Τι είναι η βουβωνοκήλη στα παιδιά

με τη συνεργασία της Παιδιάτρου, MD, MSc, Ιωάννας Κωστέρια

Μια από της παθήσεις που προκύπτουν μετά τη γέννηση και αφορά συνήθως στα αγόρια είναι και η βουβωνοκήλη, που εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων, στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο. Πρόκειται για ένα εξόγκωμα που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο και οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιο σημείο ενός οργάνου να βρίσκεται σε τέτοια θέση που να γίνεται ορατό ως εξόγκωμα. Μπορεί κάποιες στιγμές να φαίνεται και κάποιες άλλες όχι.

Η βουβωνοκήλη προκύπτει όταν κατά τη διάρκεια της κύησης δεν κλείνουν εντελώς τα κανάλια που διαπερνούν τα κοιλιακά τοιχώματα, με αποτέλεσμα τα όργανα στην κοιλιακή χώρα να μπορούν να προβάλουν μέσα από τα ανοιχτά αυτά κανάλια και έτσι να προκύπτει το εξόγκωμα που χαρακτηρίζει την πάθηση.

Αυτό προκύπτει συνήθως τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, την περίοδο δηλαδή που φυσιολογικά θα έκλειναν οριστικά τα κανάλια αυτά, αφού πια έχουν ήδη περάσει από εκεί οι όρχεις στα αγόρια και οι στρογγύλοι σύνδεσμοι της μήτρας στα κορίτσια κι έχουν πια πάρει την οριστική τους θέση.. Εμφανίζεται περισσότερο στα αγόρια γιατί τα κορίτσια έχουν στα κανάλια αυτά ισχυρούς συνδέσμους που συγκρατούν τη μήτρα, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει τέτοιο πρόβλημα τόσο συχνά.

Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι καθαρά χειρουργική. Γίνεται με γενική αναισθησία και είναι απαραίτητο να μην καθυστερήσει, γιατί διαφορετικά υπάρχουν πιθανότητες να προκύψει περίσφιξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του οργάνου που προβάλει από το στόμιο της βουβωνοκήλης λόγω ισχαιμίας, δηλαδή λόγωκακής παροχής αίματος.

Η επέμβαση γίνεται με συρραφή του σημείου που θα έπρεπε κανονικά να είναι κλειστό. Η τομή είναι συνήθως μικρή και η μετεγχειρητική διαδικασία είναι πολύ απλή και ανώδυνη.

Απάντηση