΟΣ**

Ροδακινιά – Νεκταρινιά

Αφαίρεση και καύση προσβεβλημένων από την ασθένεια κλάδων.
Μετά την πτώση των φύλλων και μέχρι το φούσκωμα των οφθαλμών επιμελής ψεκασμός των δέντρων με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

ΚΟΡΥΝΕΟ**

Ροδακινιά – Νεκταρινιά-Βερικοκιά-Δαμασκηνι ά-Κερασιά

Αφαίρεση και καύση προσβεβλημένων από την ασθένεια κλάδων.
Φθινοπωρινός ψεκασμός την περίοδο της φυλλόπτωσης.
Ψεκασμός λίγο πριν την έναρξη διόγκωσης των οφθαλμών με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
(Οι ανωτέρω ψεκασμοί καταπολεμούν ικανοποιητικά και των Εξώασκο.)

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ**

 

Αφαίρεση και καύση προσβεβλημένων από την ασθένεια κλάδων (με ξηρό καιρό) και προστασία με κατάλληλα σκευάσματα των πληγών και των τομών κλαδέματος.
Ψεκασμός στην έναρξη της φυλλόπτωσης με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
Επανάληψη ψεκασμού στο 75% της φυλλόπτωσης.
Όσον αφορά το μηλοειδή, στους οπωρώνες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το βακτήριο συνιστάται η λήψη σειράς καλλιεργητικών μέτρων για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας όπως:

 

εκρίζωση και άμεση καύση των δένδρων – Όταν έχουν προσβληθεί στον κορμό ή στους βραχίονες και σε απόσταση μικρότερη των 50 εκ. από τον κορμό.
αφαίρεση και άμεση καύση όλων των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και βραχιόνων με υγιές τμήμα μήκους τουλάχιστον 30-60 εκατ.
εκρίζωση και καύση όλων των αυτοφυών δένδρων και θάμνων γύρω και μέσα στον οπωρώνα, που εμφανίζουν συμπτώματα προσβολής από το βακτήριο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!

Τα καλλιεργητικά μέτρα πρέπει να διενεργούνται με ξηρό καιρό και ΔΕΝ θα πρέπει να συνδυάζονται αυτή την εποχή με το χειμερινό κλάδεμα.

Οι τομές αφαίρεσης των προσβολών πρέπει απαραίτητα να προστατεύονται με κατάλληλα σκευάσματα και είναι αναγκαία η απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων μετά από κάθε τομή σε διάλυμα χλωρίνης 10%.

*Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.
** Στις εικόνες παρουσιάζεται ο βιολογικός κύκλος της κάθε ασθένειας.

 

Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Απάντηση