120 εργολαβικοί στην ΕΒΖ ανησυχούν για δεδουλευμένα – Η διοίκηση της ΕΒΖ γατί προσποιείται ότι δε συμβαίνει τίποτα;

-Την Δευτέρα με το ΕΚ Βέροιας στην Επιθεώρηση Εργασίας

Παρά το γεγονός ότι στην γενική τους συνέλευση πήραν απόφαση ότι κανείς δεν θα πάει να υπογράψει εργολαβική σύμβαση δεν τήρησαν την απόφαση του σωματείο και πήγαν στον εργολάβο που ανατέθηκε κομμάτι της λειτουργίας της ΕΒΖ περί τα 120 άτομα. Μετά από λίγες βδομάδες εργασίας, εργασίας τρόπος του λέγειν δηλαδή αφού πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του εργατικού νόμου, οι εργαζόμενοι εργολαβικοί προσφεύγουν στο…..

Σωματείο τους για να βρουν λύση.

Ας το δούμε το θέμα από την αρχή. Στην ΕΒΖ εργάζονται εποχικά εργαζόμενοι για να βγει σε πέρας η καμπάνια. Όταν δηλαδή το εργοστάσιο δουλεύει φουλ τάιμ και οι αγρότες συγκομίζουν σ΄ αυτό τα ζαχαρότευτλά τους. Φέτος η διοίκηση του εργοστασίου, η διοίκηση που διόρισε ο Σύριζα δηλαδή, επέλεξε να βάλει εντός της παραγωγικής διαδικασίας έναν εργολάβο που στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια εταιρία με τον διακριτικό τίτλο Nebus MEPE της οποίας το αντικείμενο είναι μελέτες γενικώς και η έδρα της είναι στο 6ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης- Ωραιοκάστρου.

Οι 120 εργολαβικοί λοιπόν δουλεύουν νύχτα, δουλεύουν Σάββατο και Κυριακή αλλά το ημερομίσθιο είναι σα να δουλεύουν μέρα και καθημερινές αντίστοιχα. Ασχέτως αν ο εργατικός νόμος προβλέπει ότι πρέπει να αυξηθεί κατά ένα ποσοστό. Ο εργολάβος λοιπόν σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων αθετεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις και προσπαθεί να τις αποφύγει αναβάλλοντας την χρονική στιγμή της καταβολής των επιπλέον χρημάτων. Οι εργαζόμενοι εικάζουν με βεβαιότητα ότι οι συνεχείς αναβολές θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν αυτά που δικαιούνται.

Επειδή λοιπόν φοβούνται προσέφυγαν στο Σωματείο που όμως λίγες βδομάδες πριν είχαν «πουλήσει» και ζήτησαν προστασία. Το Σωματείο αντέδρασε ως όφειλε και αφού ενημερώθηκε αναλυτικά συνέταξε φάκελο και σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Βέροιας θα προσφύγουν την Δευτέρα στην Επιθεώρηση Εργασίας για να παρέμβει ζητώντας τα νόμιμα.

Τέλος αλλά όχι ήσσονος σημασίας ερώτημα. Η διοίκηση του εργοστασίου, η διοίκηση που διόρισε ο Σύριζα θεωρώ με βεβαιότητα ότι είναι ενήμερη για τα καμώματα του εργολάβου. Δε νιώθει υποχρεωμένη να αντιδράσει; Να του ζητήσει εξηγήσεις; Να του επιβάλλει να τηρήσει τη νομιμότητα; Τι σόι αριστεροί θέλουν ακόμα να λέγονται όταν κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν;

http://xronikagr.blogspot.gr/

Απάντηση