Μεταβολισμός: Ρυθμιστής του ανθρώπινου οργανισμού

Ο μεταβολισμός είναι ένας ευαίσθητος ρυθμιστής του ανθρώπινου οργανισμού. Η ηλικία, το φύλο, η διατροφή, διάφοροι βιοχημικοί παράγοντες, η ύπαρξη στρες και κυρίως η αυξομείωση της μυϊκής μάζας αλλά και η κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα, καθορίζουν το πόσο αποτελεσματικά και ωφέλιμα επιτελείται.

Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από όλους τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν και διαμορφώνει την ποιότητα υγείας, κάθε ανθρώπου. Οι συχνές και παρατεταμένες δίαιτες και η έλλειψη άσκησης επιβραδύνουν τις μεταβολικές διαδικασίες με αποτέλεσμα ο οργανισμός να υπολειτουργεί, να καταπονείται και να φθείρεται.

Για να αυξηθεί ή τουλάχιστον για να διατηρηθεί η υπάρχουσα  μυϊκή μάζα, ειδικά σε ηλικίες 35 ετών και άνω και κυρίως σε γυναίκες, χρειάζεται δράση και αντικατάσταση των πρόχειρων διατροφικών συνηθειών με προσεγμένη διατροφή. Αν επιτευχθεί μείωση του λίπους και αυξηθεί ο μυϊκός ιστός, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ξυπνά ο μεταβολισμός, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται πιο φυσιολογικά όλες οι βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού, ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο.

Από τη μέση ηλικία παρατηρείται η σταδιακή μείωση της μυϊκής μάζας του σώματος συνήθως σε συνδυασμό με την αύξηση λίπους σε όλο το σώμα ή τοπικά. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός επιβραδύνει σημαντικά τον μεταβολισμό.

Στις ηλικίες άνω των 35 είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρείται αύξηση βάρους ακόμη και με λήψη λιγότερης  ποσότητας τροφής, διότι αποθηκεύεται στο σώμα με μορφή λίπους αντί να παρέχει άμεσα στον οργανισμό ενέργεια και χρήσιμα συστατικά.

Για να τονωθεί ο μεταβολισμός και για να αισθάνεστε  ότι τον ελέγχετε, χρειάζεται συστηματική άσκηση ή πιο έντονη από τη συνηθισμένη δραστηριότητα, έναπροσεγμένο πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής, ιατρικό έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα, και όσο είναι δυνατό να αποφεύγονται οι έντονοι στρεσογόνοι  παράγοντες.

Απάντηση