Επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, την οποία κοινοποίησε στους βουλευτές Ημαθίας και την διευθύντρια του τοπικού υποκαταστήματος  ΕΛΓΑ Βέροιας, έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Κώστας Καλαϊτζίδης, ζητώντας την παράταση υποβολής δηλώσεων ζημίας του παγετού του Μαρτίου 2016, η οποία λήγει την Τετάρτη 20 Απριλίου, για τις επιτραπέζιες ποικιλίες ροδάκινων. Επίσης ο κ.αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να ενταχθούν στον πίνακα ζημιών και οι ποικιλίες συμπύρηνων, για τις οποίες παρατηρούνται μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, εξαιτίας της ατελούς καρπόδεσης. Η επιστολή του κ. αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:

 

Κύριε πρόεδρε,

Το αγρόκτημα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας υπέστη εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες του από τον παγετό του Μαρτίου του 2016, οι οποίες διαπιστώνονται με την πάροδο των ημερών.

Μεταφέροντας σας το πάνδημο αίτημα του αγροτικού πληθυσμού της Ημαθίας, σας ζητώ να παρατείνετε  την προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημίας, η οποία λήγει την Τετάρτη 20 Απριλίου, καθώς και να εντάξετε, πέραν των επιτραπέζιων ροδάκινων, και τις συμπύρηνες ποικιλίες, οι οποίες έχουν ατροφική καρπόδεση, εξαιτίας του παγετού.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας τονίσω ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς παρατήρησης των θερμοκρασιών από  τον ΕΛΓΑ, αφού στην Ημαθία υπάρχουν δυο μόνο μετεωρολογικοί σταθμοί του υποκαταστήματος σας, οι οποίοι δεν μπορούν να καταγράψουν το μικροκλίμα σε ευαίσθητες για παγετό περιοχές, που γεωγραφικά είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από τα σημεία μετεωρολογικής παρατήρησης σας.

 

Με εκτίμηση

Κώστας Καλαϊτζίδης

Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

Απάντηση