Τι όνειρα βλέπουν τα παιδιά; Βοηθήστε τα να έχουν καλύτερο ύπνο!

Τα παιδιά βλέπουν άλλοτε όνειρα <<καλά>> και άλλοτε όνειρα <<κακά>>. Αυτά, οφείλονται στην καθημερινότητά τους και τις καταστάσεις οι οποίες τους συμβαίνουν.

Αν η μέρα τους ήταν ευχάριστη και δεν συνέβησε τίποτα το ανησυχητικό τότε θα έχουν έναν ήρεμο ύπνο, αν όμως η μέρα τους ήταν άσχημη τότε τους περιμένει ένα όχι και τόσο ευχάριστο βράδυ. Αυτό δεν είναι όμως πάντοτε δεδομένο.

Καμιά φορά τα όνειρα των μικρών έχουν πρωταγωνιστές τέρατα, επικίνδυνες περιπέτειες και απομάκρυνση από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Συνήθως πίσω από το ονειρικό σύμβολο του τέρατος, της μάγισσας ή του επιθετικού ζώου κρύβονται συχνά τα άτομα με τα οποία το παιδί ζει εντάσεις στην πραγματική ζωή ή φοβάται. Π.χ.Ένας συμμαθητής που καθημερινά το πειράζει, η δασκάλα που το μάλωσε, η μαμά ή ο μπαμπάς που του αρνήθηκαν ένα παιχνίδι.

Όταν τα όνειρα των παιδιών είναι <<γλυκά>> αυτό σημαίνει ότι το παιδί πέρασε την μέρα του με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, έκανε καλές πράξεις όπως π.χ βοήθησε την μαμά του σε μια δουλειά του σπιτιού, έκανε τα μαθήματά του μόνο του και έδωσε ένα παιχνίδι στο αδερφάκι του.

Πώς θα εξασφαλίσετε στο παιδί «όνειρα γλυκά» :

1) Σχεδιάστε ήρεμες βραδινές δραστηριότητες. Μη του διαβάζετε βιβλία με τρομακτικές εικόνες και μην του επιτρέπετε να βλέπει τρομακτικές ταινίες στην τηλεόραση πριν πάει για ύπνο.

2) Αφήστε ένα φως ανοιχτό και την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, αν το θέλει το παιδί.

Αν το παιδί σας ξυπνήσει κλαίγοντας, κατανοήστε τους φόβους του. Μια ζεστή αγκαλιά γεμάτη θαλπωρή είναι ό,τι έχει περισσότερη ανάγκη εκείνη τη στιγμή.

3) Αφήστε το να μιλήσει λίγο για το όνειρό του, αν θέλει, αλλά μην το πιέσετε γι’ αυτό αν δεν το θέλει το ίδιο. Μείνετε δίπλα του μέχρι να ηρεμήσει.

Σε περίπτωση που το παιδί δεν ησυχάζει, μιλήστε του για κάτι ευχάριστο που το περιμένει πώς και πώς, όπως ένα παιδικό πάρτι ή μια επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο με φίλους, οτιδήποτε που θα τραβήξει την προσοχή του μακριά από το άσχημο όνειρο.

 

Μοσχοπούλου Ελένη, νηπιαγωγός

 

Απάντηση