Υπέρταση: που οφείλεται και πως να την αντιμετωπίσω;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο, τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων που συχνά οδηγούν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες ή ακόμα και στο θάνατο. Μία από τις αιτίες της εκδήλωσης τους, είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η λεγόμενη«υπέρταση» που αν δεν τεθεί υπό έλεγχο αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε επικίνδυνες, για τον οργανισμό, καταστάσεις. Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι αυτής της πραγματικότητας που λέγεται «υπέρταση» και επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τη ζωή μας.

Τι είναι αρτηριακή πίεση;

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν αναπτύξει ιδιαίτερους μηχανισμούς αντίστασης στις συνθήκες του περιβάλλοντος προκειμένου να ζουν με ασφάλεια και αρμονία πάνω στον πλανήτη γη. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι και η αρτηριακή πίεση, η οποία διατηρεί το σώμα μας και τους ιστούς του σε απόλυτη ισορροπία με την πίεση του εξωτερικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής.

Πιο συγκεκριμένα, αρτηριακή πίεση ονομάζουμε την πίεση που δέχονται τα τοιχώματα των αρτηριών από το αίμα, κατά τη διάρκεια της ροής του από την καρδιά σε όλα τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Μπορούμε να τη διακρίνουμε σε δύο βασικές τιμές: τησυστολική (ή μεγάλη) πίεση και τη διαστολική (ή μικρή) πίεση. Η συστολική πίεση είναι αυτή που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα στους ιστούς ενώ η διαστολική πίεση μετράται όταν η καρδιά χαλαρώνει.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, οι φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης για τους ενήλικους ανθρώπους είναι, για τη συστολική πίεση120-129 mmHg, ενώ για τη διαστολική 80-84 mmHg.

Τι είναι η υπέρταση και που οφείλεται;

Υπέρταση: που οφείλεται και πως να την αντιμετωπίσω;Ως  «υπέρταση» μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση κατά την οποία οι τιμές της συστολικής και της διαστολικής πίεσης ξεπερνούν τις αντίστοιχες φυσιολογικές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η διάγνωση της αυξημένης πίεσης μπορεί να γίνει μόνο από τον γιατρό, με διαδοχικές μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ιατρείο μέσα σε 2-3 επισκέψεις. Επειδή η πίεση δεν μένει σταθερή όπως το βάρος ή η χοληστερίνη, οι έλεγχοι πρέπει να είναι συχνοί προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πράγματι πρόκειται για υπέρταση και όχι για κάποια τυχαία μέτρηση.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπέρτασης , αυτή είναι κυρίως ιδιοπαθής. Αυτό σημαίνει πως, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος εμφάνισης απλά οι πιθανότητες εκδήλωσής της σχετίζονται κυρίως με κληρονομικούς παράγοντες και φυσικά με τον τρόπο ζωής. Έτσι, ένας άνθρωπος που καπνίζει, δεν αθλείται και ακολουθεί ένα εν γένει άστατο διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι έχει σαφώς αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει υπέρταση.

Πως μπορεί να θεραπευτεί η υπέρταση;

Υπέρταση: που οφείλεται και πως να την αντιμετωπίσω;Στην ουσία, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «ίαση» της υπέρτασης μιας και δεν πρόκειται για μία πάθηση, όπως η γρίπη, στην οποία ο ασθενής θεραπεύεται πλήρως. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η σταδιακή επαναφορά της στα φυσιολογικά επίπεδα. Συνήθως, ένας γιατρός θα συνταγογραφήσειαντϊυπερτασιακά φάρμακα, όμως η ελάττωση της πίεσης μπορεί να επιτευχθεί και με φυσικές μεθόδους, με ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες.

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος  για τη μείωση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής που περιλαμβάνει τις καθημερινές συνήθειες και φυσικά τη διατροφή. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση του σωματικού βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, η οποία θα εξασφαλίσει όχι μόνο χαμηλότερη  πίεση, αλλά και μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Γι’ αυτό λοιπόν, μην χάνετε άλλο χρόνο και προσαρμόστε την καθημερινότητά σας σε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και πρωτεΐνες, δηλαδή τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο και ασβέστιο που θα σας διατηρήσουν χορτάτους και υγιείς. Επιπλέον, φροντίστε να απαλλαγείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το κάπνισμα και το αλκοόλ και ενσωματώστε την άσκησηστις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, θα νιώσετε σύντομα περισσότερο ζωντανοί και υγιείς, ενώ θα έχετε ήδη κάνει την αρχή για την καταπολέμηση των προβλημάτων υπέρτασης που σας ταλαιπωρούν, εξασφαλίζοντας μία ποιοτική και γεμάτη ευεξία μετέπειτα ζωή.

Απάντηση