ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΥΓΕΙΑΣ

Στον AVENA 97,7:Καθησυχαστικοί οι Έλληνες επιστήμονες τροφίμων ως αναφορά το διατροφικό σκάνδαλο με τα αυγά στην Ολλανδία (video)

Το απόγευμα της Τετάρτης 16/08/2017, ο AVENA.GR και AVENA RADIO 97,7 βρέθηκε στον πολυχώρο – παιδότοπο ¨ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ¨ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, για μια συζήτηση με αφορμή το διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε με την παρουσία  της τοξικής ουσίας για τον άνθρωπο Φιμπρονίλης σε αυγά στην Ολλανδία, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα και της μαζικής εστίασης όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, τα συστήματα ποιότητας που πρέπει να εφαρμόζουν οι εν λόγω εταιρείες καθώς επίσης και για την νέα υγιεινομική διάταξή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.)  ως αναφορά τα τρόφιμα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Ζαφειριάδης Θωμάς, Κτηνίατρος-Τεχνολόγος Τροφίμων MSc. και διαχειριστής της αγροδιατροφικής εταιρείας  ESTIA LAB I.K.E. με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και Μαρίνα Πούλιου, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc., καθηγήτρια Ι.Ε.Κ. και Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ)  με έδρα την Αθήνα, που είχαμε την χαρά να τους φιλοξενήσουμε στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Καϊλιάνης, Τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής.

Στη συζήτηση αυτή, οι δύο επιστήμονες – προσκεκλημένοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί όσον αφορά το διατροφικό σκάνδαλο με τα αυγά, λέγοντάς μας ότι ως επί το πλείστον οι Έλληνες αυγοπαραγωγοί λόγω του υψηλού κόστους αυτών των ουσιών – φαρμάκων και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει αυτούς και την χώρα μας δεν χρησιμοποιούν ουσίες όπως η Φιμπρονίλη ως φάρμακα για Τσιμπούρια, Ψύλλους και άλλα ακάρεα στα πουλιά και  ότι, λόγω της πλήρη αυτάρκειας της χώρας μας σε αυγά (106%), στην ουσία δεν γίνονται εισαγωγές από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα να μην έχουμε ως χώρα πρόβλημα με εξαίρεση ίσως, κάποιες πιθανές εισαγωγές αυγών ή προϊόντων που φέρουν ως ένα από τα κύρια συστατικά το αυγό. Πάνω σε αυτό το κομμάτι τονίστηκε η σημασία που έχει η ιχνηλασιμότητα που προσφέρει ένα σύστημα ποιότητας (H.A.C.C.P. – I.S.O. κ.τ.λ.) σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τρόφιμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως αυτό με τα μολυσμένα αυγά.

Στη συνέχεια μας ανέλυσαν άλλα οφέλη της εγκατάστασης και εφαρμογής συστήματος ποιότητας στις εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα και της μαζικής εστίασης, μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές στο θέμα της επιλογής και συντήρησης των τροφίμων στο σπίτι μας, ποια στοιχεία πρέπει να προσέχουμε στην ετικέτα του κάθε τροφίμου και τέλος μας πληροφόρησαν για την νέα υγειονομική  διάταξη του ΥΠ.Α.Α.Τ. που θα ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων.

Μια πολύ όμορφη συνέντευξη με αναγνωρισμένους επιστήμονες στον χώρο των τροφίμων, για όλους τους καταναλωτές και σε έναν πολύ όμορφο χώρο…

 

 

 

Απάντηση