Λαγάνα και ταραμοσαλάτα με πατάτα από την Αργυρώ!

Τρεις διαφορετικές εκδοχές για τη λαγάνα και η πιο νόστιμη ταραμοσαλάτα!

 

Υλικά συνταγής:

Λαγάνα κλασική:
1 φύλλο ζύμη για πίτσα
1/2 φλ. σουσάμι
Λαγάνα με ελιά και φιλέτο πιπεριάς:
1 φύλλο ζύμη για πίτσα
3 κ.σ. πάστα ελιάς
λίγα ψιλοκομμένα φιλέτα ψητής πιπεριάς
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. λίγη αποξηραμένη ρίγανη
σουσάμι
Λαγάνα με ταχίνι και χαλβά:
1 φύλλο ζύμη για πίτσα
4 κ.σ. ταχίνι ολικής άλεσης
2 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα
100 γρ. τρίματα χαλβά με κακάο
3 κ.σ. σουσάμι
Ταραμοσαλάτα με πατάτες:
6 μέτριες βρασμένες πατάτες με τη φλούδα τους
3 κ.σ. γεμάτες λευκός ταραμάς
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 λεμόνι (χυμός)
2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
2 φλ. απαλό ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή σουσαμέλαιο
2 κ.σ. νερό

Εκτέλεση:

Λαγάνα κλασική:

Ξεπαγώνουμε τη ζύμη για πίτσα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Βρέχουμε την ζύμη με νερό, την κυλάμε σε σουσάμι και την βάζουμε στη λαμαρίνα. Ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με σουσάμι. Την σκεπάζουμε και την αφήνουνε σε ζεστό σημείο για 30′. Αφού φουσκώσει με τα δάχτυλα κάνουνε δαχτυλίδι στην φουσκωμένη ζύμη. Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20′ να ροδίσει.

Λαγάνα με ελιά και φιλέτο πιπεριάς:

Αφήνουμε τη ζύμη για πίτσα να ξεπαγώσει και τη βάζουμε σε λαδόκολλα. Αλείφουμε την πάστα ελιάς σε όλη την επιφάνεια και την τυλίγουμε σε ρολό. Η ένωση του ρολού πρέπει να είναι προς τα κάτω. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ανοίγουμε τις φέτες μια δεξιά, μια αριστερά εναλλάξ κατά μήκος του ρόλου. Σαν να σχηματίζουμε ένα λουλούδι. Πατάμε με τις παλάμες το σχήμα της λαγανάς να πλατύνει, αλείφουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ρίγανη και γαρνίρουμε σε ρίγες με τα φιλέτα πιπεριάς. Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα με την λαδόκολλα. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 30´και ψήνουμε για 20′ περίπου σε καλά προθερμασμένο φούρνο να ροδίσει.

Λαγάνα με ταχίνι και χαλβά:

Αφήνουμε τη ζύμη για πίτσα να ξεπαγώσει και την βάζουμε σε λαδόκολλα. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το ταχίνι, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα και τέλος πασπαλίζουμε με τα τρίματα χαλβά.
Τυλίγουμε σε ρολό, η ένωση να ακουμπάει στον πάγκο. Κόβουμε κατά μήκος το ρολό μέχρι κάτω. Πλέκουμε τα δυο κομμάτια .Τα πατάμε με πλάστη ή με την παλάμη να γίνει πλακέ η λαγάνα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30′. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20′ να ροδίσει.

Ταραμοσαλάτα με πατάτες:

Βράζουμε τις πατάτες και αφού κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε. Τις κομματιάζουμε με το μίξερ στους κόφτες ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, τον άνηθο και το λεμόνι. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε το νερό. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και ελιές.

Απάντηση