Ο αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία.Το έπος της ΕΟΚΑ 1955-59.Εξαιρετική ομιλία στη Νάουσα από την ¨Ενωμένη Ρωμηοσύνη”

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Κυπριακό Ελληνισμό πραγματοποίησε η “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” στη Νάουσα, το πρωί της Κυριακής 27ης Μαρτίου, την οποία παρακολούθησαν,μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος κ.Κουτσογιάννης. Στην “Βέτλανς”  ο εκπαιδευτικός, Κυριάκος Χατζηστυλλής πραγματοποίησε ομιλία με θέμα “ο αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία.Το έπος της ΕΟΚΑ 1955-59”.Ὁ εκ Κύπρου καταγόμενος, κ.Χατζηστυλλής, έκανε μια σύντομη αναδρομή
στο ιστορικό παρελθόν τῆς μαρτυρικής μεγαλονήσου και στην παρουσία του ἑλληνικού στοιχείου από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε ιστορικά στα γεγονότα του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά των κυρίαρχων Άγγλων τό 1955-1959. Παρουσίασε τις προσωπικότητες των αγωνιστών, οι οποίοι στο σύνολό τους υπήρξαν νέοι στην ηλικία και γεμάτοι αγάπη όχι μόνο στην πατρίδα τους αλλά και στον Χριστό και την Εκκλησία. Μεγάλωσαν σε χριστιανικό περιβάλλον και μελετούσαν την Αγία Γραφή. Οι περισσότεροι από αυτούς θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους είτε δι’ αγχόνης είτε πεθαίνοντας πάνω στη μάχη. Γνωστότερα ονόματα είναι αυτά του Γρηγόρη Αυξεντίου και του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.
Η παρουσίαση του  σχετικού οπτικοακουστικού υλικού από τη δασκάλα Ελένη Τσάντζου. Περιείχε χάρτες του νησιού, φωτογραφίες των αγωνιστών, προσωπικές μαρτυρίες, αυθεντικά βίντεο από την εποχή την γεγονότων καθώς και τραγούδια αφιερωμένα στον συγκεκριμένο αγώνα.

naousa-kypros-2-768x432 naousa-kypros-1

http://eleytheriadhs.blogspot.gr/

Απάντηση