Μονογονεϊκή οικογένεια και διαπαιδαγώγηση. Πώς μπορεί να γίνει με τον καλύτερο τρόπο;

Η διαπαιδαγώγηση και η ανατροφή των παιδιών ήταν πάντα ένα πολύ δύσκολο πανεπιστήμιο για όλους τους γονείς.Πολύ περισσότερο η δυσκολία αυξάνεται όταν η οικογένεια είναι μονογονε’ι’κή ,αφού η ευθύνη εξ’ ολοκλήρου βαρύνει μόνο τον ένα γονιό.Αυτό μπορεί να σημαίνει επιπλέον άγχος και κούραση. Έτσι, ο γονιός όντας κουρασμένος σωματικά και ψυχικά, αδυνατεί αρκετές φορές να παρέχει πλήρη συναισθηματική στήριξη στο παιδί και άλλες φορές μπορεί να επιδρά αρνητικά ,σε θέματα συμπεριφοράς(αδυνατεί να θέσει όρια ή απ΄την άλλη τα όρια είναι υπερβολικά) κι έτσι προκύπτουν προβλήματα που δυσκολεύουν τη λειτουργικότητα της οικογένειας.

Μια μονογονεϊκή οικογένεια μπορεί να λειτουργήσει άριστα όταν:

-Παρέχετε αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση στο παιδί
-Τα τακτικά προγραμματισμένα γεύματα και οι συγκεκριμένες ώρες μελέτης, τηλεόρασης, υπολογιστή, ύπνου,δηλώνουν δομημένο οικογενειακό προγραμματισμό και καλλιεργούν την ασφάλεια και την αυτοεκτίμηση στον ψυχισμό του παιδιού.
-Προσπαθείτε να εξοικονομείτε καθημερινά ελεύθερο χρόνο για να παίξετε, να διαβάσετε ή απλά να κάτσετε μαζί με το παιδί.
-Συμφωνείτε από κοινού με το παιδί σας για τις αξίες που θέλετε να διέπουν την οικογένειά σας (σεβασμός-ειλικρίνεια) και μιλάτε μαζί του για τα όρια και τους κανόνες του σπιτιού.

Πολλοί είναι οι γονείς σε μονογονεϊκή οικογένεια που είναι φορτωμένοι με ενοχές με αποτέλεσμα να κακομαθαίνουν το παιδί.

Στην ουσία αυτή είναι και η “Αχίλλειος πτέρνα” της μονογονεϊκής, που όσο αδυναμία μπορεί να κρύβει άλλο τόσο δυνατή μπορεί να αποδειχθεί, όταν χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να μάθουν μια για πάντα, γονιός και παιδί, πως η ποιότητα στη σχέση, είναι αυτό που πλαισιώνει όμορφα τη ζωή μας περισσότερο από κάθε άλλο.

Με άλλα λόγια:
Το ότι ο γονιός είναι ένας αυτό δε σημαίνει πως η οικογένεια δε μπορεί να λειτουργήσει άριστα όταν επενδύσει στην καλή σχέση που θα διέπεται από αξίες- όρια και σεβασμό και από τις δυο πλευρές.

Αναζητήστε βοήθεια και υποστήριξη από συγγενείς, φίλους που εμπιστεύεστε και διατηρήστε καλή διάθεση και συμπεριφορά καθώς και χιούμορ, στοιχεία που σίγουρα επιδρούν με θετικό τρόπο στον ψυχισμό του παιδιού.

 

Απάντηση