Κλειδί για το ελληνικό βαμβάκι η στρατηγική της Τουρκίας

Το ελληνικό βαµβάκι κερδίζει αναγνωρισιµότητα στην παγκόσµια κλωστοϋφαντουργία και φαίνεται να διαχωρίζεται από τον βασικό του ανταγωνιστή, το βραζιλιάνικο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda

Μάλιστα, αν µπορούσαµε να υπερκεράσουµε κάποιες στρεβλώσεις της αγοράς µας, που επιβαρύνουν την ποιότητα του εκκοκκισµένου, θα µπορούσαµε να ανεβάσουµε το µερίδιο µας σε πιο απαιτητικές αγορές. Είναι γνωστό σε όλα τα εµπορεύµατα πως όσο περισσότερους αγοραστές έχει ένα προϊόν τόσο πιο δίκαιες είναι οι τιµές που µπορεί να λάβει.

Αυτό είναι µεταξύ των συµπερασµάτων για την πολλά υποσχόµενη ελληνική αγορά βάµβακος, παρά το γενικότερο κλίµα στα εµπορεύµατα, όπως προέκυψαν στο φετινό 33ο συνέδριο βάµβακος στη Βρέµη, που ολοκληρώθηκε µε µικρότερη συµµετοχή σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια. Ιδιαίτερα την βραδιά του επίσηµου δείπνου οι παραβρισκόµενοι ήταν εµφανώς λιγότεροι, ενώ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συµµετέχοντες -σύµφωνα µε τους διοργανωτές- έφτασαν σχεδόν τους 400. Το βασικό θέµα του συνεδρίου φέτος ήταν ο συνδυασµός της υψηλής τεχνολογίας µε τη φυσική βαµβακερή ίνα. Όπως αναµενόταν, το θέµα άγγιζε περισσότερο τα κλωστήρια, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι οι παράγοντες των λοιπών κλάδων αδιαφόρησαν. Παραδοσιακά το συνέδριο της Βρέµης προσελκύει µέλη από το ευρύτερο φάσµα της κοινότητας βάµβακος.

Απειλή τα κινεζικά αποθέµατα
Στη χρηµατιστηριακή αγορά, οι τιµές έπιασαν τα χαµηλά (54 σεντς ανά λίµπρα) στα τέλη Φεβρουαρίου και κατόπιν αντέδρασαν πραγµατοποιώντας ένα µίνι ράλι µέχρι σχεδόν τα 59 σεντς. Σύµφωνα µε τους αναλυτές, είναι πολύ πιθανό η αγορά να συνεχίσει µεσοπρόθεσµα την ανοδική της πορεία, εφόσον τη βοηθήσει και το δολάριο, µέχρι να ισορροπήσει γύρω από τα 60 σεντς ανά λίµπρα. Πράγµατι, τα πρόσφατα χαµηλά επίπεδα κινητοποίησαν τα κλωστήρια να προβούν σε νέες αγορές, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και στην τελευταία έκθεση πωλήσεων / εξαγωγών αµερικανικής σοδειάς. Βέβαια, να σηµειωθεί ότι η παγκόσµια οικονοµία δείχνει εύθραυστη, εποµένως το άνω όριο των τιµών δεν θα είναι πολύ υψηλότερο από τα πρόσφατα επίπεδα.
Τα αµερικανικά αποθέµατα είναι πλέον λιγοστά, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται η «απειλή» των κινεζικών αποθεµάτων, στην περίπτωση διοχέτευσης τους στην τοπική αγορά. Σύµφωνα µε τις µέχρι τώρα ανακοινώσεις, η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πώληση των στοκ σταδιακά µέσα στα επόµενα πέντε χρόνια. Εποµένως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το άµεσο µέλλον.
Στη διάρκεια του ∆εκεµβρίου ’15, οι χρηµατιστηριακές τιµές βάµβακος κυµαίνονταν στα 65 σεντς ανά λίµπρα και οι αναλυτές πρότειναν στους εµπορικούς οίκους τη στρατηγική των πωλήσεων, όποτε η αγορά έδινε ένα έστω µικρό ράλι. Πλέον, αφού το χρηµατιστήριο έφτασε πρόσφατα να διαπραγµατεύεται σχεδόν 10 σεντς χαµηλότερα, η στρατηγική που προτείνεται έχει γίνει αντίθετη, αγορά ποσοτήτων όποτε οι τιµές δοκιµάζουν τα χαµηλά τους.

Αύξηση 4% στην επερχόµενη σοδειά
Αναφορικά µε τη νέα σεζόν (2016-2017), οι χρηµατιστηριακές τιµές φυσικά θα επηρεαστούν από τις παγκόσµιες σπορές και την πορεία των σοδειών λόγω των καιρικών συνθηκών. Με τα σηµερινά δεδοµένα, σύµφωνα µε το USDA, η παγκόσµια κατανάλωση θα υπερκεράσει την αντίστοιχη ζήτηση. Οι παγκόσµιες εκτάσεις θα παραµείνουν σχεδόν ίδιες, αλλά η παραγωγή εκτιµάται ότι θα αυξηθεί κατά 4% λόγω βελτιωµένων αποδόσεων. Παράλληλα, στην Ινδία θα αυξηθεί η παραγωγή, ενώ στην Κίνα είναι σίγουρη η µείωση, καθώς οι εκτάσεις µειώνονται κατά 7% σε σχέση µε πέρυσι.
Από πλευράς παγκόσµιας κατανάλωσης εκτιµάται αύξηση κατά 0,8%, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσµια οικονοµία θα ανακάµψει. Οι πλέον ανερχόµενες κλωστοϋφαντουργικές χώρες θα εξακολουθήσουν να είναι το Βιετνάµ και το Μπαγκλαντές, ενώ η Κίνα παραµένει ο µεγαλύτερος καταναλωτής ίνας εστιασµένη πλέον στην απορρόφηση των κρατικών αποθεµάτων της.

Τούρκικος φόρος ενισχύει τη βάση στο ελληνικό
Το µεγάλο θέµα της θέσπισης φόρου εισαγωγής για τα αµερικανικά βαµβάκια στην Τουρκία βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Βρέµης. Το αποκαλούµενο «anti dumping» µπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις αυξάνοντας τη βάση για το ελληνικό. Λέγοντας βάση εννοούµε τη διαφορά τιµής µεταξύ φυσικής και χρηµατιστηριακής τιµής. Πιο αναλυτικά, τουρκικές πηγές αλλά και εµπορικοί οίκοι θεωρούν πλέον πολύ πιθανό η Τουρκία να επιβάλει αυτό τον φόρο, ο οποίος σύµφωνα µε εκτιµήσεις θα ακριβύνει τις τιµές του αµερικάνικου κατά 2 σεντς ανά λίµπρα.

Ως αποτέλεσµα, η ελληνική σοδειά θα ακολουθήσει αυτή την άνοδο και η βάση µας µπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Προς το παρόν, οι προπωλήσεις της νέας σοδειάς κυµαίνονται στους 20.000 τόνους σε ανοιχτές τιµές γύρω από τα 4 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις αντίστοιχες τιµές ∆εκεµβρίου ‘16. Οι εκκοκκιστές προτιµούν πλέον να αναµένουν µέχρι η βάση να φτάσει τα 5 σεντς ανά λίµπρα. Μην ξεχνάµε πως στη νέα σοδειά είναι δεδοµένη η µείωση των εκτάσεων κατά 5-10% σε όλη τη χώρα, µε τη µεγαλύτερη µείωση στη Θεσσαλία. Εποµένως, οι πωλητές δεν βιάζονται να δεσµεύσουν ποσότητες.

Η ποιότητα της ίνας στερεί 2 σεντς ανά λίμπρα από το εκκοκκισμένο

Η δυναµική της τουρκικής αγοράς θα συνεχιστεί και τον επόµενο χρόνο, πληρώνοντας για τη σοδειά µας κάτι παραπάνω σε σχέση µε τις αντίστοιχες τιµές, που µπορούµε να πιάσουµε στην Άπω Ανατολή. Παράλληλα, η Αίγυπτος αν και έχει κάποιες ιδιαιτερότητες θα εξακολουθήσει να απορροφά σηµαντικές ποσότητες ελληνικού βάµβακος.
Στο γενικότερα θετικό κλίµα που επικρατεί για τη σοδειά µας, υπάρχουν δυστυχώς και κάποιες γκρίζες σκιές όσον αφορά την ποιότητα. Εκφράστηκαν παράπονα σχετικά µε το χρώµα της ίνας, το οποίο έχει υποβαθµιστεί λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά και των υψηλών υγρασιών κατά την παράδοση του σύσπορου. Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα παράπονα των αγοραστών σχετικά µε το υψηλότερο από το παρελθόν ποσοστό κοντών ινών. Σύµφωνα µε παράγοντες του κλάδου αυτό οφείλεται στην συγκοµιδή µε ακατάλληλες µηχανές (stripper).
Είναι πραγµατικά κρίµα για το βαµβάκι µας, ενώ παρουσιάζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά, τελικά να υποβαθµίζεται από τέτοιες πρακτικές. Επί της ουσίας, χάνουµε σχεδόν 2 σεντς ανά λίµπρα (3,93 ευρώ το κιλό) στο εκκοκκισµένο. Εναλλακτικά, βελτιώνοντας την ποιότητα µπορούµε να µπούµε πιο δυναµικά σε χώρες της Άπω Ανατολής και όχι να µένουµε δέσµιοι σε διαπραγµατευτικές πρακτικές των Τούρκων αγοραστών.

Απάντηση