Από την ΔΕΥΑΒέροιας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 22 Μαρτίου 2016

«ζητούμε απλά τη συνεργασία σας»

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την υπόθεση του νερού προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους καταναλωτές τη σπουδαιότητα αυτού του αγαθού, ώστε ο  καθένας μόνος του και όλοι μαζί να το εκτιμήσουμε και να του δώσουμε τη σημασία που του αρμόζει.

Εφέτος θα αλλάξουμε λίγο την πρακτική αυτή και θα αναζητήσουμε  την επιστημονική άποψη των ειδικών, όχι για το νερό, αλλά κυρίως για τους παράγοντες που μπορούν να μας το εξασφαλίσουν ή να μας το στερήσουν, πριν καν έρθει αυτό στις εγκαταστάσεις και στις βρύσες μας.

Από  την http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=113942992 μαθαίνουμε ότι,

«Ο Φεβρουάριος του 2016 σημείωσε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου, ο χειμώνας (πρώτο δίμηνο του 2016) ήταν ο πιο ζεστός έως τώρα στη Γη. . . . . Αναλυτικότερα, τον προηγούμενο μήνα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη, σε ξηρά και θάλασσα, ήταν 1,35 βαθμούς μεγαλύτερη από ό,τι ο μέσος όρος της περιόδου 1950-80, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς. Ο Ιανουάριος του 2016 είχε σημειώσει επίσης ρεκόρ, καθώς ήταν 1,13 βαθμούς πιο ζεστός σε σχέση με τον μέσο όρο των Ιανουαρίων του 20ού αιώνα. Τον Φεβρουάριο του 2016, ορισμένες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου της Γης είχαν θερμοκρασία τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για μήνα Φεβρουάριο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι -μετά το 2014 και το 2015 που το θερμόμετρο σημείωσε επίπεδα ρεκόρ- το 2016 θα είναι το τρίτο στη σειρά πιο ζεστό έτος στα μετεωρολογικά χρονικά, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να φθάνει περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. . . . .

Πολλοί επιστήμονες είδαν τα «σοκαριστικά» -όπως τα χαρακτήρισαν- στοιχεία της NASA ως σαφή ένδειξη πως η Γη πλησιάζει με γοργό ρυθμό το όριο κινδύνου της ανόδου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο επιτακτικός και επείγων ο περιορισμός των εκκπομπών του διοξειδίου.

Οι επιστήμονες περιμένουν τώρα, μετά τη NASA, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.»

 

Από την http://www.fonien.gr/158779-2/    μαθαίνουμε ότι,

« Ότι πιο ζεστός χειμωνιάτικος μήνας της τελευταίας δεκαετίας ήταν ο φετινός Φεβρουάριος, σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, όπως αυτά καταγράφηκαν από τον σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμοκρασία τον Φεβρουάριο του 2016 σημείωσε άνοδο κατά 5,8 βαθμούς περισσότερους από τον μέσο όρο, φτάνοντας τους 30,5 βαθμούς στον Αλικιανό Χανίων. Στην Πτολεμαΐδα, το Νευροκόπι και την Αμφίκλεια καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις συνηθισμένες τιμές, ενώ οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τα υδατικά αποθέματα όσο και για τις καλλιέργειες, καθώς παράλληλα με την ζέστη, η χώρα ζει και μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας.

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα είχαμε πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις το πεντάμηνο Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου, που είναι το πιο κρίσιμο για τα υδατικά αποθέματα», δηλώνει ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος στο Έθνος, προβλέποντας κίνδυνο προβλήματος τους καλοκαιρινούς μήνες ιδίως στα νησιά. . . . .»

Από το

http://www.sfedona.gr/content/%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%83-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%85%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%80%CE%B9%CE%BF%CE%B6%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CF%89%CE%BD%CE%B1  και σε ρεπορτάζ του Χρήστου Μαζάνη μαθαίνουμε ότι,

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ – ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

. . . . Εξηγήσεις σχετικά με τον ασυνήθιστο για την εποχή καιρό που παρατηρείται φέτος στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, δίνουν με συνέντευξή τους στο zougla.gr δύο καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Θεόδωρος Καρακώστας, διευθυντής του τμήματος μετεωρολογίας και κλιματολογίας αλλά και ο Θεόδωρος Μαυρομάτης, καθηγητής αγρομετεωρολογίας, αποκαλύπτουν πως ο φετινός χειμώνας είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων ετών, ενώ εξηγούν και τις επιπτώσεις στη φύση και στις καλλιέργειες που ήδη φαίνονται.

 «To όλο πρόβλημα με τον καιρό ξεκίνησε από τα μέσα του Οκτώβρη και συνεχίζεται μέχρι τώρα. Παρατηρούμε ότι έχουμε μια παρατεταμένη καλοκαιρία. Οι θερμοκρασίες βρίσκονται πάνω από το κανονικό. Κυρίως οι μέγιστες. . . . Ο χειμώνα αυτός μέχρι στιγμής είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων ετών. Φέτος έχουμε ρεκόρ θερμοκρασίας. Τον Φεβρουάριο σπάσαμε το ρεκόρ δύο φορές, μόλις χθες με 24,7 βαθμούς Κελσίου», επισημαίνει ο καθηγητής.

Σχετικά με το εάν είναι σπάνιο αυτό το φαινόμενο ο κος Καρακώστας αναφέρει: « Ναι είναι σπάνιο. Σπάνιο και κυρίως εμφανίζεται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εδώ όμως έχουμε εξαίρεση. . . . Κανονικά το φαινόμενο αυτό έχει διάρκεια 5 με 7 ημέρες. Εμείς παρατηρούμε ότι κρατάει μερικούς μήνες. . . . Οι ξηρές αυτές συνθήκες λοιπόν έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουμε και βροχόπτωση. Δηλαδή τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε μόνο το 37% σε βροχή απ όσο περιμέναμε κατά μέσο όρο. Τον Δεκέμβριο είχαμε μόνο το 2%. Δηλαδή είχαμε ύψος βροχής μόνο 1 χιλιοστό». Κάτι μη φυσιολογικό πάντοτε θα πρέπει να επέχει τη θέση της ανησυχίας. Διαφαίνεται ότι ο χειμώνας του 2016 θα είναι ο θερμότερος. Έτσι παρατηρούμε επιπτώσεις που θα επηρεάσουν ποικιλότροπα τον κόσμο και την φύση.

Επιπτώσεις σε καλλιέργειες και ζώα

«Έχουμε ενδείξεις πρώιμης άνοιξης. Ήδη κάποια φυτά έχουν ανθίσει. Η λειτουργία της φύσης άρχισε να αλλάζει. . . Επομένως οι επιπτώσεις θα είναι αρκετές. Ακόμα και στις καλλιέργειες πολύ μεγαλύτερες», καταλήγει ο κος Καρακώστας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Μαυρομάτης αναφέρει: «Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με το κανονικό έχουνε προκαλέσει πολλά προβλήματα. . . . Γι αυτό τον λόγο πολλά δέντρα έχουν ανθίσει.»

Έπειτα από τα παραπάνω και μετά από αυτά που έχει βιώσει ο καθένας μας σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες εφέτος στην περιοχή μας, νομίζω ότι είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι από σήμερα θα πρέπει να γίνουμε ποιο προσεκτικοί στη σχέση μας με το νερό, διότι αν δεν το προστατέψουμε και δεν το χειριστούμε προσεκτικά το ποιο πιθανό είναι (χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας), «όχι μόνο να διψάσουμε, αλλά και να πεινάσουμε».

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια το πόσιμο νερό που υπάρχει στην περιοχή μας, (όπως κάνει τριάντα ένα χρόνια τώρα), ζητούμε απλά τη συνεργασία σας.

Νικόλαος Μωυσιάδης

Πρόεδρος ΔΣ  ΔΕΥΑΒέροιας

Απάντηση