Η αρχαία ασθένεια που σκοτώνει 4.000 ανθρώπους κάθε μέρα

Παραμένει βασική αιτία θανάτου για αρκετές χώρες – Πάνω από 30 εκατ. θάνατοι συνολικά

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης. Της αρχαίας ασθένειας, η οποία εξακολουθεί ακόμη και σήμερα, να σκοτώνει σχεδόν 4.000 ανθρώπους σε καθημερινή βάση.

Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από φυματίωση, είναι αρκετά εκατομμύρια. Παρ’ ότι έχουν βρεθεί τρόποι αντιμετώπισης, παραμένει βασική αιτία θανάτου σε αρκετές χώρες του κόσμου. Βάσει των υπολογισμών, πάνω από 30 εκατ. άνθρωποι έχουν καταλήξει από την αρχαία αυτή ασθένεια, ενώ άλλοι 30 εκατ. πάσχουν σήμερα από τον ιό HIV.

Η φυματίωση προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο μεγάλες επιδημίες στον κόσμο, από τις οποίες πέθαναν εκατομμύρια άτομα, που παρουσίασαν τα συμπτώματα των δύο αυτών ασθενειών.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα, βάσει του οποίου η φυματίωση μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το 2035, εφαρμόζοντας μία δέσμη μέτρων την επόμενη πενταετία. Το Global Plan, όπως ονομάστηκε, εξετάζει νέες μεθόδους και νέα φάρμακα για τους ασθενείς,  τα οποία αναμένεται να αποδώσουν σύντομα αποτελέσματα. Η φυματίωση μεταφέρεται μέσω του αέρα, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για να αντιμετωπιστεί η μετάδοσή της, πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής και διαβίωσης των κοινωνιών εκείνων, οι οποίες παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων.

Απάντηση