Πώς να αντιμετωπίσετε την κρίση πανικού

Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικά επεισόδια έντονου φόβου που προκαλούν την εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο και μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν έχουν αγχώδη προσωπικότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς δημιουργείται και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε γιατί μπορεί να τύχει σε οποιονδήποτε γύρω μας ή και σε εμάς.

Το επεισόδιο ξεκινά συνήθως απότομα, κορυφώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και μπορεί να διαρκεί αρκετά. Κατά την κρίση πανικού η καρδιά αρχίζει να χτυπάει γρήγορα, το πρόσωπο κοκκινίζει και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Μπορεί να εμφανιστεί ζαλάδα, ναυτία και «αίσθηση επικείμενου θανάτου». Άλλα συμπτώματα μπορεί αν είναι η εφίδρωση, το τρέμουλο, τα ρίγη, οι εξάψεις και πόνοι στην κοιλιά ή στο στήθος. Συνήθως εμφανίζεται σφίξιμο στο λαιμό και δυσκολία στην κατάποση.

Ο μηχανισμός δημιουργίας της έχει να κάνει με την ενεργοποίηση ενός «συστήματος συναγερμού» που αποτελεί τη φυσιολογική απάντηση για μάχη ή φυγή του σώματος σε καταστάσεις κινδύνου. Αν και δεν υπάρχει εμφανής λόγος που να προκαλεί αυτή την απάντηση, κάτι υποσυνείδητο ή και συνειδητό ενεργοποιεί το σύστημα συναγερμού.

Πρακτικές συμβουλές

Εάν εμφανίζετε συχνά κρίσεις πανικού μπορείτε να εξασκηθείτε ώστε να μάθετε να αναπνέετε με τρόπο βαθύ και χαλαρωτικό. Δοκιμάστε αρχικά σε ύπτια θέση στο κρεβάτι και την επόμενη σε καθιστή και όρθια.

· Κρατήστε τα πόδια σας σε απόσταση το ένα από το άλλο. Ακουμπήστε χαλαρά το ένα χέρι σας πάνω στην κοιλιά σας και το άλλο πάνω στο στήθος σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κρίση πανικού

· Εισπνέετε από τη μύτη και εκπνέετε από το στόμα. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και παρατηρήστε ποιο χέρι ανεβαίνει και ποιο κατεβαίνει με κάθε αναπνευστική κίνηση.

· Εισπνεύστε σε διάστημα 4 δευτερολέπτων (μη χρησιμοποιείτε ρολόι) και νιώστε το χέρι που ακουμπά στην κοιλιά σας να ανεβαίνει 2-3 εκατοστά.

· Κρατήστε τον αέρα για 1 δευτερόλεπτο.

· Εκπνεύστε αργά, μετρώντας πάλι 4 δευτερόλεπτα. Καθώς εκπνέετε η κοιλιά σας κατεβαίνει αργά προς τα κάτω.

· Περιμένετε ένα δευτερόλεπτο χωρίς να πάρετε νέα ανάσα.

· Επαναλάβετε τον κύκλο της ήρεμης εισπνοής, παύσης, ήρεμης εκπνοής, παύσης για 5 με 10 φορές.

Αν σας είναι δύσκολο να ελέγξετε την αναπνοή σας με τον παραπάνω τρόπο, καταφύγετε σε έναν πιο παραδοσιακό τρόπο: αναπνεύστε μέσα σε μια σακούλα, ώστε να εισπνέετε τον αέρα που εκπνεύσατε για 5 λεπτά ή μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Αν οι κρίσεις πανικού δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή σας θα πρέπει να επισκεφθείτε ψυχίατρο για να σας βοηθήσει πιο οργανωμένα.

Απάντηση