Πώς το μέλι μας χαρίζει τέλειο δέρμα

Το γνωστό σε όλους μας μέλι είναι το αρωματικό, πηχτό και γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών όταν αυτό επεξεργάζεται από τις ακούραστες μέλισσες. Έπειτα οι μελισσοκόμοι το απομονώνουν από τις κηρήθρες, το καθαρίζουν με διάφορες μεθόδους και πλέον εμείς μπορούμε να το απολαύσουμε στο ψωμί μας.

Όμως το μέλι δεν χρησιμοποιείται μόνο ως γλυκαντική ουσία ή για να μαλακώνει το λαιμό, αλλά έχει ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα μας που αξίζει να εκμεταλλευτούμε αν θέλουμε ένα εξ ολοκλήρου φυσικό συστατικό για την περιποίηση του σώματός μας.

Το μέλι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ουσίες. Αυτό σημαίνει πως λίγη ποσότητα μελιού πάνω στην επιδερμίδα μας, την προστατεύει από την περιβαλλοντική φθορά της σκόνης και των μικροοργανισμών της ατμόσφαιρας. Ακόμα το μέλι μπορεί να δράσει ως απολυμαντικό για κάποια δερματική μόλυνση ή ως θεραπευτικό σε περιπτώσεις πληγών. Εκτός όμως από την προστατευτική του δράση, τα οφέλη του μελιού στην επιδερμίδα είναι πάρα πολλά. Ας δούμε παρακάτω κάποια από αυτά.

Ενυδατικό

Το μέλι είναι ένα φυσικό ενυδατικό που μπορεί να απαλύνει τόσο την ξηρή επιδερμίδα, όσο και τα ξηρά μαλλιά. Είναι ιδανικό για την ενυδάτωση του προσώπουεπειδή αποτελεί φυσικό προϊόν και δεν απειλεί το ευαίσθητο δέρμα με μολύνσεις. Επιπλέον, τα ένζυμα του μελιού αν αναμειχθούν με νερό χαρίζουν βαθύ καθαρισμό στο δέρμα χωρίς να επηρεάζουν τη φυσική του λιπαρότητα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πρόσωπο και λαιμό ως μάσκα μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά όπως γάλα ή ελαιόλαδο. Θα σας χαρίσει απαλή και λαμπερή επιδερμίδα!

Θεραπευτικό

pos_to_meli_mas_xarizei_teleio_dermaΌπως αναφέρθηκε παραπάνω, το μέλι περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες οι οποίες προστατεύουν το δέρμα από μολύνσεις, αλλά παράλληλα βοηθούν την επούλωση πληγών.  Όταν τα σάκχαρα του μελιού έρθουν σε επαφή με τα υγρά ενός τραύματος παράγεταιυπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) πράγμα που απολυμαίνει την πληγή και επιταχύνει κατά πολύ την επούλωσή της. Για τον λόγο αυτό, το μέλι είναι άριστο ως κατάπλασμα σε μια δερματική περιοχή που πάσχει από ακμή. Βοηθάει στην καταπολέμηση των βακτηριδίων, αλλά και στην εξαφάνιση των κηλίδων.

Θρεπτικό

Το μέλι περιλαμβάνει ένα σωρό θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, κάλιο,ασβέστιο και πρωτεΐνες που μπορούν να δράσουν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά στον οργανισμό. Είτε λοιπόν φάμε το μέλι, είτε το χρησιμοποιήσουμε στην επιδερμίδα μας θα δούμε άμεσα τις ευεργετικές επιδράσεις του. Όλα τα παραπάνω στοιχεία προωθούν τον κύκλο ζωής των κυττάρων με αποτέλεσμα να έχουμε ένα υγιές δέρμα που ανανεώνεται συνεχώς και ένα ζωντανό οργανισμό σωστά θωρακισμένο από εξωγενείς κινδύνους όπως βακτήρια, ιοί κλπ. Η αυθόρμητη ανάπλαση των κυττάρων που επάγουν τα συστατικά του μελιού χαρίζουν σφριγηλή και ελαστική επιδερμίδα που αντιστέκεται στα σημάδια του χρόνου και της γήρανσης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην υγεία της επιδερμίδας, αλλά και εν γένει του οργανισμού μας.  Ας το βάλουμε λοιπόν στην καθημερινότητά μας είτε ως φαγώσιμο, είτε ως φυσικό καλλυντικό και τα αποτελέσματα θα μας ανταμείψουν!

Απάντηση