ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΜΟΥΖΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Για το αίτημα του κ. Καμμένου να παραιτηθεί ο κ. Μουζάλας:

 

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ήταν σαφής. Υπάρχει για εμάς θέμα Μουζάλα. Ο κ. Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί. Χθες το βράδυ υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Αναγνωρίζουν και οι δύο ότι υπάρχει θέμα Μουζάλα, αλλά αποφάσισαν να ληφθεί απόφαση μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και του κ. Καμμένου από τις ΗΠΑ. Ο κ. Καμμένος είναι ανυποχώρητος σε ότι αφορά το θέμα με τον κ. Μουζάλα όπως και το σύνολο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

 

Επειδή το ζήτημα προέκυψε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον τόπο, καθώς έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό και δεν ξέρουμε με τι αξιώσεις θα έρθει η Τουρκία, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο αποφάσισαν να ληφθεί η απόφαση μετά την επιστροφή τους από Βρυξέλλες και ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στα εθνικά μας ζητήματα.

 

Για τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα Μουζάλα:

 

Πρέπει να σας πω ότι αυτή η κυβέρνηση και ειδικά η συνεργασία των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου εδράζεται στην πλήρη αποφασιστικότητά τους να πατάξουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά, οπότε ας μην κάνουν χαρές αυτοί που πιστεύουν ότι θα γλυτώσουν.

 

Παρατηρώ ότι η αντιπολίτευση υιοθετεί μια γραμμή σύμφωνα με την οποία δεν θέλει αυτή την κυβέρνηση να συνεχίσει αλλά δεν θέλει ούτε εκλογές. Μάλλον κάποιοι θέλουν  να μπουν στην κυβέρνηση ώστε να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγουν τη διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς.

 

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό:

 

Επειδή υπήρξαν και διμερείς επαφές όλο αυτό το διάστημα από την προηγούμενη Σύνοδο και επειδή το θέμα πλέον αποτελεί όντως διεθνές ζήτημα ασφάλειας και οι περισσότερες χώρες στην Ε.Ε. το αναγνωρίζουν αυτό, εκτός από εκείνες που η ακροδεξιά έχει πολύ μεγάλα ποσοστά και για εσωτερικούς λόγους νομιμοποίησης, αντιδρούν όπως η Αυστρία, νομίζω ότι σ’ αυτή τη Σύνοδο θα ληφθούν αποφάσεις και θα δούμε να εφαρμόζονται κανόνες από όλες τις πλευρές.

 

Αν η Τουρκία προβάλλει νέες αξιώσεις, τότε μπορούμε κι εμείς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός να βάλουμε στο τραπέζι θέματα όπως την άρση του casus belli, ή το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων για τους Κύπριους.

 

Επικίνδυνο είναι να υπάρχει στρατηγική κατευνασμού όπως ακολουθήθηκε τόσα χρόνια απέναντι σε μια αναθεωρητική δύναμη όπως η Τουρκία, διότι το μόνο που πετυχαίνεις  είναι να την κάνεις να ορέγεται περισσότερα πράγματα. Αυτή τη φορά πρέπει να το αντιληφθούν και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι ότι η Τουρκία πρέπει κάποτε να καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος της στο περιφερειακό υποσύστημα.

 

Όπως είναι γνωστό από τις διμερείς μας σχέσεις, η Τουρκία  με αυτό τον τρόπο λειτουργεί. Νομίζω ότι και η Ε.Ε. εάν πραγματικά θέλει να λειτουργήσει υπέρ του κοινού συμφέροντος σε αυτό το οξύ πρόβλημα του μεταναστευτικού, μπορεί να το αντιληφθεί. Θα πρέπει επιτέλους να πιεστεί η Τουρκία ώστε να εφαρμόσει κι εκείνη τους κανόνες και να καταλάβει ότι δεν μπορεί μονίμως να ζητά και να μην δίνει τίποτα.

Απάντηση