ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σήμα ανόδου για το καλαμπόκι από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

Βασίλειος Καϊλιάνης – Τεχνολόγος Γεωπόνο

Αλλαγή σκηνικού στις αγορές των αγροτικών εμπορευμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα διαβλέπουν οι αναλυτές τραπεζών, όπως της Rabobank και της Commerzbank, κάνοντας λόγο για σημαντικά περιθώρια ανόδου των τιμών στα σιτηρά. Ειδικά στο καλαμπόκι, το σενάριο υποστηρίζεται από τη διαφαινόμενη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής και, συνακόλουθα, των αποθεμάτων.

 

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του μαλακού σιταριού στο χρηματιστήριο του Σικάγο υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα, κατά την ολλανδική τράπεζα, η πτώση αυτή αντανακλά «συγκυριακούς παράγοντες» και ιδίως το γεγονός ότι «η συγκομιδή σε μεγάλες χώρες-παραγωγούς» εξελίσσεται ομαλά. Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι τιμές αναμένεται να βρουν σύντομα στηρίγματα από τη φυσική αγορά.

Σε αυτό το πνεύμα, αν και οι εκτιμήσεις της Rabobank για τις χρηματιστηριακές τιμές του μαλακού σιταριού το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2017 είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της (στα 4,60 δολάρια ανά μπούσελ στο Σικάγο και στα 170 ευρώ ανά τόνο στο Παρίσι), παραμένουν υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή από τα 4,32 δολάρια ανά μπούσελ και τα 160,5 ευρώ ανά τόνο αντίστοιχα που βρίσκονταν την Πέμπτη, 24 Αυγούστου.

Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζει η Rabobank και για το καλαμπόκι, τοποθετώντας την τιμή στο τελευταίο τρίμηνο του έτους στα 3,70 δολάρια ανά μπούσελ, υψηλότερα δηλαδή από τα 3,56 δολάρια ανά μπούσελ που διαπραγματεύονταν τις τελευταίες μέρες τα προθεσμιακά του Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η Commerzbank, η οποία μιλούσε για τιμή 3,80 δολαρίων ανά μπούσελ για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2017. Σύμφωνα με την τράπεζα, η αγορά καλαμποκιού επιδεικνύει σημάδια βελτίωσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παγκόσμια παραγωγή τη σεζόν 2017-18 αναμένεται να είναι μειωμένη, παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες που θα φέρουν οι ΗΠΑ στην αγορά θα είναι μεγαλύτερες.

«Ύστερα από αρκετά πλεονασματικά χρόνια, η επόμενη σεζόν αναμένεται να χαρακτηριστεί από έλλειμμα στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης», υπογραμμίζει η Commerzbank, ένα έλλειμμα το οποίο, σημειωτέον, το USDA πρόσφατα προσδιόρισε στους 28 εκατ. τόνους.

Η ανατροπή αυτή, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση τόσο στα παγκόσμια αποθέματα όσο και στις ποσότητες που θα είναι διαθέσιμες για εξαγωγή στην παγκόσμια αγορά υποδεικνύουν, κατά την τράπεζα, ότι «η τιμή του καλαμποκιού θα ανέβει ξανά».

Πηγήη: Ypaithros.gr

Απάντηση