ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Από τον Καϊλιάνη Βασίλειο Τεχνολόγο γεωπόνο:Ασθένειες της μηλιάς και τρόποι αντιμετώπισης

Αγαπητοί φίλοι του  AVENA.GR και του ΡΑΔΙΟ AVENA 97,7 συνεχίζουμε την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής μας για τους εχθρούς και ασθένειες των καλλιεργειών που καλλιεργούνται στην περιοχή μας και την ορθολογική καταπολέμηση τους.

Έτσι λοιπόν, στις πεδινές περιοχές του νομού μας θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί για την ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ και για την ΨΩΡΑ ΤΟΥ SΑΝ ΖΟΖΕ.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ MΗΛΙΑΣ: Σύμφωνα με τα δεδομένα των πειραματικών παγίδων των τομέα Φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ Ημαθίας και Πιερίας  εμφανίζεται σημαντική αύξηση των συλλήψεων του εντόμου. Οι ωοτοκίες  υπολογίζονται στις 24-27 Ιουνίου και οι πρώτες εκκολάψεις στις 29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου. Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, την ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή. Συνίσταται καλό λούσιμο του κάθε δένδρου διότι η πλειονότητα των αυγών εναποτίθεται στις κορυφές των δένδρων. Η επέμβαση για την καρποκάψα καταπολέμα και τις Νάρκες. Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας καθώς επίσης και ότι ο κίνδυνος αλλά και ο βαθμός προσβολών αλλάζει από οπωρώνα σε οπωρώνα.

ΨΩΡΑ ΤΟΥ SAN ZOZE: Η πτήση του εντόμου βρίσκεται στο μέγιστο. Οι περισσότερες προνύμφες υπολογίζονται στο χρονικό διάστημα 23 Ιουνίου – 3 Ιουλίου. Οι επεμβάσεις για την καρποκάψα της Μηλιάς επιτυγχάνουν ικανοποιητική καταπολέμηση ΚΑΙ για το SAN ZOZE.  Μόνο σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σοβαρές προσβολές συνίσταται ξεχωριστή επέμβαση.

*Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.

 

Καϊλιάνης Βασίλειος

Τεχνολόγος γεωπόνος

Απάντηση