Ποτέ ξανά πανάδες

Αναρωτιέστε πώς να απαλλαγείτε από τις πανάδες του δέρματος στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια που κληρονομήσατε φέτος το καλοκαίρι; Σήμερα, θα στραφούμε πάλι στα υλικά του σπιτιού μας και θα τις αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Τι είναι οι πανάδες

Οι πανάδες (ο ιατρικός όρος είναι «μελάσματα») είναι σκουρόχρωμες κηλίδες, καφέ ή γκρίζες, που εμφανίζονται συνήθως στα μάγουλα, στο μέτωπο, στο άνω χείλος, στο πιγούνι ή στον λαιμό. Όσο διατηρείται το μαύρισμα, δεν γίνονται αντιληπτές. Συνήθως, γίνονται ορατές στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν χάνεις το εξωτικό χρώμα σου και κάποια μελάγχρωση (σκούρο χρώμα) επιμένει σε κάποια σημεία σχηματίζοντας κηλίδες.

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι σε εκείνα τα σημεία του δέρματος έχουν ευαισθητοποιηθεί τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα που ευθύνονται για το μαύρισμα, με μη φυσιολογικό τρόπο. Αν οι πανάδες δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά την πρώτη φορά, τότε θα σε «πανιάζουν» κάθε καλοκαίρι.

Τι προκαλεί τις πανάδες του δέρματος

  • Κληρονομικότητα
  • Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
  • Στρες
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. τρίχωμα ζώων και σκόνη)
  • Σκληρά προϊόντα φροντίδας του δέρματος και θεραπείες
  • Οι ορμονικές αλλαγές (όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)

Πώς να τις σβήσεις

Τακτική απολέπιση

Το δέρμα συνήθως εμφανίζει αποχρωματισμό λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, επιταχύνοντας την παραγωγή των μελανινοκυττάρων με αποτέλεσμα την υπερβολική χρώση του δέρματος. Ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό είναι η απολέπιση.

Με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον μία φορά ή δύο φορές την εβδομάδα θα απαλλαχθούμε από τα νεκρά κύτταρα ή την καταστροφή των κυττάρων που έχουν συσσωρευτεί στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι ένας ελαφρύτερος, νεότερος και πιο ομοιόμορφος τόνος του δέρματος.

Χημικά ή φυσικά απολεπιστικά; Ιδού η απορία…

Εξαρτάται πραγματικά από αυτό που προτιμάτε και το είδος του δέρματος που έχετε. Πάντως τα χημικά απολεπιστικά παράγουν σταθερά αποτελέσματα. Σε μία ελεγχόμενη μελέτη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χημικά προϊόντα απολέπισης με βάση το γλυκολικό οξύ είναι καλύτερα από εκείνα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν το τρι-χλωροοξικό οξύ, όταν πρόκειται για τη θεραπεία μελασμάτων.

Συμβουλές

  • Γνωρίστε το δέρμα σας. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με φυσικά απολεπιστικά.
  • Όταν πρόκειται για τη συχνότητα, ένας γενικός κανόνας απολέπισης είναι μία φορά την εβδομάδα για το ευαίσθητο δέρμα και δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για λιπαρό δέρμα.
  • Χρησιμοποιήστε έλαια, όπως παρθένο λάδι καρύδας, ελαιόλαδο και αμυγδαλέλαιο, για να προστατεύσετε τα αδύναμα αιμοφόρα αγγεία του δέρματός σας.
  • Βρέξτε το δέρμα σας με ζεστό νερό πρώτα, ώστε να ανοίξουν οι πόροι σας.
  • Χρησιμοποιήστε ανοδικές κυκλικές κινήσεις κατά την απολέπιση. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την αγαπημένη σας λοσιόν ή ενυδατική κρέμα για να καταπραΰνετε το ερεθισμένο δέρμα.
  • Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε απολέπιση είναι μετά το μπάνιο.
  • Εφαρμόστε αντηλιακό όταν σκοπεύετε να βγείτε έξω, γιατί η απολέπιση κάνει το δέρμα σας ευαίσθητο στο ηλιακό φως.

Αλόη βέρα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αλόη βέρα έχει πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει αντι-φλεγμονώδη, αντιβακτηριακά και αντι-ιικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι καταπραϋντική και ενυδατική. Παράλληλα, μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση πανάδων του δέρματος που προκαλούνται από την υπερβολική υπεριώδη (UV) έκθεση. Μερικές φορές, το τζελ της αλόης μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και ερύθημα.

Μία μελέτη δείχνει ότι ένα συστατικό στην αλόη, η aloesin, μπορεί να θεωρηθεί ως μια αποτελεσματική θεραπεία για τον αποχρωματισμό του δέρματος. Φυσικά, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω δοκιμές.

Άλλες θεραπείες

Γιαούρτι

Το γιαούρτι καταπολεμά τις κηλίδες του δέρματος, ειδικά όταν τις προκαλεί ο ήλιος. Επίσης, μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

Εφαρμόστε γιαούρτι στο δέρμα σας για μισή ώρα και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Μπανάνες

Πάρτε μια ώριμη μπανάνα και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο. Αναμίξτε με 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί. Εφαρμόστε την πάστα στο πρόσωπό σας για 20-30 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Απάντηση