ΑΥΤΑ ΩΣ ΑΡΧΗ.ΓΙΑΤΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΟΔΗΓΉΣΟΥΝ..Πρόσφυγες διέρρηξαν το κοινοτικό κατάστημα Ειδομένης για να περάσουν τη νύχτα

«Έστρωσαν κουβέρτες για να κοιμηθούν και διέλυσαν ξύλινες πόρτες και καρέκλες για να κάψουν και να ζεσταθούν» λέει η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας της Ειδομένης – Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ελλάδα έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού

Το κοινοτικό κατάστημα Ειδομένης που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, διέρρηξανπρόσφυγες, χθες το βράδυ, προκειμένου να βρουν χώρο για να κοιμηθούν.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή, πρόσφυγες διέρρηξαν τον χώρο του γραφείου της σπάζοντας τις κλειδαριές και τον μετέτρεψαν σε προσωρινό καταφύγιο.

«Έστρωσαν κουβέρτες για να κοιμηθούν και διέλυσαν ξύλινες πόρτες και καρέκλες για να κάψουν και να ζεσταθούν» είπε, προσθέτοντας ότι αγρότες της περιοχής καταγγέλλουν ότι αφαιρούν ακόμα και το πετρέλαιο από τα τρακτέρ για να ζεσταθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή της Ειδομένης έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο λασπότοπο, όπου 14.000 πρόσφυγες αναγκάζονται να θάψουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Οι συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό είναι επιεικώς άθλιες, καθώς η βροχή των τελευταίων ημερών έχει φτάσει την κατάσταση σε οριακό σημείο και πλέον τίθεται κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων.

Η χθεσινή νύχτα συγκεκριμένα ήταν δραματική. Η βροχή δεν σταμάτησε να πέφτει, πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.

Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν «μάχη» για να μην εμφανιστούν επιδημίες. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Απελπιστική η κατάσταση στην Ελλάδα – Έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Γερμανίας Φλόριαν Βέστφαλ περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση των προσφύγων και ιδίως των βρεφών στην Ειδομένη και καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι απελπιστικά επιβαρυμένη και έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Οι άλλες χώρες μέλη της EE, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής κυβέρνησης, έχουν κάνει πολύ λίγα μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές επιτόπου για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος των Γερμανών πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ, η οποία επισκέπτεται την Ειδομένη, υπογράμμισε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk), ότι το πώς θα συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες «αποτελεί ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Απάντηση