ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε χαμηλά 25ετίας η χρήση λιπασμάτων στην Ελλάδα

Καϊλιάνης Βασίλειος – Τεχνολόγος Γεωπόνος

Τα μέλη του ΣΠΕΛ, ο οποίος εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας λιπασμάτων και προϊόντων θρέψης φυτών, κατέγραψαν την κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα με τη βοήθεια καινοτόμου διαδικτυακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από τον Σύνδεσμο ειδικά για τη διαδικασία αυτή. Στόχος τους είναι να καταρτίζεται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων με συστηματικές μετρήσεις για την κατανάλωση λιπασμάτων στη χώρα μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα αυτής της ηλεκτρονικής καταμέτρησης, η κατανάλωση λιπασμάτων την καλλιεργητική περίοδο 2016/2017 είναι η χαμηλότερη  που έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια στην χώρα. Συγκεκριμένα, η συνολική κατανάλωση για την καλλιεργητική περίοδο Ιουλίου 2016-Ιούνιου 2017 ανέρχεται στους 667.368 τόνους, κατά 8,7% χαμηλότερη από την αντίστοιχη κατανάλωση της καλλιεργητικής περιόδου Ιουλίου 2015-Ιούνιου 2016.
Συγκριτικά με την καλλιεργητική περίοδο 2010/2011, η κατανάλωση λιπασμάτων έχει μειωθεί έως και κατά 25%, ενώ σε διάστημα 25 ετών η μείωση αυτή ξεπερνά το 65%.

Μείωση παραγωγής
Ο ΣΠΕΛ συνδέει ευθέως την υπολίπανση των χωραφιών με την μείωση της παραγωγής, αναφερόμενος σε μελέτες που αποδεικνύουν ότι η χρήση λιπασμάτων αυξάνει την παραγωγή κατά 40%-60%. «Είναι αποδεδειγμένο ότι τα λιπάσματα είναι απαραίτητα στα γεωργικά οικοσυστήματα, αφού ικανοποιούν τις ανάγκες θρέψης των φυτών και αναπληρώνουν τα θρεπτικά στοιχεία που απομακρύνονται από τις καλλιέργειες με τη συγκομιδή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επίσης, τονίζεται ότι τα θρεπτικά στοιχεία, που παρέχονται από τα λιπάσματα στις καλλιέργειες σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους, συμβάλουν στην παραγωγή φυτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, αυξάνοντας την περιεκτικότητά των παραγόμενων προϊόντων σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Συνεπώς τα λιπάσματα βελτιώνουν την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, αναντικατάστατος είναι και ο ρόλος των λιπασμάτων στη διατήρηση της γονιμότητας και της παραγωγικότητας των εδαφών.

Συστηματικά
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κατανάλωσης λιπασμάτων στη χώρα μας αποδεικνύεται ότι υπάρχει συστηματική και σημαντική μείωση της χρήσης λιπασμάτων, παρόλο που οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως προκύπτει και από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διατηρούνται σχεδόν σταθερές.
«Η μείωση της λίπανσης από τους παραγωγούς», καταλήγει ο ΣΠΕΛ, «επιφέρει πλήθος αρνητικών επιπτώσεων, τόσο στην ποσότητα της παραγωγής όσο και στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, να συρρικνώνεται το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού, αλλά και να μειώνονται οι προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών».

Απάντηση